Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

28 februarie: 238 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan. Ceremonial și depuneri de coroane la Alba Iulia. Program

Publicat

Autoritățile din Alba marchează 238 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia, printr-o serie de activități la Obeliscul din Cetatea Alba Carolina și pe Dealul Furcilor.

Vor fi depuneri de coroane, ceremonial religios și alocuțiuni.

Manifestările încep de la ora 11.00 la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, respectiv de la ora ora 11.45, pe Dealul Furcilor.

PROGRAM

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan

  • 11.00 – 11.03  Intonarea Imnului Național al României
  • 11.03 – 11.10  Alocuțiune privind semnificația evenimentului
  • 11.10 – 11.20  Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

Dealul Furcilor

  • 11.45 – 11.48  Intonarea Imnului Național
  • 11.48 – 12.00  Ceremonial religios
  • 12.00 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului
  • 12.10 – 12.20  Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

Vezi și 28 februarie, la Alba Iulia: Eveniment de comemorare a eroilor Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii răscoalei de la 1784. Program

Participă: Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano-Catolică, culte religioase, unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia, Cercul Militar Alba Iulia, Asociația Națională ”Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Alba, Asociația  Națională a Veteranilor de Război ”Ferdinand I”, filiala Alba, Asociația  Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala Alba ”Gemina”, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații,  Asociația  Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul  Afacerilor Interne, filiala „Avram Iancu” Alba, Uniunea Asociațiilor de Revoluționari Alba Iulia, Servicii și instituții publice, asociații, fundații din județul Alba, partide politice.

Conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania

Pe 28 februarie, se împlinesc 238 de ani de când conducătorii răscoalei țărănești de la 1784-1785, Horea, Cloșca și Crișan, au fost pedepsiți și executați cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia, pentru acțiunile lor prin care au încercat să îi scape pe țărani de situația extrem de grea în care trăiau.

Povestea lor, îngrozitoare, dar frumoasă, are încă puterea de a-i cutremura pe cei care, pentru a le cinsti memoria celor care s-au revoltat împotriva constrângerilor nobiliare, își doresc să reconstituie, cel puțin mental, acele momente.

Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele Horea, Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan) au fost conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Aceasta a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage împotriva constrângerilor la care era supusă.

Răscoala a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moții din Munții Apuseni au câștigat mai multe drepturi precum libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului precum și dreptul la educație.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în fața porții a treia a Cetății Alba Carolina. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Societății Astra și a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax