Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

29 noiembrie – 1 decembrie: Manifestări culturale dedicate Zilei Naționale a României, la Biblioteca Judeţeană Alba. PROGRAM


Publicat

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2019 Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Consiliul Județean Alba organizează un amplu program de manifestări culturale dedicate Zilei Naționale a României 2019, în cadrul proiectului cultural „1 Decembrie”.

Evenimentele culturale derulate cu acest prilej se adresează publicului larg de toate vârstele și se înscriu în sfera istoriei locale și naționale, a lecturii, a artelor, a meșteșugurilor și a tradițiilor. În această atmosferă de sărbătoare, programul va cuprinde prezentări de carte, expoziții tematice de poezie, de carte, de port tradițional, proiecții audio-video, spectacole de muzică și poezie cu invitați speciali și, nu în ultimul rând, lecturi la o ceașcă de ceai.

Citește și PROGRAM complet Festival de România 2019 Alba Iulia. Concerte HOLOGRAF, CARGO și VIȚA de VIE, ceremonie militară, masă populară

Pe tot parcursul celor trei zile de manifestări culturale, copiii, adolescenții și tinerii sunt invitați să participe la ateliere educative, concursuri de cultură generală, întâlniri cu personaje ale Marii Uniri, într-un cadru interactiv al lecturii și al creativității.

Evenimentele se vor desfășura la sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și la filiale, intrarea la fiind liberă.

Citește și 1 Decembrie la Alba Iulia: TOȚI ARTIȘTII care urcă pe scenă, la Festival de România 2019, de Ziua Națională

Programul manifestărilor culturale organizate de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba în cadrul proiectului 1 Decembrie

29 noiembrie 2019

Program cu publicul: 08:00 – 19:00

 • 09.00 Cărţile Unirii în colecţiile bibliotecii

Expoziție de carte

Locație: Secția pentru adulți

 • 10.00 Povestea Unirii

Prezentare animată și dramatizată

Locație: Sala de lectură

 • 11.00 Alba Iulia și Marea Unire

Expoziție de poezie

Locație: sediul bibliotecii

 • 12.00 Micii mesteșugari

Atelier de confecționat semne de carte și păpuși cu motive şi elemente tradiţionale

Locație: Sala de lectură

 • 13.00 Concurs de cultură generală – România

Locație: Secția Copii

 • 14.00 Povești istorice

Lectură pentru cei mici

Locație: Secția Copii

 • 16.00 Personalităţi ale Marii Uniri – Întâlniri cu personaje istorice

Partener: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Locație: Sediu, Sala de lectură

 • 17.00 BebeBiblioteca

Atelier de parenting

Locație: Sediu, Secţia Copii

 • 17.30 Opera lui Ion Lăncrănjan – Expoziție de linogravuri din romanul Cordovanii

Partener: Centrul de Cultură „Augustin Bena”

Locație: Sala de lectură

 • 18.00 Chitara clasică în prim plan – Trio Alla Breve

Locație: Sediu, Sala de lectură

30 noiembrie 2019

Program cu publicul: 12:00 – 18:00

 • 12.00 Mâini dibace

Atelier educativ de confecţionare cocarde

Locație: Secţia Copii

 • 13.00 Lansare de carte – Memoria Sufletului Meu

Autor: Iuliana Spinean

Locație: Sala de Lectură

 • 13.30 Cele mai frumoase poezii cântate ale românilor

Spectacol muzical-literar

Invitat: Ansamblul 60+

Locație: Sala de Lectură

 • 14.00 Povești istorice

Lectură pentru cei mici

Locație: Secţia Copii

 • 15.00 Concurs de cultură generală – Alba Iulia

Locație: Secţia Copii

 • 16.00 Lecturi la un ceai

Locație: Sala de lectură

 • 17.00 România mea frumoasă – Folk & vers românesc

Invitat: Daniel Avram

Locaţie: Sala de Lectură

*** Cărţile Unirii în colecţiile bibliotecii – expoziție de carte

Locație: Secția pentru adulți

*** Alba Iulia și Marea Unire – expoziție de poezie

Locație: Sediu, Spațiul expozițional

*** România în imagini – proiecție audio-video

Locație: Sediu, Spațiul expozițional, Facebook

1 Decembrie 2019

Program cu publicul: 12:00 – 18:00

 • 10.00 Zâmbet tricolor

Face painting pentru copii în culorile tricolorului

Locație: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

 • 14.00 Concurs de cultură generală – 1 Decembrie 1918

Locație: Sala de lectură

 • 14.30 Samoilă Mârza, povestea fotografului Marii Uniri

Prezentare animată și dramatizată

Locație: Sala de lectură

 • 15.00 Etnografie din Transilvania

Prezentare și expoziție de carte etnografică și costume populare

Locație: Sala de lectură

 • 16.00 Lecturi la un ceai

Locație: Sala de lectură

 • 17.00 Suflet de român

Recital de muzică folk și poezie

Invitați: Galda Folk, actrița Bianca Goadă

Locație: Sala de lectură

*** Cărţile Unirii în colecţiile bibliotecii

Expoziție de carte

Locație: Secția pentru adulți

*** Alba Iulia și Marea Unire

Expoziție de poezie

Locație: Sediu bibliotecii

*** România în imagini

Proiecție audio-video

Locație: Sediul bibliotecii, Spațiul expozițional, FacebookȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei. De două zile este funcționar public

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei. 

Hotărârea de Guvern prin care acesta a fost numit, cu caracter temporar, a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial.

Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al municipiului București”, se arată în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial nr.977.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Pentru a putea fi numit prefect, Traian Berbeceanu a fost angajat marţi ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL, devenind astfel, formal, funcţionar public. Prin acest artificiu a fost rezolvată problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, lucru care era necesar pentru a putea fi numit în poziţia de prefect al Capitalei.

Întrebat dacă este corectă numirea, Berbeceanu fiind funcționar public de doar două zile, Orban a spus că atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile legale nu sunt probleme, mai ales că activitatea fostului șef al BCCO Alba este cunoscută.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro, spotmedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate