Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

8-9 aprilie: Forum pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană, a patra ediţie, la Alba Iulia. Participă autorităţi din ţară şi străinătate

Publicat

La Alba Iulia se desfăşoară în perioada 8-9 aprilie a patra ediţie a a Forumului pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană, un prilej de dezbatere a problemelor, dar şi a proiectelor şi oportunităţilor de profil din spaţiul românesc, transmit organizatorii.

În programul evenimentului este cuprinsă şi prezentarea centrului I`Velo, centrul de închiriat biciclete din Parcul Unirii. Alături de reprezentanţii administraţiei locale – primarul Mircea Hava, administratorul municipiului Nicolaie Moldovan, directorul AIDA, Dorin Nistor şi directorul ALEA, Florin Georgescu, la lucrări vor participa şi experţi în domeniul transportului din Europa şi din ţară.

Citeşte şi Stația de închirieri biciclete din Parcul Unirii din Alba Iulia, inaugurată în 8 aprilie. Tarifele și traseele pe unde te poți plimba

Dezvoltarea durabilă a fost un concept major evidenţiat de numeroase politici publice şi instrumente de planificare urbană în ultimele decade. În numeroase ţări europene, autorităţile locale sunt interesate de dezvoltarea durabilă, cu accent pe mobilitate şi dezvoltare metropolitană, datorită tendinţelor naţionale şi internaţionale în schimbare la nivelul economic, social şi al locuitorilor.

Globalizarea economiei mondiale, descentralizarea, privatizarea, progresul technologiilor de comunicare şi apariţia erei informaţionale au furnizat administraţiilor publice diferite oportunităţi pentru a căuta noi instrumente pentru politici de dezvoltare economică şi socială.

În ultimii ani, o parte importantă a fondurilor europene a fost folosită în România pentru dezvoltarea transportului public, în special în proiecte de infrastructură sau în sisteme inteligente de transport. În exerciţiul financiar următor, 2014-2020, se preconizează continuarea acestor investiţii, dublate de investiţii în modernizarea flotei de vehicule, pe fondul noilor posibilităţi de folosire a aceloraşi fonduri europene în acest scop. Achiziţii de tramvaie, troleibuze sau autobuze noi EURO6 au fost deja anunţate sau lansate de mai multe oraşe.

Pentru accesarea fondurilor europene, oraşele declarate poli de creştere vor fi obligate, o premieră în România, să realizeze planuri de mobilitate durabilă. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) împreună cu BERD desfăşoară în prezent o licitaţie pentru consultanţă în vederea realizării acestor planuri şi a contractelor de servicii publice pentru transportul public.

Toate aceste investiţii trebuie realizate într-un mod integrat, în strânsă legătură cu dezvoltarea urbană sau cu dezvoltarea marilor axe de transport naţionale şi europene.

Oraşele şi comunităţile suburbane, organizate în asociaţii intercomunitare, trebuie să gândească un transport organizat, de tip metropolitan, în acord cu reglementările europene, care să folosească toate modurile de transport existente în aria de influenţă urbană luată în considerare. Acest lucru este deja un proiect în desfăşurare în multe oraşe, unele, printre care şi oraşul gazdă – Alba Iulia, realizând cu succes această misiune.

Aflat la a patra ediţie, Forumul pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană organizat de Club Metropolitan – Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană (AMM) este un prilej de dezbatere a problemelor dar şi a proiectelor şi oportunităţilor din spaţiul românesc. La ediţiile anterioare au reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene, Agenţiilor de Dezvoltare regională, primăriilor şi operatorilor de transport, alături de reprezentanţi ai MDRAP, dar şi ai Comisiei Europene, JASPER, BEI.

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Uniunii Internaționale de Transport Public (UITP), AIDA, Primăria Alba Iulia, STP Alba Iulia şi Asociaţia Zona Metropolitană Oradea.

Citeşte şi Alba Iulia participă la primul training din România destinat instruirii municipalităţilor pentru dezvoltarea transportului urban

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax