Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

18 martie: Ziua internațională a somnului. Ce putem face pentru a avea un somn odihnitor, zi de zi

Publicat

Ziua mondială a somnului este marcată în fiecare an în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2022 înseamnă 18 martie.

Acest eveniment este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății.

Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.

Somnologia este știința somnului care studiază impactul asupra sănătății umane

Somnologia sau medicina somnului se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor reunite sub numele generic de „tulburări ale somnului”.

Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia și somnambulismul. Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialiști din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii și altele.

Vezi și: De ce este important să te trezești la aceeași oră, inclusiv în weekend. Avantajele unui program regulat de odihnă

Conform unui studiu online realizat de GfK și publicat în decembrie 2015, peste un sfert dintre cei chestionați acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului.

Astfel, problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală și gripă. În cadrul studiului au fost chestionate peste 27.000 de persoane în 22 de țări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.

La 9 martie 2016, un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede pe față.

Mai exact, persoanele care au dormit numai șase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creștere netă a ridurilor și imperfecțiunilor, în medie cu 45%.

La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri și cu 68 % a petelor de roșeață.

Cum putem avea un somn bun și odihnitor

Un somn bun este definit de trei factori esențiali: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi, continuitate, adică somn neîntrerupt și profunzime, astfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

Sfaturi utile pentru un somn liniștitor

  • Creează un mediu adecvat pentru somn. Temperatura camerei este esențială pentru a putea adormi.
  •  Acordă atenție ritualurilor înainte de culcare. Corpul și mintea răspund foarte bine la activitățile programate dinainte, cum ar fi mâncatul și somnul. Prin urmare, o igienă bună a somnului constă în crearea de ritualuri înainte de culcare.
  • Stabilește un program regulat de somn. Așa cum am menționat mai sus, este bine să adopți o rutină zilnică. Să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi te va ajuta în mod semnificativ să rezolvi orice problemă de somn. Odată ce dobândești acest obicei, corpul tău va începe să solicite odihnă la ora obișnuită.
  • Evită să folosești dispozitivele electronice înainte de culcare. Pentru un somn liniștit este necesar să oprești toate dispozitivele electronice din jurul tău. Nu vei putea dormi bine dacă ai televizorul pornit sau dacă ții telefonul aproape de pat.
  • Evită stimulenții pentru creier. Cofeina, alcoolul și nicotina sunt numai câteva dintre substanțele care îți stimulează creierul și îți afectează calitatea somnului. Evită consumul acestor substanțe cu până la 6 ore înainte de ora de culcare.
  • Renunță la “puiul” de somn de la amiază. Dacă simți că ți se închid ochii după masa de prânz, bea un pahar de apă rece cu câteva cuburi de gheață sau mergi la o plimbare scurtă.

Sursă foto: Pixabay

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 18.03.2022 at 12:50

    Cred că ziua asta este sărbătorită cu mare plăcere în Parlament. Propuneţi-o ca zi liberă !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax