Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

20-26 mai: Evenimente organizate cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor, la Roșia Montană şi Alba Iulia

Publicat

Vizionări de filme documentare, prelegeri științifice pe tema mineralelor, discuții despre rolul mineralelor și un atelier de spălat aurul cu șaitrocul sunt evenimentele organizate în perioada 20-26 mai la Roşia Montană şi Alba Iulia, cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor.

Acțiunile sunt organizate de Roșia Montană Gold Corporation, în cadrul Zilei Europene a Mineralelor (ZEM), eveniment susţinut de instituțiile europene și parteneri locali o dată la doi ani.

„În România, am sărbătorit pentru prima dată Ziua Europeană a Mineralelor la Roșia Montană, în 2009. Încă de atunci, RMGC a devenit un susținător constant al manifestărilor dedicate acestui eveniment. Prin acțiunile pe care le-am pregătit în acest an, dorim să evidențiem importanța mineralelor și rolul esențial pe care îl joacă în viața noastră, de la creșterea calității vieții la dezvoltarea economică, prin crearea de locuri de muncă în minerit și în industriile complementare”, a declarat Dragoș Tănase, director general, Roșia Montană Gold Corporation.

Programul ZEM 2013 de la Roșia Montană se va desfășura în perioada 20-26 mai. Între 20 și 23 mai, elevi de la Școala Generală „Ion Agârbiceanu” din Bucium, Școala Generală „Simion Balint” din Roșia Montană, Școala Gimnazială Câmpeni, Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Grupul Școlar „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud și Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni. Elevii vor partiipa la prezentări interactive despre rolul important al mineralelor în viața cotidiană. În urma unui concurs, 40 dintre ei vor avea apoi ocazia să viziteze Muzeului Aurului din Brad, județul Hunedoara.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Popescu va susține joi, 23 mai, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, prelegerea „Geologia economică a aurului. Aurul românesc”, iar lectorul univ. dr. Călin Tămaș va avea un curs pentru studenți ai Facultății de Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vineri, la expoziția „Aurul Apusenilor” din Roșia Montană, pe tema „Istoria mineralelor și a mineritului”. Partea practică a cursului se va desfășura apoi în subteran, în galeria Cătălina-Monulești, care păstrează urme de exploatare minieră încă din vremea romanilor.

Pentru sâmbătă, 25 mai, și duminică, 26 mai, Departamentul de Geologie al RMGC a pregătit un atelier de spălat aur cu șaitrocul. Vizitatorii expoziției de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” din localitate vor avea ocazia să experimenteze astfel tehnica tradițională de curățare a aurului, dar și să afle informații inedite despre metalul prețios, despre tehnologiile moderne de exploatare a zăcămintelor şi despre importanța pe care aurul a avut-o dintotdeauna în această parte a țării.

Ziua Europeană a Mineralelor este o inițiativă a industriei miniere europene ce a debutat în 2007. Din doi în doi ani, la sfârșitul primăverii, în ţările europene se organizează o serie de evenimente care să permită publicului larg, inclusiv elevilor, reprezentanților administrației publice și jurnaliștilor să exploreze lumea mineralelor și să afle mai multe despre această industrie cu impact asupra tuturor aspectelor vieții omului.

Mineralele joacă un rol esențial: 70% din produsele fabricate în Uniunea Europeană depind de substanțe provenind din minerit. Sectoarele de construcții, industrie chimică, auto, aerospațială și a utilajelor, care cumulează o valoare de 1.324 miliarde de euro și 30 de milioane de locuri de muncă – toate depind de accesul la materie primă.

La prima ediție a Zilei Europene a Mineralelor, în 2007, peste 30.000 de persoane au participat la activitățile organizate în 100 de locații din 17 state europene, în timp ce în 2009 numărul țărilor implicate a crescut la 27. Ediția precedentă (2011) a inclus pentru prima dată și țări din afara Europei – peste 200 de evenimente organizate în 21 de state europene și 11 din restul lumii.

La Roșia Montană, evenimentul a fost marcat în 2011 prin organizarea expoziției geologice de flori de mină „Florile din adâncuri”. 60 de varietăți de flori de mină din principalele clase minerale, cu explicații și materiale informative, au fost expuse timp de trei săptămâni la Centrul de Informare al RMGC din localitate. Tot cu această ocazie a fost organizat un atelier de tehnici tradiționale de recuperare a aurului, unde vizitatorii au avut ocazia să vadă tehnici istorice de sfărâmare și spălare a minereului.

Pentru acest an, Comisia Europeană a ales Ziua Europeană a Mineralelor drept instrument principal pentru promovarea inițiativei „Parteneriat European pentru Inovație”, dorind să evidențieze rolul materiei prime de-a lungul întregului proces de producție, cu accent pe inovație și folosirea eficientă a resurselor.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Calin

    vineri, 17.05.2013 at 15:28

    Rosia Montana are o istorie de 2000 de ani in minerit, e frumos ca acest eveniment se tine acolo. sper totusi ca mineritul sa fie repornit la Rosia cat mai curand, este cea mai buna sansa pentru renasterea localitatii

    • cristi

      luni, 20.05.2013 at 14:15

      da, valorificarea turistica a istoriei de 2000 de ani a Rosiei, ar fi cea mai buna solutie pentru o dezvoltare DURABILA a zonei. NU prin proiecte mizerabile, distructive bazate pe minciuni (cu locuri de munca), pe coruptie (spaga la politicieni) si pe manipulare (cumpararea motilor care sustin RMGC).
      DA, SUNT IMPORTANTE MINERALELE in viata oamenilor, dar mai importante ca ele sunt insasi oamenii si vietile lor, pentru ca exploatarea agresiva a resurselor de acest gen lasa in urma DEZASTRE SOCIALE, DE MEDIU si ECONOMICE!

  2. vladi

    vineri, 17.05.2013 at 19:14

    intr-adevar, traditia Rosiei Montane in minerit o recomanda pentru asemenea evenimente, insa e pacat ca se tot amana repornirea mineritului si practic se amana si sansa pentru o viata mai buna a celor de acolo..

  3. alt Cristi

    luni, 20.05.2013 at 14:26

    Alo, rmg(w)c! Da’ cianura unde-i? Unde e cianura? De ce nu exploatati aurul cu saitrocul? Sau asta-i bun numa’ la voi acasa, in Canada? RMG(w)C minte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax