Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Emil Boc a câştigat un nou mandat la conducerea PDL. 36 delegaţi din Alba au participat la Congres

Publicat

Delegaţia reprezentanţilor PDL Alba a participat, sâmbătă, la desfăşurarea alegerilor pentru conducerea partidului, în cadrul Convenţiei Naţionale, la Bucureşti. PDL Alba şi-a exprimat, anterior acestui moment,  speranţa şi încrederea că Vasile Blaga va câştiga aceste alegeri, în faţa contracandidatului Emil Boc, respectiv Theodor Paleologu.

Câştigătorul alegerilor a fost desemnat, însă, premierul Emil Boc, care intră, astfel, într-un nou mandat la conducerea PDL.  

Mai mulţi membri din conducerea judeţeană a Partidului Democrat Liberal şi-au manifestat opţiunea pentru Blaga, pentru că, potrivit acestora, în perioada campaniei a arătat mai multă disponibilitate pentru acţiunile care trebuie întreprinse în interiorul partidului, decât ceilalţi doi candidaţi.

Cei 36 de delegaţi PDL Alba la alegerile generale de la Bucureşti ar fi urmat să voteze fiecare cum doreşte, conducerea partidului precizând în mai multe rânduri că nu a dorit să constrângă pe nimeni în ce căsuţă să pună ştampila.

UPDATE: Surse din cadrul grupului PDL din Alba deplasat la Bucureşti susţin că, odată cu începerea Convenţiei, au primit „recomandări” de a vota pentru actualul preşedinte, Emil Boc, de altfel la eveniment fiind prezent chiar preşedintele Traian Băsescu, susţinător al premierului. Acesta, prin declaraţiile sale, a transmis „calea” pe care partidul trebuie să meargă. Preşedintele Traian Băsescu, care a părăsit şedinţa Convenţiei în jurul orei 12.00, a declarat, adresându-se membrilor de partid:  „Eu vă spun deschis un singur lucru: dacă vă opriţi, pierdeţi. Nu aveţi decât o soluţie: continuaţi. România are nevoie să terminaţi ceea ce aţi început. A vă opri este cea mai mare eroare. De aceea, în calitate de şef al statului, vă cer să continuaţi procesul de transformare a României. Românii au început să înţeleagă ce aţi făcut şi că trebuie să dezvoltăm o Românie performantă. România nu mai suportă jumătăţile de măsură. Dacă vă opriţi, nu aveţi nicio şansă să câştigaţi în 2012.” 

Preşedintele PDL, Emil Boc a subliniat, la rândul său, în declaraţia în faţa delegaţilor PDL, motivaţiile măsurilor luate de Guvern pentru ieşirea din criză şi şi-a reconfirmat încrederea în forţa politică a partidului: „PDL a fost acela care a scos România din recesiune. Îi mulţumesc echipei de conducere a PDL, cu care am reuşit cea mai bună performanţă din istoria partidului.”

În jurul orei 12.00, a fost votat noul statul PDL, cu trei voturi împotrivă. De la ora 14.00 este programată susţinerea celor trei moţiuni ale candidaţilor la conducerea PDL:  „România dreaptă, România puternică”, „O Românie dreaptă, o Românie Europeană”  şi „Privind spre viitor”.

Primul care şi-a prezentat discursul în faţa delegaţiilor PDL a fost Theodor Paleologu, care a vorbit relaxat, condimentându-şi declaraţiile cu glume şi ironii, însă subliniind unele aspecte interesante ale actualei situaţii din interiorul partidului. Acesta a fost aplaudat, de mai multe ori, de cei din sală. „I-aş vrea alături de mine în BPN şi pe domnul Boc şi pe domnul Blaga, pentru ca eu nu îmi imaginez partidul fără ei în BPN. N-aş face un pas fără să îi consult pe amândoi. Dacă aş câştiga, m-aş ocupa de partid şi nu aş aspira la o altă funcţie în stat.” De asemenea, Paleologu a atras atenţia asupra electoratului indecis, între PDL şi PNL, pe care l-a considerat unul important, cu potenţial în alegerile din 2012. „E vorba de un electorat compozit, oameni de afaceri, intelectuali, dar şi pensionari, pe care-l putem recuceri”, a spus Paleologu. Discursul candidatului vine după o lună de campanie în oraşele din ţară, timp în care, după cum a precizat acesta, i-a fost  sugerat să candideze pentru mai multe funcţii în partid.

A urmat discursul premierului Emil Boc. Acesta a reafirmat obiectivele sale: „continuarea procesului de modernizare a ţării şi consolidarea PDL; continuarea guvernării, câştigarea alegerilor din 2012 şi menţinerea PDL la guvernare; reformarea în continuare a PDL.”

Vasile Blaga a declarat „direct”, referitor la situaţia actuală din PDL, că partidul nu funcţionează şi că toată lumea ştie acest lucru. „Acest partid are nevoie de schimbare, de un nou început, are nevoie de o nouă strategie şi are nevoie de toate astea pentru a guverna până în 2012, pentru că nu va fi uşor. Dacă nu vom câştiga alegerile în 2012 şi nu vom guverna după 2012, restul nu mai contează”, a spus Blaga. 

Votarea pentru alegerea preşedintelui PDL s-a încheiat, în jurul orei 19.50. După finalizarea numărătorii, Emil Boc a primit 868 de voturi, devenind din nou preşedintele PDL, iar Vasile Blaga a pierdut cursa pentru conducerea partidului, obţinând doar 499 de voturi. Theodor Paleologu a primit 24 de voturi.

Astfel, unii dintre susţinătorii lui Blaga se întorc demoralizaţi de la Bucureşti, pentru că Emil Boc a recâştigat şefia partidului. Unul dintre ei ar fi consilierul local albaiulian Mihai Baco. Acesta a anunţat de mai bine de o lună că nu va mai candida în 2012 pentru un nou mandat de consilier local şi a lăsat de înteles că va renunţa definitiv şi la politică, dacă frâiele partidului nu vor fi preluate de candidatul pe care-l susţine, şi anume de Vasile Blaga.

Mihai Baco nu a dorit să facă declaraţii despre subiect, precizând că mai multe dezvăluiri va face săptămâna viitoare, în şedinţa de consiliu local. El a subliniat însă că: “Eu sunt un om de cuvânt şi dacă spun un lucru aşa fac”. Mai exact, nu există dubii că va mai candida la consiliul local, râmâne de văzut însă dacă va renunţa definitiv şi la politică.

Un alt membru PDL care şi-a pus toate speranţele în Vasile Blaga este deputatul Clement Negruţ. Proaspăt reîntors în PDL, Negruţ este convins că numai Blaga poate readuce partidul pe un trend ascendent.

Senatorul Alexandru Pereş a semnat, de asemenea, moţiunea lui Blaga, pentru că, deşi a spus că moţiunile prezentate de cei trei candidaţi seamănă în mare parte prin mesajul transmis, totuşi, Blaga este singurul candidat care nu a ignorat un posibil dialog cu Opoziţia, în special cu liberalii.

Mircea Hava, preşedintele PDL Alba, nu şi-a schimbat nici el opţiunea după vizita lui Boc la Alba Iulia de săptămâna trecută. Acesta a declarat că îl susţine în continuare pe Vasile Blaga. Ba mai mult, şi-a exprimat încrederea, zilele trecute, că  Blaga va câştiga alegerile. Totodată, speră să fie ales şi el, şi de această dată, în funcţia de vicepreşedinte. Nu mai puţin de 39 de candidaţi s-au înscris pentru unul dintre cele 15 posturi de vicepreşedinte.

Unul dintre pedeliştii din Alba  care merge în continuare pe mâna lui Emil Boc este senatorul Nicolae Dobra. Acesta vede deciziile guvernamentale luate de premier corecte, în contextul actual economic al României, în consecinţă îl consideră potrivit in continuare şi pentru conducerea partidului.

Dintre cei 36 de delegaţi PDL Alba mai fac parte: Ion Dumitrel, Corneliu Olar, Stelian Nicola, Rodica Andronescu, Dan Opruţa, Ionuţ Fulea, Silviu Bian, Sorin Bumb, Tiberiu Todea, Marius Haţegan, Silviu Vinţeler, Oana Badea, Ioan Bogăţan,  Ilie Tomuş, Adrian Bogdan, Silviu Ponoran, Voicu Paul, Claudiu Răcuci, George Şinca, Gheorghe Bora, Nicolae Albu,  Nicolae Moldovan, Tiberiu Raţiu, Igor Cojocaru, Mihai Morar, Marius Ceteraş, Horea Bărdaş, Virgil Tătar, Mirela Ţendea, Radu Roşian şi Vasile Crişan.

S-a decis şi modul în care se va vota la Congres, astfel încât să fie eliminate posibilele presiuni din partea liderilor de organizaţii: intrarea în cabine va fi în ordine alfabetică, vot uninominal, practică susţinută de Vasile Blaga şi comentată de Mircea Hava ca fiind democratică.

Convenţia Naţională a PDL s-a desfăşurat sâmbătă, la Palatul Parlamentului, când cei 1.409 de delegaţi au optat pentru unul dintre cei trei candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia partidului: Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu. Numărătoarea voturilor s-a finalizat în această seară, moment după care o parte din delegaţii PDL Alba ar putea părăsi lucrările, dezamăgiţi de campania agresivă pro-Boc din interiorul partidului, după cum au precizat surse politice. Duminică, sunt programate alegerile pentru celelalte funcţii de conducere ale PDL, respectiv prim-vicepreşedinţi, vicepreşedinţi şi secretari generali. Reamintim că primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, candidează duminică pentru un nou mandat de vicepreşedinte PDL naţional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax