Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc a câştigat un nou mandat la conducerea PDL. 36 delegaţi din Alba au participat la Congres


Publicat

Delegaţia reprezentanţilor PDL Alba a participat, sâmbătă, la desfăşurarea alegerilor pentru conducerea partidului, în cadrul Convenţiei Naţionale, la Bucureşti. PDL Alba şi-a exprimat, anterior acestui moment,  speranţa şi încrederea că Vasile Blaga va câştiga aceste alegeri, în faţa contracandidatului Emil Boc, respectiv Theodor Paleologu.

Câştigătorul alegerilor a fost desemnat, însă, premierul Emil Boc, care intră, astfel, într-un nou mandat la conducerea PDL.  

Mai mulţi membri din conducerea judeţeană a Partidului Democrat Liberal şi-au manifestat opţiunea pentru Blaga, pentru că, potrivit acestora, în perioada campaniei a arătat mai multă disponibilitate pentru acţiunile care trebuie întreprinse în interiorul partidului, decât ceilalţi doi candidaţi.

Cei 36 de delegaţi PDL Alba la alegerile generale de la Bucureşti ar fi urmat să voteze fiecare cum doreşte, conducerea partidului precizând în mai multe rânduri că nu a dorit să constrângă pe nimeni în ce căsuţă să pună ştampila.

UPDATE: Surse din cadrul grupului PDL din Alba deplasat la Bucureşti susţin că, odată cu începerea Convenţiei, au primit „recomandări” de a vota pentru actualul preşedinte, Emil Boc, de altfel la eveniment fiind prezent chiar preşedintele Traian Băsescu, susţinător al premierului. Acesta, prin declaraţiile sale, a transmis „calea” pe care partidul trebuie să meargă. Preşedintele Traian Băsescu, care a părăsit şedinţa Convenţiei în jurul orei 12.00, a declarat, adresându-se membrilor de partid:  „Eu vă spun deschis un singur lucru: dacă vă opriţi, pierdeţi. Nu aveţi decât o soluţie: continuaţi. România are nevoie să terminaţi ceea ce aţi început. A vă opri este cea mai mare eroare. De aceea, în calitate de şef al statului, vă cer să continuaţi procesul de transformare a României. Românii au început să înţeleagă ce aţi făcut şi că trebuie să dezvoltăm o Românie performantă. România nu mai suportă jumătăţile de măsură. Dacă vă opriţi, nu aveţi nicio şansă să câştigaţi în 2012.” 

Preşedintele PDL, Emil Boc a subliniat, la rândul său, în declaraţia în faţa delegaţilor PDL, motivaţiile măsurilor luate de Guvern pentru ieşirea din criză şi şi-a reconfirmat încrederea în forţa politică a partidului: „PDL a fost acela care a scos România din recesiune. Îi mulţumesc echipei de conducere a PDL, cu care am reuşit cea mai bună performanţă din istoria partidului.”

În jurul orei 12.00, a fost votat noul statul PDL, cu trei voturi împotrivă. De la ora 14.00 este programată susţinerea celor trei moţiuni ale candidaţilor la conducerea PDL:  „România dreaptă, România puternică”, „O Românie dreaptă, o Românie Europeană”  şi „Privind spre viitor”.

Primul care şi-a prezentat discursul în faţa delegaţiilor PDL a fost Theodor Paleologu, care a vorbit relaxat, condimentându-şi declaraţiile cu glume şi ironii, însă subliniind unele aspecte interesante ale actualei situaţii din interiorul partidului. Acesta a fost aplaudat, de mai multe ori, de cei din sală. „I-aş vrea alături de mine în BPN şi pe domnul Boc şi pe domnul Blaga, pentru ca eu nu îmi imaginez partidul fără ei în BPN. N-aş face un pas fără să îi consult pe amândoi. Dacă aş câştiga, m-aş ocupa de partid şi nu aş aspira la o altă funcţie în stat.” De asemenea, Paleologu a atras atenţia asupra electoratului indecis, între PDL şi PNL, pe care l-a considerat unul important, cu potenţial în alegerile din 2012. „E vorba de un electorat compozit, oameni de afaceri, intelectuali, dar şi pensionari, pe care-l putem recuceri”, a spus Paleologu. Discursul candidatului vine după o lună de campanie în oraşele din ţară, timp în care, după cum a precizat acesta, i-a fost  sugerat să candideze pentru mai multe funcţii în partid.

A urmat discursul premierului Emil Boc. Acesta a reafirmat obiectivele sale: „continuarea procesului de modernizare a ţării şi consolidarea PDL; continuarea guvernării, câştigarea alegerilor din 2012 şi menţinerea PDL la guvernare; reformarea în continuare a PDL.”

Vasile Blaga a declarat „direct”, referitor la situaţia actuală din PDL, că partidul nu funcţionează şi că toată lumea ştie acest lucru. „Acest partid are nevoie de schimbare, de un nou început, are nevoie de o nouă strategie şi are nevoie de toate astea pentru a guverna până în 2012, pentru că nu va fi uşor. Dacă nu vom câştiga alegerile în 2012 şi nu vom guverna după 2012, restul nu mai contează”, a spus Blaga. 

Votarea pentru alegerea preşedintelui PDL s-a încheiat, în jurul orei 19.50. După finalizarea numărătorii, Emil Boc a primit 868 de voturi, devenind din nou preşedintele PDL, iar Vasile Blaga a pierdut cursa pentru conducerea partidului, obţinând doar 499 de voturi. Theodor Paleologu a primit 24 de voturi.

Astfel, unii dintre susţinătorii lui Blaga se întorc demoralizaţi de la Bucureşti, pentru că Emil Boc a recâştigat şefia partidului. Unul dintre ei ar fi consilierul local albaiulian Mihai Baco. Acesta a anunţat de mai bine de o lună că nu va mai candida în 2012 pentru un nou mandat de consilier local şi a lăsat de înteles că va renunţa definitiv şi la politică, dacă frâiele partidului nu vor fi preluate de candidatul pe care-l susţine, şi anume de Vasile Blaga.

Mihai Baco nu a dorit să facă declaraţii despre subiect, precizând că mai multe dezvăluiri va face săptămâna viitoare, în şedinţa de consiliu local. El a subliniat însă că: “Eu sunt un om de cuvânt şi dacă spun un lucru aşa fac”. Mai exact, nu există dubii că va mai candida la consiliul local, râmâne de văzut însă dacă va renunţa definitiv şi la politică.

Un alt membru PDL care şi-a pus toate speranţele în Vasile Blaga este deputatul Clement Negruţ. Proaspăt reîntors în PDL, Negruţ este convins că numai Blaga poate readuce partidul pe un trend ascendent.

Senatorul Alexandru Pereş a semnat, de asemenea, moţiunea lui Blaga, pentru că, deşi a spus că moţiunile prezentate de cei trei candidaţi seamănă în mare parte prin mesajul transmis, totuşi, Blaga este singurul candidat care nu a ignorat un posibil dialog cu Opoziţia, în special cu liberalii.

Mircea Hava, preşedintele PDL Alba, nu şi-a schimbat nici el opţiunea după vizita lui Boc la Alba Iulia de săptămâna trecută. Acesta a declarat că îl susţine în continuare pe Vasile Blaga. Ba mai mult, şi-a exprimat încrederea, zilele trecute, că  Blaga va câştiga alegerile. Totodată, speră să fie ales şi el, şi de această dată, în funcţia de vicepreşedinte. Nu mai puţin de 39 de candidaţi s-au înscris pentru unul dintre cele 15 posturi de vicepreşedinte.

Unul dintre pedeliştii din Alba  care merge în continuare pe mâna lui Emil Boc este senatorul Nicolae Dobra. Acesta vede deciziile guvernamentale luate de premier corecte, în contextul actual economic al României, în consecinţă îl consideră potrivit in continuare şi pentru conducerea partidului.

Dintre cei 36 de delegaţi PDL Alba mai fac parte: Ion Dumitrel, Corneliu Olar, Stelian Nicola, Rodica Andronescu, Dan Opruţa, Ionuţ Fulea, Silviu Bian, Sorin Bumb, Tiberiu Todea, Marius Haţegan, Silviu Vinţeler, Oana Badea, Ioan Bogăţan,  Ilie Tomuş, Adrian Bogdan, Silviu Ponoran, Voicu Paul, Claudiu Răcuci, George Şinca, Gheorghe Bora, Nicolae Albu,  Nicolae Moldovan, Tiberiu Raţiu, Igor Cojocaru, Mihai Morar, Marius Ceteraş, Horea Bărdaş, Virgil Tătar, Mirela Ţendea, Radu Roşian şi Vasile Crişan.

S-a decis şi modul în care se va vota la Congres, astfel încât să fie eliminate posibilele presiuni din partea liderilor de organizaţii: intrarea în cabine va fi în ordine alfabetică, vot uninominal, practică susţinută de Vasile Blaga şi comentată de Mircea Hava ca fiind democratică.

Convenţia Naţională a PDL s-a desfăşurat sâmbătă, la Palatul Parlamentului, când cei 1.409 de delegaţi au optat pentru unul dintre cei trei candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia partidului: Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu. Numărătoarea voturilor s-a finalizat în această seară, moment după care o parte din delegaţii PDL Alba ar putea părăsi lucrările, dezamăgiţi de campania agresivă pro-Boc din interiorul partidului, după cum au precizat surse politice. Duminică, sunt programate alegerile pentru celelalte funcţii de conducere ale PDL, respectiv prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi şi secretari generali. Reamintim că primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, candidează duminică pentru un nou mandat de vicepreşedinte PDL naţional.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO Tânără din Alba Iulia, locul I la un concurs internațional de micropigmentare. Va reprezenta România în finală, la Istanbul

Publicat

Andreea Susan, o tânără din Alba Iulia, a reușit să obțină locul I la categoria microblading în cadrul concursului internațional de micropigmentare WULOP. Aceasta va reprezenta România la finala concursului, ce va avea loc între 5 și 9 noiembrie, în Istanbul. 

În perioada 16 – 19 octombrie, la București a fost organizată prima ediție a concursului international de micropigmentare WULOP, campionat pe modele umane, din cadrul PMU EEC (Est European Conference), la care au participat numeroase artiste din România și nu numai.

Fiecare concurentă a venit cu un bagaj imens de emoții și speranțe. Pe tot parcursul zilei de competiție, participantele au fost împărțite pe grupe și au avut de creat sprâncene în diferite tehnici pentru modelele lor, eyeliner pleoape și înfrumusețare buze.

La finalul zilei, clasamentul a fost foarte strâns, însă reprezentanta orașului Alba Iulia, Andreea Susan, trainer în cadrul Academiei Elena Copăceanu, s-a clasat pe locul I la categoria microblading, reconstrucție sprâncene fir cu fir – tehnica manuală.

Finala se apropie cu pași repezi. Curând va avea loc încă un eveniment important din cadrul dermopigmentării, un eveniment unic ce se va desfășura între 5 și 9 noiembrie în Istanbul.

Andreea Susan face parte din echipa României, formată din cele patru finaliste pe fiecare categorie de concurs, ce va reprezenta cu mândrie țara noastră în finala Campionatului WULOP. Le urăm succes și sperăm că se vor întoarce victorioase!

Pe lângă micropigmentare, Andreea Susan este pasionată și de makeup; în ultimii doi ani ea a format și a inspirat pasiune, în salonul ei din Alba Iulia: 12 grupe de fete care își doresc să îi calce pe urme și care visează la rândul lor ca într-o zi să pună bazele propriei afaceri, așa cum a făcut-o și Andreea.

Ne-a împărtășit și secretul ei: Multă muncă, pasiune și respect petru ceea ce face, dar și pentru clientele care îi trec pragul.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Parcul Veza din Blaj a fost modernizat. Lucrările de 4,1 milioane lei sunt finalizate. Când va fi deschis publicului

Publicat

Lucrările de amenajare a Parcului Veza din Blaj au fost finalizate, iar locația va fi deschisă după 15 noiembrie, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Investiția a fost de 41,1 milioane lei, din fonduri europene.

Amenajarea Parcului Veza a vizat reconversia și refuncționalizarea terenurilor din zonă, prin modernizarea a circa 9.000 mp și crearea unei zone publice de agrement și recreere în cartierul Veza.

Întreaga zonă a fost reamenajată într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg, cele mai importante obiective fiind: fântâna arteziană, alei pietonale, skatepark, dotarea cu mobilier specific pentru parc, spații verzi complet reamenajate, sistem de iluminat și supraveghere, sistem de irigații automatizat, racorduri la toate utilitățile necesare, grupuri sanitare, precizează primarul.

Parcul Veza este o lucrare de investiție importantă, care mărește suprafața spațiului verde al municipiului Blaj și care face parte dintr-un complex de proiecte, un adevărat puzzle investițional, ce vor face ca baza sportivă și zona de la Veza să devină una dintre cele mai moderne din Transilvania, potrivit sursei citate.

Obiectivul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020 – Axa prioritară 5, proiectul fiind în valoare de 4.175.741, 56 lei, cu denumirea „ Amenajarea unui spațiu verde în incinta imobilului înscris în CF.nr.77.100 – Parc Veza Blaj”.

Lucrările de amenajare a Parcului Veza au fost încheiate în această săptămână. Urmează recepția recepției lucrărilor și apoi deschiderea parcului pentru public, care se va produce după data de 15 noiembrie.

”În zona Parcului Veza urmează reabilitarea și modernizarea stadionului CIL, prin lucrări care au în vedere regazonarea suprafeței de joc, montarea unei instalații automatizate pentru irigare și amenajarea unei tribune, lucrare estimată a fi finalizată în anul 2021, construirea Sălii Polivalente, a cărei finalizare este estimată la finalul anului 2021, a hotelului pentru sportivi, proiect aflat în portofoliul Companiei Naționale de Investiții, cu finalizare pentru anul 2023 și amenajarea falezei râului Târnava Mare pentru accesul pietonal, zonă de promenadă și piste de biciclete, proiect estimat a fi finanțat până în anul 2024.

Sunt proiecte îndrăznețe, perfect realizabile, care continuă politica de investiții durabile, astfel încât să ne apropiem și mai mult de orașul european pe care ni-l dorim cu toții!”, menționează primarul Blajului.

sursă foto: Facebook (Gheorghe Valentin Rotar)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tarifele pentru telefonie fixă scad cu 30% de la 1 noiembrie 2020. Toți operatorii sunt obligați să aplice noua reglementare

Publicat

Tarifele pentru terminarea apelurilor fixe vor scădea începând cu data de 1 noiembrie 2020, iar operatorii din piaţă sunt obligați să aplice un tarif maxim de 0,098 eurocenţi/minut, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Începând cu data de 1 noiembrie 2020 intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenţi/minut.

Măsura de reglementare a Autorităţii se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piaţă, urmând să fie reflectată în preţul plătit de utilizatorii finali în funcţie de politicile comerciale ale fiecărui operator”, precizează ANCOM pe siteul instituției.

Noul tarif maximal se va aplica în cazul apelurilor naţionale, apelurilor iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), precum şi în cazul apelurilor iniţiate din reţele din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Până la 1 noiembrie 2020, tariful a fost plafonat la 0,14 eurocenţi/minut

Începând cu data de 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenţi/minut pe baza unui model de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.

Potrivit sursei citate, reglementarea Autorităţii privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene (CE), OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene (UE), până cel târziu la 31 decembrie 2020.

În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe

Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca având putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. Lista operatorilor de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare poate fi consultată aici, iar deciziile de reglementare emise de ANCOM sunt accesibile aici.
În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, până cel târziu la 31 decembrie 2020. În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Determinarea noului tarif

Tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.
Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

Cadrul de reglementare

Reglementarea ANCOM privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. În urma validării, măsura poate intra în vigoare la 1 noiembrie 2020.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Metalul foarte rar care se găsește la 35 de kilometri de Alba Iulia. Doar două țări din Europa îl au

Publicat

Puține țări se pot lăuda cu resursele naturale pe care România le deține. Pe lângă aur sau argint, în subsolul țării noastre se găsește și telur, un material rar folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, în industria aero-spațială și în cea energetică. România, alături de Suedia, sunt singurele ţari din Europa cu potenţial natural în domeniu.

Telurul este un metal rar folosit la fabricarea învelişului bombelor atomice, în industria aero-spaţială şi în cea energetică.  Telurul a fost descoperit în România, în secolul al XVIII-lea, la mina Faţa Băii de lângă Zlatna.

„Aici este o concentrație excepțională de aur, argint, telur, deci telurururi de aur și argint cum nu se găsește niciunde în Europa și în foarte puține locuri din lume”, declara Gheorghe Popescu, profesor de geologie.

Pe glob, doar marile puteri, China, SUA, Canada şi Australia deţin resurse naturale de telur, iar în Europa acest metal se găseşte numai în România şi în Suedia. Anul trecut, Comisia Europeană l-a clasat ca „metal critic”, adică foarte valoros şi greu de obţinut, în contextul creşterii cererii în industria energetică, aero-spaţială, militară şi IT. Necesarul, anual, de telur este de 500 de tone, iar estimările arată că, în anul 2020, cererea s-ar putea dubla.

„Ca rezerve în lume, putem spune că suntem un pol al telurului. Celălalt este în China. Diferenţa este că ei au zăcământul la sute de metri sub pământ şi trebuie scos, pe când noi îl avem la suprafaţă, în toate zonele în care s-a extras aur, inclusiv Roşia Montană. Zăcămintele de telur le însoţesc pe cele de aur şi de argint. Toate minele care au scos aur, la separare au aruncat telurul în halde, pentru că nu prezenta interes tehnologic la acea vreme, era un rebut. Acum este la îndemînă pentru exploatare, e la suprafaţă, nu trebuie să săpăm după el. Am depus studiul meu la Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale în ideea de a demara exploatarea. Mi s-a spus că nu se poate deocamdată”, declara geologul prof. dr. Gheorghe Popescu de la Universitatea Bucureşti.

În timp ce marile puteri sunt preocupate să îşi securizeze zăcămintele, România a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene, Deva Gold şi Roşia Montană Gold Corporation. Canadienii au intrat în controlul zacamintelor bogate telur, aur şi argint în anul 1997, atunci când s-au asociat cu compania de stat Minvest Deva şi au obţinut accesul la perimetrele sale „Certej-Săcărâmb” şi „Roşia Montană-Bucium”.

Singurele zăcăminte de aur, argint și telur care nu a fost concesionate canadienilor sunt cele de la Baia de Arieș și Zlatna. Însă niciunul dintre acestea nu mai poate fi exploatat pe motiv că au fost închise de Guvern. Zăcământul de la Baia de Arieș, al doilea ca importanță după Săcărâmb după conținuturile de aur, argint și telur, a fost închis de Guvern în anul 2004, în urma unor lucrări ce au costat 8 milioane de euro. Motivul oficial a fost că mina devenise nerentabilă. Mineri și geologii de la Baia de Arieș consideră însă că mineritul putea continua.

Mina Zlatna, unde a fost descoperit telurul, a fost închisă în anul 2004, în urma unor lucrări în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru că era nerentabilă. Și aici, ca și la Baia de Arieș, foștii lucrători cred că mineritul putea continua.

În timp ce în România resursele strategice de telur nu mai sunt exploatate, Suedia, cealaltă ţară europeană cu potenţial natural în domeniu, a deschis în anul 2012 o mină de aur şi telur la Kankberg.

 

sursa: digi24.ro, adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate