Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

15 februarie devine oficial Ziua națională a lecturii. Aproape 70% dintre români nu au citit nici o carte în ultimul an

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un decret pentru promulgarea Legii privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. 

„Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor.

Citește și 15 ianuarie- Ziua lui Eminescu: 172 de ani de la nașterea celui mai mare poet român. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniul educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material financiar şi logistic pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii”, prevede propunerea legislativă amendată de Senat.

Proiectul stipulează că muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniul educativ şi culturii acordă asistenţă de specialitate şi monitorizează manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.

Iniţiatorii proiectului, un grup de parlamentari PNL, atrag atenţia, în expunerea de motive a propunerii legislative, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte.

Ei menţionează că, potrivit studiilor statistice realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, „citesc foarte puţin”:

68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 14.01.2022 at 20:25

    Întrebarea asta puneţi-o parlamentarilor cu bac-ul luat la 40 de ani !

  2. Kop

    vineri, 14.01.2022 at 20:56

    Fac pariu ca 90% din oamenii polotici nu au citit o carte in viata lor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax