Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Moșii de Toamnă: Ce nu este bine să faci în Sâmbăta Morților. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Publicat

Moșii de Toamnă: Credincioșii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 4 noiembrie, Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților.

În ziua „Moşilor de toamnă” se face pomenirea celor adormiţi. Este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților.

În această zi se fac rugăciuni pentru comemorarea celor plecați dintre noi. Creștinii așează ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea celor plecați dintre noi, pentru a le veghea somnul. De asemenea, se dau pomeni oamenilor necăjiți.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul vietuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El).

20 de zile de Moși în spațiul românesc

Simion Florea Marian menționa în lucrarea „Trilogia vieții”, „că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice.

Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Din zilele de Moși amintim:

 • „Moșii de primăvară” (de Macinici),
 • „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor),
 • „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie),
 • „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

În Biserica Ortodoxă s-au păstrat mai multe zile de pomenire a morţilor când creştinii merg la biserică sau în cimitire cu diverse alimente pe care le împart altor persoane.

Biserica a stabilit zile de pomenire generală a morţilor: sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, numită şi „moşii de iarnă”; sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt sau „moşii de vară”; „moşii de toamnă”, „Paştele blajinilor” în unele locuri; prima sâmbătă din noiembrie.

Pomenirea rudelor trecute în neființă se face diferit de la regiune la regiune. În Banat, Transilvania și Maramureș, oamenii curăță mormintele celor dragi în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, le împodobesc cu flori, pun lumânări ca să lumineze calea celor adormiți. Sărbătoarea poartă numele de Luminație.

Moșii de toamnă 2022: Pomenirea morților. Semnificații

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Este ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

Semnificația religioasă a sărbătorii

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că în Sâmbăta Morților se ridică rugăciuni pentru cei care nu mai sunt printre noi: ”Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Moșii de toamnă: Superstiții

 • În popor se spune că de Sâmbăta Morților, cei adormiți coboră pe pământ și colindă neîncetat noaptea.
 • Se mai zice că e bine să nu vă certați azi, și să nu se spele haine azi sau să se facă munci prin casă, arată alba24.
 • Femeile nu trebuie să dea cu mătura ca praful ridicat să nu ajungă în ochii celor adormiți și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea răposaților.
 • Se fac pachete cu mâncare și se oferă pomană (împărțeală, se numește în zona de sud a României) cu mâncare gătită.
 • Tradiţia spune că în această zi este bine să fiți împăcaţi cu toţi oamenii, să fiți îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit.
 • De asemenea, în această zi nu este bine să spălați haine sau să faceți alte activități ce țin de gospodărie.
 • Gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.
 • Credincioșii se roagă atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai.
 • Se dă pomană mâncare gătită; se spune că sufletele morţilor coboară pe pământ
 • Nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax