Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

17 septembrie: Ziua Internațională a Siguranței Pacienților

Publicat

17 septembrie: Ziua Internațională a Siguranței Pacienților este o inițiativă globală marcată anual la această dată și organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Aceasta are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța siguranței pacienților în cadrul sistemelor de sănătate și de a promova măsuri care să prevină erorile medicale și incidentele care afectează siguranța celor care beneficiază de îngrijiri.

Context:

  • A fost stabilită oficial în 2019, ca parte a unui efort mai larg de a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate la nivel global.
  • OMS estimează că sute de mii de pacienți sunt afectați anual de evenimente adverse evitabile în cadrul tratamentelor medicale, iar cele mai frecvente erori sunt legate de diagnostic, medicamentație sau intervenții chirurgicale.

Obiectivele Zilei Internaționale a Siguranței Pacienților:

  1. Conștientizare globală: Promovarea unui nivel ridicat de conștientizare în rândul profesioniștilor din sănătate, autorităților și publicului larg.
  2. Acțiuni concrete: Încurajarea țărilor și organizațiilor de sănătate să implementeze politici și practici care să sporească siguranța pacienților.
  3. Îmbunătățirea comunicării: Crearea unui dialog eficient între pacienți și cadrele medicale pentru a asigura un sistem de sănătate mai sigur.

Dovezile arată că atunci când pacienții sunt tratați ca parteneri în procesul de îngrijire, se obțin câștiguri semnificative în ceea ce privește siguranța și satisfacția pacientului.

Devenind membri activi ai echipei de îngrijire a sănătății, pacienții pot contribui la siguranța îngrijirii lor.

17 septembrie: Ziua Internațională a Siguranței Pacienților

În fiecare an, OMS alege o temă specifică pentru a pune accent pe un aspect particular al siguranței pacienților.

De exemplu, temele pot varia de la siguranța medicației, la prevenirea infecțiilor sau la îmbunătățirea îngrijirilor materne și neonatale.

Anul trecut, tema a fost ”Amplifică glasul pacienților”.

Importanța Siguranței Pacienților:

  • Erorile medicale pot avea consecințe devastatoare asupra sănătății și calității vieții pacienților.
  • Implementarea unor protocoale stricte și a unui mediu de lucru sigur pentru cadrele medicale poate reduce semnificativ numărul de incidente adverse.

Ziua Internațională a Siguranței Pacienților reprezintă o oportunitate pentru sistemele de sănătate din întreaga lume să își revizuiască și să își îmbunătățească practicile, oferind pacienților servicii de calitate, fără riscuri nejustificate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate