Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9 noiembrie: Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie. O parte din moaștele sale, la Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Publicat

sfantul

69777_sfantul-nectarie-cancer În fiecare an, pe 9 noiembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Tăumăturgul. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie.

La botez a primit numele de Anastasie. La varsta de 14 ani se indreapta către Constantinopol, dornic să-și continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chios, unde lucrează ca pedagog și dascăl. La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazar. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.

După ce a absolvit cursurile Facultății de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujeste la biserica „Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.

Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 in Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanăa, prin care ii retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.

Citește și Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada. Felicitări pentru cei din familie, prieteni sau colegi

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. Idei de URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica »

Renunță la funcția de conducător al Seminarului Teologic și intemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârșitul vieții. Trece la cele vesnice pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an și jumătate chinurile cancerului. Deși moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecător de cancer și de alte boli grave.

Printr-o întâmplare minunată, trupul sau este descoperit neputrezit și izvorand mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire și binecuvantare. Canonizarea sa a avut loc în 1961, cu zi de praznuire pe 9 noiembrie.

Crestinii se pot închina moaștelor Sfantului Nectarie la:

– Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
– Mănăstirea Radu Voda din București (particele din moaștele sale sunt prezente aici din anul 2002);

– biserica „Sfantul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iasi

– paraclisul Mănăstirii „Maica Domnului – Bucuria neașteptată” din Mănăstirea rupestra Sinca Veche, județul Brasov (moastele au fost daruite de Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos);

-Mănăstirea Putna;

– Schitul „Sfinții Ioan și Nectarie” din Bradetu, judetul Arges;

– Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, județul Tulcea;

– Catedrala arhiepiscopala din Galați;

– capela „Sfântul Andrei” din cadrul Spitalului Județean Galați;

Vezi şi Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada. Felicitări pentru cei din familie, prieteni sau colegi

– biserica „Sfintii Voievozi” din satul Ghimicești, comuna Fitionesti, judetul Vrancea;

– biserica „Sfânta Treime” din localitatea Bucium, județul Brasov;

– biserica Spitalului TBC din Sibiu;

– biserica „Sfantul Ierarh Nicolae” și „Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava;

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. A

    luni, 09.11.2015 at 23:11

    Particele din Sfintele Moaste ale Sfantului Nectarie se mai afla si in Alba Iulia, la BISERICA SFANTUL NECTARIE care se afla intre Alba Iulia si Micesti , pe partea stanga, pe strada Sliven, vis-a-vis de Gradinitia Lumea Strumfului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax