Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

14 septembrie: Ziua Inginerului și Ziua Constructorului Român. Oamenii fără de care lumea ar sta pe loc

Publicat

Ziua Inginerului este sărbătorită în diferite părți ale lumii în diferite date, dar în general este dedicată recunoașterii și celebrării contribuției semnificative a inginerilor la dezvoltarea societății și la progresul tehnologic.

Ziua inginerului și Ziua Constructorului Român sunt sărbătorite, anual, la 14 septembrie.

Ziua Inginerului a fost instituită printr-o hotărâre de guvern de acum 21 de ani, iar Ziua Constructorului Român a fost stabilită prin votul Parlamentului în anul 2018.

Cea mai veche şcoală de ingineri din România este Universitatea Politehnica din Bucureşti, al cărei istoric este strâns legat de înfiinţarea, de către Gheorghe Lazăr, a primei Şcoli tehnice superioare cu predare în limba română, în anul 1818, la mănăstirea Sfântul Sava din Bucureşti, reorganizată, în 1832, în Colegiul de la Sfântul Sava, potrivit www.upb.ro.

14 septembrie – Ziua Constructorului Român

Ziua Constructorului Român a fost instituită printr-o lege adoptată de Parlament în anul 2018.

Inițiatorii au amintit de ziua în care, în anul 1895, a fost inaugurat Podul „Anghel Saligny”, cel mai mare la acea dată din Europa şi al treilea din lume.

O altă mare realizare a constructorilor români a fost și mutarea blocului A2 din Alba Iulia.

Vezi și: Mutarea blocului A2 din Alba Iulia, pe PRIMUL LOC într-un TOP cu cele mai UIMITOARE imagini din istorie

Cu locatarii în apartamente, blocul a fost ”tăiat” în două și mutat de o parte și de alta a bulevardului Transilvaniei.

Ziua inginerului în România

La 1 octombrie 1864, a luat fiinţă „Şcoala de Poduri şi Şosele, Mine şi Arhitectură”, devenită, la 30 octombrie 1867, „Şcoala de Poduri, Şosele şi Mine”.

La 1 aprilie 1881, instituţia devine „Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele”, pentru ca, la 10 iunie 1920, să apară Şcoala Politehnica din Bucureşti, cu patru secţii: Electromecanică, Construcţii, Mine şi Metalurgie, Secţia Industrială.

Din noiembrie 1920, instituţiei i s-a schimbat denumirea în ”Politehnica” din Bucureşti, iar la 3 august 1948, s-a înfiinţat Institutul Politehnic din Bucureşti, având iniţial patru facultăţi.

Începând cu anul 1950, sunt înfiinţate majoritatea facultăţilor pe care le are şi în prezent instituţia. În 1922, Institutul Politehnic din Bucureşti a devenit Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Primele încercări de organizare a asociaţiilor inginereşti sunt consemnate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când se înfiinţează ”Societatea de Ingineri şi Arhitecţi” (1876), potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, www.agir.ro.

Cea dintâi societate durabilă a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită la 6 decembrie 1881, în prezenţa regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate proiectate şi realizate în întregime de ingineri români, respectiv Buzău-Mărăşeşti.

Tradiția unei meserii nobile

În 1918, în anul Marii Uniri, a fost înfiinţată, la Iaşi, Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR).

Cele două asociaţii şi-au desfăşurat activitatea în paralel, până în 1949, când au fuzionat, sub denumirea de Asociaţia Ştiinţifică a Tehnicienilor, denumită, ulterior, Asociaţia Ştiinţifică a Inginerilor şi Tehnicienilor (1951-1962) şi Consiliul Naţional al Inginerilor şi Tehnicienilor (până în decembrie 1989), potrivit sursei menţionate anterior.

Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) a reapărut pe scena societăţii civile româneşti după decembrie 1989, fiind legal recunoscută la 13 ianuarie 1990.

AGIR este membru al Federaţiei Mondiale a Organizaţiilor Naţionale Inginereşti (WFEO). Demersurile depuse de WFEO s-au concretizat prin declararea de către UNESCO, în noiembrie 2019, a datei de 4 martie drept Ziua mondială a ingineriei pentru dezvoltare durabilă, singura zi internaţională dedicată ingineriei şi marcată pentru prima dată în 2020, potrivit site-ului www.agir.ro.

Logo-ul Zilei Mondiale a Ingineriei include 17 culori care corespund Obiectivelor Organizaţiei Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă, reafirmându-se, astfel, în mod simbolic, angajamentul de realizare a prevederilor Agendei ONU 2030, indică www.agir.ro şi worldengineeringday.net.

Importanța ingineriei

Sărbătorirea Zilei Inginerului poate include diverse activități, cum ar fi conferințe, simpozioane, evenimente de conștientizare publică și premii pentru excelență în domeniul ingineriei.

Această zi este adesea utilizată pentru a sublinia importanța ingineriei în rezolvarea problemelor globale, în dezvoltarea de noi tehnologii și în îmbunătățirea calității vieții.

Ziua Inginerului oferă, de asemenea, o oportunitate de a inspira tinerii să urmeze o carieră în domeniul ingineriei și de a sublinia importanța inovației și a tehnologiei în lumea modernă.

Sursă: Agerpres

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ghorghita rad

    joi, 14.09.2023 at 19:40

    Suscriu la cele spuse DAR IN ALBA IULIA CE S-A FACUT AZI pentru a sublinia importanta inginerilor si constructorilor ?

  2. ghorghita rad

    joi, 14.09.2023 at 19:42

    am comentat degeaba…de la cine trebuie sa primesc aprobare ..HALAL ZIAR

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax