Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

15 februarie devine oficial Ziua națională a lecturii. Aproape 70% dintre români nu au citit nici o carte în ultimul an


Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un decret pentru promulgarea Legii privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. 

„Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor.

Citește și 15 ianuarie- Ziua lui Eminescu: 172 de ani de la nașterea celui mai mare poet român. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniul educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material financiar şi logistic pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii”, prevede propunerea legislativă amendată de Senat.

Proiectul stipulează că muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniul educativ şi culturii acordă asistenţă de specialitate şi monitorizează manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.

Iniţiatorii proiectului, un grup de parlamentari PNL, atrag atenţia, în expunerea de motive a propunerii legislative, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte.

Ei menţionează că, potrivit studiilor statistice realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, „citesc foarte puţin”:

68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. pilu

  vineri, 14.01.2022 at 20:25

  Întrebarea asta puneţi-o parlamentarilor cu bac-ul luat la 40 de ani !

 2. Kop

  vineri, 14.01.2022 at 20:56

  Fac pariu ca 90% din oamenii polotici nu au citit o carte in viata lor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum se va face verificarea domiciliului declarat în buletin. Modificări de ultimă oră, anunțate de autorități

Publicat

carte-de-identitate

Șeful Evidenței Populației face precizări despre proiectul privind verificarea domiciliului la eliberarea cărților de identitate. Anunță modificări în procedura de anulare a domiciliului.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat, marţi, o dezbatere publică pe marginea proiectului de lege ce prevede, printre altele, ca personalul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor să verifice dacă solicitantul unui document de identitate locuieşte în mod statornic în imobilul la care cere stabilirea domiciliului.

Directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), Cătălin Giulescu, a precizat că va fi revizuit un articol din proiect. Acesta prevedea posibilitatea anulării actului de identitate în anumite situaţii. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile care au participat la dezbatere au semnalat nereguli în legătură cu acest text.

Anularea domiciliului nu va fi luată pe baza constatării unui polițist

„Este cazul să revenim asupra unei menţiuni din proiect, în ceea ce priveşte anularea actului de identitate, nu aceasta a fost intenţia – vorbim de anularea menţiunii de domiciliu. Această menţiune de domiciliu urmează să fie înscrisă doar în registrul naţional de evidenţă e persoanelor.

Având în vedere ultimele elemente relevate, trebuie să spunem că proiectul cuprinde doar principii, nu şi procedura de urmat – în niciun caz această menţiune de anulare a domiciliului nu va fi luată doar pe baza unei constatări a unui poliţist”, a declarat Cătălin Giulescu.

Notificare pentru cetățeni

El a explicat că procedura ca presupune o notificare a cetăţeanului, o solicitare de a lua legătura cu autoritatea publică, o notificare cu privire la procedura la care urmează să fie iniţiată.

„Această procedură este vizată să dureze cel puţin 60 de zile, astfel încât cetăţeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoştinţă faptul că este posibil să fie iniţiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce-l priveşte”, a mai precizat Giulescu, care a adăugat că nimeni nu îşi propune o evaluare a tuturor menţiunilor de adrese din România.

Participanţii la dezbatere au reclamat că explicaţiile directorului DEPABD sunt în contradicţie chiar cu propunerile din proiectul de act normativ, respectiv cu art. 35.1 din proiect.

Acesta prevede că „în situaţia în care menţiunea privind stabilirea domiciliului îşi încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate şi efectuează menţiunea corespunzătoare în RNEP cu privire la încetarea termenului de valabilitate a actului de identitate, iar în situaţia în care menţiunea privind stabilirea reşedinţei îşi încetează valabilitatea, se efectuează doar menţiunea corespunzătoare în RNEP”.

Potrivit prezentării făcute de Cătălin Giulescu, proiectul de ordonanţă îşi propune două mari elemente de intervenţie:

 • eliminarea diferenţelor de reglementare între legislaţia internă şi dispoziţiile regulamentului Uniunii Europene 1157/2019, în special în partea de termene de valabilitate a actelor de identitate eliberate cetăţenilor români
 • o serie de simplificări a procedurilor existente, în special în ceea ce priveşte documentele pe care trebuie să le prezinte cetăţeanul în situaţia în care merge la Serviciul Public Comunitar pentru preschimbarea documentului de identitate

Modificări pentru preluare în sistem informatic – cartea de identitate electronică

O mare parte a documentelor prevăzute de lege urmează să fie preluate din sisteme informatice.

„În a doua parte a acestui an va deveni operaţional sistemul informatic integrat de emitere a actelor de stare civilă şi avem în vedere simplificarea procedurilor, astfel încât cetăţeanul să nu mai fie obligat să prezinte certificatele de stare civilă, acestea urmând a fi generate de noul sistem informatic. Pe de altă parte, avem în vedere o interconectare cu registrul de carte funciară, astfel încât dovada adresei de domiciliu sau de reşedinţă să fie preluată în sistem electronic, plus o serie de simplificări”, a spus Cătălin Giulescu.

El a menţionat că aceste simplificări vizează punerea în circulaţie în a doua parte a acestui an a cărţii de identitate electronice la nivel naţional.

Sunt adrese la care figurează și o mie de cetățeni

„Nimeni nu-şi propune o evaluare a tuturor menţiunilor din România. Totuşi, în România există aproximativ 100 de adrese la nivel naţional unde figurează mai mult de 1.000 de cetăţeni. La acele adrese, unde sunt nişte imobile la 50-70 metri pătraţi, figurează mai mult de 1.000 de persoane ca având domiciliul”, a mai declarat Giulescu.

El a precizat că va fi vorba de radierea privind menţiunea domiciliului, nu anularea cărţii de identitate, care este o altă procedură faţă de care este abilitată doar instanţa de judecată.

„Pe de altă parte, proiectul presupune o anumită intervenţie solicitată prin multiple petiţii de către cetăţeni, de regulă în momentul în care se realizează transferul de proprietate între foşti proprietari şi actuali proprietari. Foştii proprietari rămân să aibă domiciliul la adresă, urmând să preia pentru aceştia şi taxele pe care autorităţi locale le calculează numărul de persoane care figurează cu domiciliul la acea adresă”, a afirmat directorul DEPABD.

Nu se va evalua modul în care persoanele locuiesc sau nu la adresă

Giulescu a adăugat că menţiunea de domiciliu este o noţiune mai complexă, care printre altele presupune un anumit nivel de contact între autoritatea publică şi cetăţean.

„Intervenţia legislativă îşi propune să corecteze anumite situaţii, nimic mai mult, nu se va realiza niciun fel de evaluare a modului în care persoanele locuiesc sau nu locuiesc la adresă, deoarece domiciliul nu este singurul element analizat în ceea ce priveşte stabilirea corectitudinii domiciliului. Adică domiciliul nu trebuie să reprezinte în mod obligatoriu locul unde o persoană locuieşte”, a conchis Cătălin Giulescu.

Ministerul Afacerilor Interne a organizat, marţi, o dezbatere publică pe tema proiectului Ordonanţei pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ordonanța plafonării și compensării se amână. Liderii PNL și PSD nu se înțeleg pe termenul de aplicare

Publicat

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat marți că proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale nu va fi discutat în ședința de guvern programată marți, la ora 16:00.

PSD își dorește ca această ordonanță de urgență să cuprindă și facturile cu consumul din luna ianuarie. Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, explica că OUG nu se poate aplica retroactiv, adică de la 1 ianuarie. 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu și președintele PNL, Florin Cîțu s-au întâlnit marți după-amiază la Parlament pentru a discuta despre problema compensării facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Întâlnirea dintre cei doi s-a încheiat brusc. Florin Cîțu a explicat că e

„O să luăm decizia mâine”, a spus Ciolacu când a fost întrebat de ziariști despre ordonanța anunțată de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Florin Cîțu: Nu văd sensul ca pentru 1 aprilie când intrăm în vară să reglementăm piaţa

„Am tot auzit în spaţiul public, că se încearcă după 1 aprilie o reglementare. Aş putea să spun că eu am venit cu soluţia de a spune că reglementăm piaţa, era pentru momentul de acum.

Nu văd sensul ca pentru 1 aprilie când intrăm în vară să reglementăm piaţa, până în octombrie, când vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie. Dacă vrem să facem ceva, să ne gândim pentru iarna viitoare”, a spus Florin Cîțu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat o parte din modificările propuse în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, prin ordonanța anunțată.

„Practic, pentru februarie şi martie mărim plafonul de la 300 kWh la 500 kWh la energie electrică, iar la gaze naturale de la 200 mc la 300 mc. Scădem plafonul pentru persoane fizice de la 1 leu cu toate taxele incluse, la 80 de bani pentru cei care consumă mai mul de 500 kWh.

Acordăm o compensare, practic pentru cei care consumă până în 500 kWh, undeva la 68 de bani. Cei care consumă până în 300 mc, îl ducem undeva la 22 de bani/kWh la gazul natural. Practic reaşezăm pentru ultimele 2 luni din această iarnă întreaga ordonanţă, având condiţii mult mai bune pentru cetăţeni”, a spus Virgil Popescu.

sursa: digi24.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Primăria Aiud a semnat contractul de concesiune a terenului pentru investiția Deltamed. Pas decisiv pentru noua fabrică din oraș

Publicat

Primăria Aiud a semnat marți contractul de concesionare a terenului de peste 13.000 de metri pătrați pentru investiția ”Deltamed” la Aiud. Producătorul de ambulanţe şi vehicule speciale este un business construit de patru antreprenori locali din Cluj și va deschide o nouă unitate de producţie la Aiud. 

”Firma Deltamed va edifica, într-o primă etapă, o hală de producție metalică, modernă, în suprafață de aproximativ 1500 mp și va amenaja platforma pentru creșterea capacității de producție cu încă o structură similară, în decursul următorilor 2 ani de la instalare.

Faptele preced mereu vorbele. Ceea ce am anunțat în urmă cu doar câteva luni a prins viață. Deltamed vine la Aiud!” a scris pe contul de Facebook, Oana Badea, primarul din Aiud.

”Deltamed” a luat ființă în 1997, în Cluj-Napoca, și este la acest moment cel mai mare producator de ambulanțe si vehicule pentru intervenție specială din Europa de Est.

În 2020, publicaţia Financial Times a inclus compania în Topul 1.000 al companiilor europene cu cea mai rapidă creştere. E vorba de ritmul din 2019 vs 2018. Deltamed ocupa locul 595 în top. În 2018 şi Primăria Capitalei a cumpărat 106 ambulanţe de la Deltamed, un contract de 8,7 mil. euro.

Presa locală din Cluj spunea în vara lui 2021 că Deltamed caută să se extindă pentru că a câştigat un contract cu Ministerul Apărării şi NATO.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BENCOMP SRL caută firme din toată țara, interesate de colaborare pentru montaj și revânzare autorizată (P)

Publicat

BENCOMP SRL, cel mai mare producător de profile WPC (lemn compozit) din Sud-Estul Europei, caută firme din toată țara, interesate de colaborare pentru montaj.

Firmele cu experiență anterioară în montarea de pardoseli pentru terase, garduri, lambriuri exterioare pentru placări clădiri etc au prioritate. Acest lucru nu este însă obligatoriu, întrucât Bencomp asigură training în fabrica proprie, atât pentru montaj, cât și pentru înțelegerea particularităților materialului WPC (lemnul compozit).

BENCOMP SRL este în căutare și de firme din toată țara interesate să devină revânzător autorizat.

Avantaje pentru firmele care devin Montator și Revânzător (se poate și ambele în același timp!) pentru profilele WPC BENCOMP:

 • includerea în portofoliu a unui produs revoluționar, ecologic și cu un potențial de creștere remarcabil datorită eleganței împrumutate de la lemn și a rezistenței și durabilitățiiîn timp preluate de la plastic.
 • posibilitatea de creștere a cifrei de afaceri și implicit a profitului.
 • intrarea într-un parteneriat pe termen lung cu un producător din România, care va asigura know-how, suport, training și oportunitatea de dezvoltare continuă prin includerea de noi produse în portofoliul de producție.

Vă rugăm să transmiteți o prezentare scurtă a societății Dvs., care să conțină domeniul de activitate și experiența anterioară relevantă pentru scopul nostru, nr. de salariați etc la adresa de e-mail vanzari@wpcromania.ro, precum și datele de contact pentru a putea să luăm legătura cu Dvs.

Data workshop: 19 februarie 2022

Locație: la sediul fabricii, în Buzău – Aleea Industriilor nr. 5

Despre lemnul compozit

Lemnul compozit – Wood Plastic Compozit (WPC) – este un material hibrid care combinăcalitățile lemnului cu ușurința de prelucrare a materialului plastic și reușește să înlocuiască cu succes lemnul natural, fară a exista un compromis în ceea ce privește rezistența.

ompus din fibre lemnoase, respectiv deșeurile generate în urma proceselor de producție ale lemnului, în amestec cu materiale plastice reciclate, WPC se dovedește a fi revoluționar și prin faptul că este un material prietenos cu mediul, realizat 100% din materiale regenerabile, rumeguș și plastic reciclat.

Relativ necunoscut pentru piața din România, cu toate că în țările din Vestul Europei, dar și de pe alte continente, ajunsese la ”maturitate”, lemnul compozit a ”prins” și în România, datorită aspectului sau asemănător cu cel al lemnului și prețul extrem de scăzut.

Lemnul compozit a fost inventat în Japonia – în 1976 – în compoziția sa intrând făina de lemn (peste 50%) şi deşeuri de mase plastice, amestec stabilizat împotriva radiaţiilor ultraviolete, a mucegaiurilor şi insectelor.

Datorită structurii şi compoziţiei sale, WPC nu emite gaze toxice şi, spre deosebire de materialele fibrolemnoase care folosesc adezivi pe bază de formaldehidă, nu eliberează substanţe periculoase în mediu). WPC nu produce poluare secundară, deşeurile tehnologice putând fi reintroduse 100% în procesul de producţie.

Despre BENCOMP SRL

Fabrica BENCOMP – cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei și zona Balcanică – și-a început activitatea din dorința Bene Internațional SRL de a închide complet un circuit final de reciclare prin obținerea unor produse finite, care să adauge plus valoare pe mai multe niveluri:

 • protectia mediului prin reciclarea deșeurilor din lemn și a deșeurilor de plastic HDPE (n.red. – polietilenă de mare densitate) care, astfel, nu mai ajung la groapa de gunoi.
 • protecția mediului prin reducerea consumului energetic – știut fiind căproducția din reciclat economisește între 30 și 50% consumul energetic, ceea ce înseamnă că emisiile de CO2 scad
 • producție durabilă în timp

BENCOMP face parte dintr-un grup de firme cu tradiție în reciclarea și valorificarea deșeurilor de mase plastice, sticlă, electronice și ambalaje, acționarul majoritar Bene Internațional SRL activând în acest domeniu de peste 20 de ani.

Odată cu trecerea timpului, capacitatea de producţie a fabricii BENCOMP a crescut constant și, începând cu sezonul 2015, numărul deprofile WPC realizate a ajuns la peste 40:

 • 11 tipuri diferite de profile de pardoseală
 • 4 de lambriu exterior
 • peste 15 profile de gard – scânduri, traverse, stâlpi etc.
 • 3 tipuri de grinzi pentru pergolă
 • peste 20 de modele de accesorii pentru montajul acestor profile

Datorită calității ingredientelor folosite, dar şi tehnologiei de producţie, pot fi realizate profile de înaltă calitate, perfect similare celor produse în Europa de Vest.

BENCOMP SRL

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate