Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

20-26 mai: Evenimente organizate cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor, la Roșia Montană şi Alba Iulia


Publicat

Vizionări de filme documentare, prelegeri științifice pe tema mineralelor, discuții despre rolul mineralelor și un atelier de spălat aurul cu șaitrocul sunt evenimentele organizate în perioada 20-26 mai la Roşia Montană şi Alba Iulia, cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor.

Acțiunile sunt organizate de Roșia Montană Gold Corporation, în cadrul Zilei Europene a Mineralelor (ZEM), eveniment susţinut de instituțiile europene și parteneri locali o dată la doi ani.

„În România, am sărbătorit pentru prima dată Ziua Europeană a Mineralelor la Roșia Montană, în 2009. Încă de atunci, RMGC a devenit un susținător constant al manifestărilor dedicate acestui eveniment. Prin acțiunile pe care le-am pregătit în acest an, dorim să evidențiem importanța mineralelor și rolul esențial pe care îl joacă în viața noastră, de la creșterea calității vieții la dezvoltarea economică, prin crearea de locuri de muncă în minerit și în industriile complementare”, a declarat Dragoș Tănase, director general, Roșia Montană Gold Corporation.

Programul ZEM 2013 de la Roșia Montană se va desfășura în perioada 20-26 mai. Între 20 și 23 mai, elevi de la Școala Generală „Ion Agârbiceanu” din Bucium, Școala Generală „Simion Balint” din Roșia Montană, Școala Gimnazială Câmpeni, Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Grupul Școlar „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud și Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni. Elevii vor partiipa la prezentări interactive despre rolul important al mineralelor în viața cotidiană. În urma unui concurs, 40 dintre ei vor avea apoi ocazia să viziteze Muzeului Aurului din Brad, județul Hunedoara.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Popescu va susține joi, 23 mai, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, prelegerea „Geologia economică a aurului. Aurul românesc”, iar lectorul univ. dr. Călin Tămaș va avea un curs pentru studenți ai Facultății de Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vineri, la expoziția „Aurul Apusenilor” din Roșia Montană, pe tema „Istoria mineralelor și a mineritului”. Partea practică a cursului se va desfășura apoi în subteran, în galeria Cătălina-Monulești, care păstrează urme de exploatare minieră încă din vremea romanilor.

Pentru sâmbătă, 25 mai, și duminică, 26 mai, Departamentul de Geologie al RMGC a pregătit un atelier de spălat aur cu șaitrocul. Vizitatorii expoziției de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” din localitate vor avea ocazia să experimenteze astfel tehnica tradițională de curățare a aurului, dar și să afle informații inedite despre metalul prețios, despre tehnologiile moderne de exploatare a zăcămintelor şi despre importanța pe care aurul a avut-o dintotdeauna în această parte a țării.

Ziua Europeană a Mineralelor este o inițiativă a industriei miniere europene ce a debutat în 2007. Din doi în doi ani, la sfârșitul primăverii, în ţările europene se organizează o serie de evenimente care să permită publicului larg, inclusiv elevilor, reprezentanților administrației publice și jurnaliștilor să exploreze lumea mineralelor și să afle mai multe despre această industrie cu impact asupra tuturor aspectelor vieții omului.

Mineralele joacă un rol esențial: 70% din produsele fabricate în Uniunea Europeană depind de substanțe provenind din minerit. Sectoarele de construcții, industrie chimică, auto, aerospațială și a utilajelor, care cumulează o valoare de 1.324 miliarde de euro și 30 de milioane de locuri de muncă – toate depind de accesul la materie primă.

La prima ediție a Zilei Europene a Mineralelor, în 2007, peste 30.000 de persoane au participat la activitățile organizate în 100 de locații din 17 state europene, în timp ce în 2009 numărul țărilor implicate a crescut la 27. Ediția precedentă (2011) a inclus pentru prima dată și țări din afara Europei – peste 200 de evenimente organizate în 21 de state europene și 11 din restul lumii.

La Roșia Montană, evenimentul a fost marcat în 2011 prin organizarea expoziției geologice de flori de mină „Florile din adâncuri”. 60 de varietăți de flori de mină din principalele clase minerale, cu explicații și materiale informative, au fost expuse timp de trei săptămâni la Centrul de Informare al RMGC din localitate. Tot cu această ocazie a fost organizat un atelier de tehnici tradiționale de recuperare a aurului, unde vizitatorii au avut ocazia să vadă tehnici istorice de sfărâmare și spălare a minereului.

Pentru acest an, Comisia Europeană a ales Ziua Europeană a Mineralelor drept instrument principal pentru promovarea inițiativei „Parteneriat European pentru Inovație”, dorind să evidențieze rolul materiei prime de-a lungul întregului proces de producție, cu accent pe inovație și folosirea eficientă a resurselor.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Calin

  vineri, 17.05.2013 at 15:28

  Rosia Montana are o istorie de 2000 de ani in minerit, e frumos ca acest eveniment se tine acolo. sper totusi ca mineritul sa fie repornit la Rosia cat mai curand, este cea mai buna sansa pentru renasterea localitatii

  • cristi

   luni, 20.05.2013 at 14:15

   da, valorificarea turistica a istoriei de 2000 de ani a Rosiei, ar fi cea mai buna solutie pentru o dezvoltare DURABILA a zonei. NU prin proiecte mizerabile, distructive bazate pe minciuni (cu locuri de munca), pe coruptie (spaga la politicieni) si pe manipulare (cumpararea motilor care sustin RMGC).
   DA, SUNT IMPORTANTE MINERALELE in viata oamenilor, dar mai importante ca ele sunt insasi oamenii si vietile lor, pentru ca exploatarea agresiva a resurselor de acest gen lasa in urma DEZASTRE SOCIALE, DE MEDIU si ECONOMICE!

 2. vladi

  vineri, 17.05.2013 at 19:14

  intr-adevar, traditia Rosiei Montane in minerit o recomanda pentru asemenea evenimente, insa e pacat ca se tot amana repornirea mineritului si practic se amana si sansa pentru o viata mai buna a celor de acolo..

 3. alt Cristi

  luni, 20.05.2013 at 14:26

  Alo, rmg(w)c! Da’ cianura unde-i? Unde e cianura? De ce nu exploatati aurul cu saitrocul? Sau asta-i bun numa’ la voi acasa, in Canada? RMG(w)C minte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate