Connect with us
Publicitate

CUGIR

12-14 iulie: Festivalul Dacic Singidava, la Cugir. Spectacole de reconstituire istorică, tabără de meșteșuguri și spectacol cu foc

Publicat

Festivalul Dacic Singidava, la Cugir. În perioada 12-14 iulie, la Cugir va avea loc Festivalul Dacic Singidava. În orașul de la poalele Drăganei atmosfera istorică va fi adusă din nou în prim plan, atât pentru localnici cât și pentru vizitatori, prin intermediul Festivalului Dacic Singidava, un eveniment organizat de Primăria Cugir și Centrul Cultural „Valentin Uritescu”.

Spectacolele de reconstituire istorică, desfășurate pe parcursul a trei zile, 12 – 13 – 14 iulie, vor aduce în atenția publicului aspecte de viața dacilor, documentate de cercetarea istorică și puse în legătură cu traiul dacilor din cetatea de la Cugir.

Festivalul Dacic Singidava, la Cugir

„Dacii Singidavei, grupul local de reconsituire istorică, împreună cu Ielele Singidavei și alături de cele trei mari asociații de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita și Asociația Culturală pentru Istorie Vie, vor da culoare acestor zile prin ateliere de fierărie, metaloplastie, olărit, modelaj, orfevrărie, sculptură în lemn, monetărie, țesătorie, desen și multe alte surprize, dar și prin lupte de gladiatori, dansuri și bătălii între daci și romani.

Momentul aparte al programului îl va reprezenta reconstituirea incinerării nobilului dac. În acord cu informațiile arheologice, reamintim că în cetatea de la Cugir a fost descoperită o necropolă tumulară cu patru morminte, dintre care unul spectaculos: nobilul căruia i-a aparținut a fost așezat într-un car alături de armele sale (cămașă de zale, coif, spadă de tip celtic, scut, lance și pumnal). Împreună cu el, pe rugul funerar au fost așezați trei cai, iar unul dintre aceștia avea pe căpăstru un frumos ornament din aur. Turul ghidat pe acropola cetății, parte din program, vă va purta la fața locului pentru a redescoperi istoria urcând împreună în cetate, la fața locului.

Festivalul dedicat Singidavei, cetatea dacică de la Cugir, are menirea de a promova zona și istoria locală și de a susține totodată, prin reconstiuiri istorice specifice, proiectul comun al administrației publice locale și județene pentru valorificarea și promovarea vestigiilor dacice descoperite la Cugir.

Modelul propus de abordare, conceptul de istorie vie, are menirea de a angrena publicul vizitator și a-l aduce mai aproape de meșteșugurile și echipamentul militar al dacilor, de a redescoperi povestea locului într-o manieră directă și chiar aplicată a istoriei.

Programul festivalului va cuprinde tot ceea ce este necesar unui eveniment de reconstituire de acest gen, inclusiv o seară de muzică lângă foc”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.

Program Festivalul Dacic Singidava, 12 – 14 iulie 2024

Vineri 12 iulie – Bulevardul pietonal Al. Sahia

 • ora 21:00 – Deschiderea oficială;
  • dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei;
  • muzică: Cimpoierii din Transilvania;
  • parada cu torțe

Sâmbătă 13 iulie – Platoul Cetate – în grădină

 • 0ra 09:00 – 12:00 – Deschiderea taberei de meșteșuguri; aspecte din viața cotidiană a dacilor: fierărie, metaloplastie, sculptură în lemn, monetărie, modelaj, țesătorie, sculptură în marmură, arc;
  • jocuri romane, mozaic, scriptoria;
  • ateliere muzicale, jocuri de societate și jocuri de masă specifice perioadei antice.
 • ora 18:00 – Pregătirea pentru bătălie – prezentarea trupelor
  • prezentare echipamente și tehnică militară;
  • lupte de gladiatori: Ursus Nigrus, Ludus Apulensis;
  • dansuri de inspirație antică: Ielele Singidavei, Magna Nemesis.
 • ora 19:00 – Tur ghidat pe acropola cetății și la necropola princiară
 • ora 20:00 – Bătălia pentru Singidava;
 • ora 21:00 – Ritualul de incinerare al războinicului dac;
  • spectacol cu foc MEDVSA;
  • concert Cimpoierii din Transilvania;

Duminică 14 iulie – Platoul Cetate – în grădină

 • ora 10:00 – Tabără cu meșteșuguri antice și ateliere muzicale, jocuri de societate și jocuri de masă specifice perioadei antice;
 • ora 11:00 – Întreceri sportive între reprezentanții asociațiilor de reconstituire istorică: tir cu arcul, trântă, aruncarea lăncii, a bolovanului și altele;
 • ora 13:00 – Închiderea Festivalului.

Prezentarea evenimentului, ghidajul pe acropola cetății și la necropola princiară va fi realizată de istoric dr. Claudiu Purdea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate