Connect with us
Advertisement

Eveniment

Când pică Moșii de Toamnă în 2024: Sâmbăta Morților – ziua în care se face pomenirea celor adormiți

Publicat

De „Moşii de toamnă” se face pomenirea celor adormiţi. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

Ziua în care sunt Moșii de toamnă mai este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și semnifică toți înaintașii noștri trecuți la cele veșnice.

În această zi se fac rugăciuni pentru comemorarea celor plecați dintre noi. Creștinii așează ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea celor plecați dintre noi, pentru a le veghea somnul. De asemenea, se dau pomeni oamenilor necăjiți.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul vietuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El).

Când sunt Moșii de Toamnă în 2024

„Moşii de toamnă” sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În spațiul românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice.

Moșii de Toamnă în 2024 vor fi prăznuiți pe data de 2 noiembrie. Această zi, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților, este momentul în care credincioșii se adună la biserică pentru a-și aminti de cei adormiţi dintr-un neam.

Data moşilor de toamnă variază de la an la an, fiind stabilită în funcție de sărbătoarea Paștelui, dar este întotdeauna în sâmbăta dinaintea Duminicii Sfântului Mina.

Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Zilele de Moși din cursul anului

  • „Moșii de primăvară” (de Macinici),
  • „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor),
  • „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie),
  • „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

În Biserica Ortodoxă s-au păstrat mai multe zile de pomenire a morţilor când creştinii merg la biserică sau în cimitire cu diverse alimente pe care le împart altor persoane.

Biserica a stabilit zile de pomenire generală a morţilor: sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, numită şi „moşii de iarnă”; sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt sau „moşii de vară”; „moşii de toamnă”, „Paştele blajinilor” în unele locuri; prima sâmbătă din noiembrie.

 Cum se face pomenirea morților de Moșii de toamnă

Pomenirea rudelor trecute în neființă se face diferit de la regiune la regiune. În Banat, Transilvania și Maramureș, oamenii curăță mormintele celor dragi în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, le împodobesc cu flori, pun lumânări ca să lumineze calea celor adormiți. Sărbătoarea poartă numele de Luminație.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență.

Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Sâmbăta, ziua de pomenire a morților

Sâmbăta Morților e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

Moșii de Toamnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători dedicate pomenirii celor adormiți dintr-un neam, având o semnificație profundă în tradiția ortodoxă.

În biserici, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc alimente spre a fi sfinţite, aşa numite jertfe văzute, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie.

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.

Prima dintre ele este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

Luminația: Pomenirea morţilor, în Transilvania este cunoscută şi sub numele de „luminaţie”

Credincioşii catolici, ortodocşi (care au împrumutat această tradiţie), reformaţi, evanghelici, protestanţi, pregătesc din timp mormintele, curăţându-le, vopsindu-le, iar în ziua luminaţiei le împodobesc cu flori şi lumânări sau candele aprinse.

Tot cu acest prilej, preoţii citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposaţi, iar în unele zone se împart mici daruri la copii.

Cimitirele se transformă în oaze de lumină

Cu câteva zile înainte, creștinii merg la cimitir şi curăță mormintele, apoi duc flori la cimitir, în special crizanteme, flori specifice toamnei și acestei sărbători. Mormintele se împodobesc cu flori și coroane de flori. Se aprind lumânări și candele pentru sufletele celor decedați.

În această zi, oamenii dau de pomană în memoria morților. În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie și se dau copiilor.

În legendele populare, noaptea de 1 noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul vietuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El).

Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință

Ce se dă de pomană de Moșii de Toamnă

Pregătirea pentru Moșii de Toamnă începe cu organizarea celor necesare pentru pomenire. Potrivit crestinortodox.ro, în această zi a moşilor de toamnă, credincioșii pregătesc colivă, colaci, vin și alte bucate tradiționale pe care le împart la biserică sau la cimitir.

Coliva, simbol al Învierii și al vieții veșnice, este un element esențial în ritualul pomenirii. Este obișnuit ca familiile să meargă la biserică dis-de-dimineață, unde preotul rostește rugăciuni și pomenește numele celor adormiți.

Se împart, de asemenea, pachete cu mâncare către cei sărmani, rude sau vecini, în semn de dragoste și respect pentru cei plecați dintre noi. În unele zone, se dăruiesc și lumânări, acestea simbolizând lumina care călăuzește sufletele celor adormiți.

Alte tradiții de Sâmbăta Morților

Moșii de Toamnă sunt însoțiți de o serie de tradiții care variază de la o regiune la alta scrie antena3.ro. În unele locuri, se obișnuiește ca, după slujba de la biserică, familiile să meargă la cimitir, unde aprind lumânări și tămâie la mormintele celor dragi.

Se crede că în această zi, sufletele morților se întorc „acasă” și au nevoie de rugăciunile și darurile celor vii pentru a-și găsi liniștea.

În alte zone, se organizează mese mari în familie, unde sunt pomenite generațiile trecute, iar mâncărurile tradiționale sunt împărțite atât între membrii familiei, cât și celor nevoiași.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement