Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

12 septembrie: 142 de ani de la nașterea lui Ion Agârbiceanu. Omagiu organizat la Alba Iulia

Publicat

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor marca, joi, 142 de ani de la nașterea lui Ion Agârbiceanu.

Cele două instituții vor organiza de la ora 13:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, un moment omagial care va cuprinde depunerea unei jerbe de flori la bustul scriitorului și prezentarea unui medalion literar de către bibliotecara Mariana Bolca.

De asemenea, vor fi lecturate fragmente din opera lui Agârbiceanu.

În intervalul orar 09:00-17:00, la sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, bibliotecara Monica Avram a pregătit expoziția tematică de carte cu titlul „Ion Agârbiceanu în colecțiile bibliotecii”.

De asemenea, bibliografa Ana-Maria Pienar a pregătit câteva informații despre viața și opera scriitorului, reunite sub titlul „Ion Agârbiceanu: medalion literar”, care vor fi postate pe pagina de Facebook a instituției.

Ion Agârbiceanu, născut pe 12 septembrie 1882 la Cenade (pe atunci comitatul Alba de Jos) a fost academician, preot greco-catolic, parlamentar, ziarist şi prozator român, adept al curentului sămănătorist.

Opera integrală a lui Ion Agârbiceanu, necenzurată, a fost editată de Academia Română, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, și poate fi împrumutată de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

În anul 2008, Consiliul Județean Alba a inaugurat la Bucium Șasa Complexul muzeal „Fefeleaga”, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la scrierea nuvelei omonime, iar anul acesta, pe 27 aprilie, primăria comunei Bucium a dezvelit în centrul comunei, în apropierea casei în care a locuit preotul Ion Agârbiceanu, un bust ce are ca soclu un bloc de piatră extras din stânca de la Detunata.

Ion Agârbiceanu s-a stins din viaţă pe 28 mai 1963, fiind înmormântat la Cluj. Mormântul său a fost declarat monument istoric în anul 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate