Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

20-26 mai: Evenimente organizate cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor, la Roșia Montană şi Alba Iulia


Publicat

Vizionări de filme documentare, prelegeri științifice pe tema mineralelor, discuții despre rolul mineralelor și un atelier de spălat aurul cu șaitrocul sunt evenimentele organizate în perioada 20-26 mai la Roşia Montană şi Alba Iulia, cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor.

Acțiunile sunt organizate de Roșia Montană Gold Corporation, în cadrul Zilei Europene a Mineralelor (ZEM), eveniment susţinut de instituțiile europene și parteneri locali o dată la doi ani.

„În România, am sărbătorit pentru prima dată Ziua Europeană a Mineralelor la Roșia Montană, în 2009. Încă de atunci, RMGC a devenit un susținător constant al manifestărilor dedicate acestui eveniment. Prin acțiunile pe care le-am pregătit în acest an, dorim să evidențiem importanța mineralelor și rolul esențial pe care îl joacă în viața noastră, de la creșterea calității vieții la dezvoltarea economică, prin crearea de locuri de muncă în minerit și în industriile complementare”, a declarat Dragoș Tănase, director general, Roșia Montană Gold Corporation.

Programul ZEM 2013 de la Roșia Montană se va desfășura în perioada 20-26 mai. Între 20 și 23 mai, elevi de la Școala Generală „Ion Agârbiceanu” din Bucium, Școala Generală „Simion Balint” din Roșia Montană, Școala Gimnazială Câmpeni, Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Grupul Școlar „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud și Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni. Elevii vor partiipa la prezentări interactive despre rolul important al mineralelor în viața cotidiană. În urma unui concurs, 40 dintre ei vor avea apoi ocazia să viziteze Muzeului Aurului din Brad, județul Hunedoara.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Popescu va susține joi, 23 mai, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, prelegerea „Geologia economică a aurului. Aurul românesc”, iar lectorul univ. dr. Călin Tămaș va avea un curs pentru studenți ai Facultății de Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vineri, la expoziția „Aurul Apusenilor” din Roșia Montană, pe tema „Istoria mineralelor și a mineritului”. Partea practică a cursului se va desfășura apoi în subteran, în galeria Cătălina-Monulești, care păstrează urme de exploatare minieră încă din vremea romanilor.

Pentru sâmbătă, 25 mai, și duminică, 26 mai, Departamentul de Geologie al RMGC a pregătit un atelier de spălat aur cu șaitrocul. Vizitatorii expoziției de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” din localitate vor avea ocazia să experimenteze astfel tehnica tradițională de curățare a aurului, dar și să afle informații inedite despre metalul prețios, despre tehnologiile moderne de exploatare a zăcămintelor şi despre importanța pe care aurul a avut-o dintotdeauna în această parte a țării.

Ziua Europeană a Mineralelor este o inițiativă a industriei miniere europene ce a debutat în 2007. Din doi în doi ani, la sfârșitul primăverii, în ţările europene se organizează o serie de evenimente care să permită publicului larg, inclusiv elevilor, reprezentanților administrației publice și jurnaliștilor să exploreze lumea mineralelor și să afle mai multe despre această industrie cu impact asupra tuturor aspectelor vieții omului.

Mineralele joacă un rol esențial: 70% din produsele fabricate în Uniunea Europeană depind de substanțe provenind din minerit. Sectoarele de construcții, industrie chimică, auto, aerospațială și a utilajelor, care cumulează o valoare de 1.324 miliarde de euro și 30 de milioane de locuri de muncă – toate depind de accesul la materie primă.

La prima ediție a Zilei Europene a Mineralelor, în 2007, peste 30.000 de persoane au participat la activitățile organizate în 100 de locații din 17 state europene, în timp ce în 2009 numărul țărilor implicate a crescut la 27. Ediția precedentă (2011) a inclus pentru prima dată și țări din afara Europei – peste 200 de evenimente organizate în 21 de state europene și 11 din restul lumii.

La Roșia Montană, evenimentul a fost marcat în 2011 prin organizarea expoziției geologice de flori de mină „Florile din adâncuri”. 60 de varietăți de flori de mină din principalele clase minerale, cu explicații și materiale informative, au fost expuse timp de trei săptămâni la Centrul de Informare al RMGC din localitate. Tot cu această ocazie a fost organizat un atelier de tehnici tradiționale de recuperare a aurului, unde vizitatorii au avut ocazia să vadă tehnici istorice de sfărâmare și spălare a minereului.

Pentru acest an, Comisia Europeană a ales Ziua Europeană a Mineralelor drept instrument principal pentru promovarea inițiativei „Parteneriat European pentru Inovație”, dorind să evidențieze rolul materiei prime de-a lungul întregului proces de producție, cu accent pe inovație și folosirea eficientă a resurselor.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. Calin

  vineri, 17.05.2013 at 15:28

  Rosia Montana are o istorie de 2000 de ani in minerit, e frumos ca acest eveniment se tine acolo. sper totusi ca mineritul sa fie repornit la Rosia cat mai curand, este cea mai buna sansa pentru renasterea localitatii

  • cristi

   luni, 20.05.2013 at 14:15

   da, valorificarea turistica a istoriei de 2000 de ani a Rosiei, ar fi cea mai buna solutie pentru o dezvoltare DURABILA a zonei. NU prin proiecte mizerabile, distructive bazate pe minciuni (cu locuri de munca), pe coruptie (spaga la politicieni) si pe manipulare (cumpararea motilor care sustin RMGC).
   DA, SUNT IMPORTANTE MINERALELE in viata oamenilor, dar mai importante ca ele sunt insasi oamenii si vietile lor, pentru ca exploatarea agresiva a resurselor de acest gen lasa in urma DEZASTRE SOCIALE, DE MEDIU si ECONOMICE!

 2. vladi

  vineri, 17.05.2013 at 19:14

  intr-adevar, traditia Rosiei Montane in minerit o recomanda pentru asemenea evenimente, insa e pacat ca se tot amana repornirea mineritului si practic se amana si sansa pentru o viata mai buna a celor de acolo..

 3. alt Cristi

  luni, 20.05.2013 at 14:26

  Alo, rmg(w)c! Da’ cianura unde-i? Unde e cianura? De ce nu exploatati aurul cu saitrocul? Sau asta-i bun numa’ la voi acasa, in Canada? RMG(w)C minte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Recenzii înșelătoare și practici comerciale neloiale la magazinele online. 55% din site-urile verificate încalcă legislația

Publicat

Aproape două treimi din site-urile verificate într-o acțiune derulată la nivel european sub coordonarea Comisiei Europene au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor, iar 55% dintre acestea ar putea încălca Directiva privind practicile comerciale neloiale.

Potrivit unui comunicat al CE, sub coordonarea Comisiei, autorități din 26 de state membre, inclusiv România, și din Islanda și Norvegia au verificat 223 de site-uri web importante pentru a constata dacă există recenzii înșelătoare ale consumatorilor.

Aproape două treimi din magazinele și piețele online, site-urile de rezervări, motoarele de căutare și site-urile de servicii de comparare analizate au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor.

Astfel, pe 144 dintre cele 223 de site-uri verificate, autoritățile nu au putut confirma că respectivii comercianți au depus suficiente eforturi pentru a se asigura că recenziile sunt autentice, și anume că au fost postate de consumatori care chiar au utilizat produsul sau serviciul pe care l-au evaluat.

Alte constatări în urma verificării site-urilor web cu privire la recenziile online:

-104 dintre cele 223 de site-uri examinate nu informează consumatorii cu privire la modul în care se colectează și prelucrează recenziile. Numai 84 de site-uri fac astfel de informații accesibile consumatorilor chiar pe pagina de recenzie, în timp ce restul le menționează cu „caractere mici”, de exemplu în secțiunea de termeni și condiții juridice.

-118 site-uri nu conțineau informații cu privire la modul în care se previn recenziile false. În aceste cazuri, consumatorii nu au posibilitatea de a verifica dacă recenziile au fost scrise de consumatori care au utilizat efectiv produsul sau serviciul.

-176 dintre site-urile web nu menționează faptul că recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt interzise prin politicile lor interne sau, dacă nu este cazul, nu menționează în ce mod site-urile se asigură că există o indicație că recenziile sunt stimulate.

Autoritățile de protecție a consumatorilor au concluzionat că cel puțin 55% dintre site-urile web verificate ar putea încălca Directiva privind practicile comerciale neloiale, conform căreia consumatorilor trebuie să li se prezinte informații veridice care să le permită să aleagă în cunoștință de cauză. Autoritățile au avut îndoieli și cu privire la restul de 18%.

CE anunță că autoritățile naționale vor contacta comercianții în cauză pentru a-și rectifica site-urile web și, dacă este necesar, pentru a iniția acțiuni de asigurare a respectării legislației în conformitate cu procedurile lor naționale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursa: mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

DN AGRAR GROUP SA preia ferma de vaci APOLD. Tranzacția a fost avizată de Consiliul Concurenței (P)

Publicat

DN AGRAR GROUP SA a primit avizul autorității Consiliului Concurenței din România, pentru achizitia fermei APOLD, de la Fondul de Investiții olandez GÂRBOVA CV.

Pentru efectuarea acestei tranzacții, DN AGRAR GROUP SA a obținut un împrumut de investiții în valoare de 13,8 milioane de euro, de la ING BANK N.V. AMSTERDAM, pentru care urmează ca, la finele lunii ianuarie 2022, să semneze contractele de finanțare.

În urma finalizării acestei tranzacții, DN AGRAR GROUP SA va deține integral capitalul social al fermei APOLD.

Ca date financiare înregistrate la finele lunii decembrie 2020, ferma APOLD avea o cifră de afaceri netă în valoare de 41,6 milioane lei, active imobilizate în valoare de 44 de milioane de lei și capitaluri proprii în valoare de 24,46 de milioane lei.

Obiective după preluarea fermei Apold

Obiectivul principal după preluarea fermei Apold este acela de a crește capacitatea de producție de lapte a fermei cu 50%, până la finele acestui an. Acest proiect de investiții include construirea unei săli de muls suplimentare, adăposturi pentru animale, creșterea efectivului de animale și hală suplimentară de stocare a furajelor.

După finalizarea tranzacției, poziția financiară a fermei APOLD se va adăuga performanțelor financiare ale grupului de firme DN AGRAR GROUP SA, care înregistra, la 31 decembrie 2020, o cifră de afaceri în valoare de 38,2 milioane lei și active imobilizate în valoare de 57,6 milioane lei.

DN AGRAR GROUP SA devine cea mai mare fermă zootehnică cu producție de lapte de vacă din România

Ferma DN AGRAR APOLD SRL are integrate producția vegetală și zootehnică, precum și managementul fermei în agribusiness-ul grupului de firme DN AGRAR, astfel că, după finalizarea tranzacției de preluare, nu va fi necesar un proces de tranziție al acestor activități.

“Tranzacția de preluare a fermei LACTO AGRAR SRL s-a încheiat cu succes la finele lunii decembrie 2021. Pentru ferma APOLD, estimăm că tranzacția se va finaliza în luna martie a.c.

Cu aceste achiziții, DN AGRAR GROUP SA va deveni cea mai mare fermă zootehnică cu producție de lapte de vacă din România. Astfel, ne-am atins obiectivul propus odată cu lansarea demersurilor pentru listarea companiei pe piața AeRO, a Bursei de Valori București, respective acela de a fi cel mai mare producător de lapte de vacă și lider de piață ȋn România”, spune Jan G. de Boer, CEO-ul companiei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Ochii deţin cheia adevăratei vârste biologice. Informaţiile oferite de retină despre corpul uman

Publicat

Un nou studiu spune că retina poate fi capabilă să ne ofere o modalitate ușoară, neinvazivă, de a determina vârsta biologică adevărată a corpului uman, care poate sau nu oglindi vârsta cronologică. 

Studiul a analizat peste 130.000 de imagini retiniene din eşantioane date de persoanele care participă la BioBank din Marea Britanie, un studiu guvernamental pe termen lung, cu peste 500.000 de participanţi din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Folosind un model de învăţare profundă, care este o formă de învăţare automată, cercetătorii au estimat o „diferenţă de vârstă retiniană” între sănătatea biologică reală a ochiului şi vârsta persoanei de la naştere, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Studiul a constatat că a existat o creştere cu 2% a riscului de deces din orice cauză pentru fiecare an de diferenţă între vârsta reală a unei persoane şi vârsta biologică mai înaintată identificată în ochi.

Decalajele mai mari de trei, cinci şi 10 ani între vârsta reală şi vârsta biologică măsurată din retină au fost asociate semnificativ cu un risc cu până la 67% mai mare de deces din cauza unor boli specifice, chiar şi după luarea în considerare a altor factori, cum ar fi hipertensiunea arterială, greutatea şi diferenţe de stil de viaţă, cum ar fi fumatul.

„Folosind un algoritm de învăţare profundă, computerul a reuşit să determine vârsta pacientului dintr-o fotografie color a retinei cu o acurateţe destul de bună”, a spus dr. Sunir Garg, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie şi profesor de oftalmologie la Wills Eye Hospital din Philadelphia, care nu a fost implicat în studiu.

Au existat două grupuri de boli pentru care modelul nu a reuşit să prezică în mod semnificativ un risc crescut de deces: boli cardiovasculare şi cancer. Acest lucru ar putea fi cauzat de un număr mai mic de astfel de cazuri în populaţia studiată, au spus cercetătorii, sau îmbunătăţirii tratamentelor pentru cancer şi boli de inimă.

„Vor trebui efectuate seturi de date mai mari pe populaţii mai diverse, dar acest studiu evidenţiază că testele simple, neinvazive ale ochiului ne-ar putea ajuta să educăm pacienţii cu privire la sănătatea lor generală şi, sperăm, că vor fi utile pentru a-i ajuta pe pacienţi să înţeleagă schimbările pe care le pot face să-şi îmbunătăţească nu doar sănătatea ochilor, ci şi sănătatea lor generală”, a scris Garg.

„Retina oferă o „fereastră” unică şi accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare şi neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a scris autorul studiului, dr. Mingguang He, profesor de epidemiologie oftalmică la Universitatea din Melbourne şi Centrul pentru Cercetarea Ochilor din Australia. Studiul a fost publicat marţi în British Journal of Ophthalmology.

Ce afecţiuni arată ochii

Ochii pot oferi o „fereastră spre suflet”, aşa cum spun poeţii, dar au şi multe de spus despre starea de sănătate.

Ochii uscaţi pot fi un semn al poliartritei reumatoide. Nivelurile ridicate de colesterol pot determina formarea unui inel alb, gri sau albastru în jurul părţii colorate a ochiului, numit iris.

Un inel auriu-cupru care înconjoară irisul este un semn cheie al bolii Wilson, o tulburare genetică rară care face să se acumuleze cuprul în creier, ficat şi alte organe, încetinind otrăvirea organismului.

Leziunile vaselor de sânge din spatele ochiului, numite retină, pot fi semne precoce ale leziunilor nervoase din cauza diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, chiar şi cancerului, precum şi glaucomului şi legate de vârstă.

Verificarea semnelor de boală este un motiv esenţial pentru care medicul dilată ochii pentru a cerceta adânc în profunzimile lor la examenele anuale oftalmologice.

sursa: Mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

21 ianuarie: Ziua Internațională a Îmbrățișării, împotriva fricii și izolării. Cât bine poate face o îmbrățișare de 10 secunde

Publicat

Îmbrățișarea este unul dintre cele mai simple moduri de a arăta afecțiune. Ziua Internațională a Îmbrățișării, sărbătorită la nivel mondial pe 21 ianuarie, își propune să încurajeze oamenii să se îmbrățișeze mai mult, asta, atenție, indiferent dacă cunosc persoana respectivă sau nu.

Ziua Națională a Îmbrățișării îi ajută și pe oameni să-și înțeleagă emoțiile, deoarece îmbrățișarea face ca sentimentul să fie o practică mai acceptată și le permite oamenilor să se conecteze unii cu alții la un nivel mai intim.

Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

De ce sunt benefice îmbrățișările: 10 secunde de strâns în brațe, scade nivelul stresului

Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului. Adică este perioada când avem cea mai mare nevoie de îmbrățișări.

Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă.

Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului.

Mai populare sunt, recent, campanile “free hugs”, iniţiate mai ales de studenţi sau alte categorii de tineri. Sunt menite să inspire bucurie, bunătate şi apropiere între oameni.

Îmbrățișarea este o formă de a ne arăta sprijinul; îi face pe oameni fericiți, arată compasiune și înțelegere, iar îmbrățișarea arată că emoțiile sunt normale.

Copiii iubesc în special această sărbătoare, deoarece ei sunt, în general, cei care îmbrățișează cel mai mult oamenii și nu se tem să-și arate emoțiile.

Într-o societate care pare rece și nepăsătoare, există o mulțime de locuri care au multă speranță în ele; Ziua Națională a Îmbrățișării este doar un exemplu al acestei speranțe.

Din punct de vedere istoric, ziua a fost concepută pentru ca mai mulți oameni să-și arate public emoțiile și să se simtă confortabil cu acest fapt.

Era nevoie ca indivizii să se deschidă către ceilalți din societatea lor și să arate cum se simțeau. Odată cu apariția internetului, însă, Ziua Națională a Îmbrățișării a evoluat.

Care e cel mai bun mod de a sărbători

Cel mai bun mod prin care poți sărbători această sărbătoare este îmbrățișând oamenii! Îmbrățișează-ți mama, tatăl, bunicii, copiii – îmbrățișează-i pe toți cei pe care îi cunoști. Dacă ești mai îndrăzneț în ceea ce privește emoțiile tale, îmbrățișează-i chiar pe oamenii din cartierul tău.

Cel mai probabil, vor exista oameni dispuși să ofere îmbrățișări înapoi, deoarece această zi este despre răspândirea iubirii.

În cele din urmă, poate doriți să creșteți gradul de conștientizare cu privire la importanța acestei zile și să le trimiteți articolul și prietenilor voștri.

Rețineți: este o oportunitate de a renunța la frică și izolare și de a ne uni ca și comunități.

Foto: Pixabay – InstagramFOTOGRAFIN

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate