Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A doua familie din Oarda a obținut SUSPENDAREA lucrărilor la Autostrada Sebeș Turda. Ce măsuri a dispus instanța

Publicat

Lucrările la lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda vor fi suspendate de îndată, după ce încă o familie și-a obținut dreptatea în instanță. Familia Țăran a obținut oprirea lucrărilor pe o porțiune a drumului din cauza disconfortului pe care îl creează lipsa unor panouri de protecție în raport cu locuința lor. 

O decizie definitivă a Tribunalului Hunedoara, datatată 11 martie 2020, ”dispune suspendarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeș-Turda, lotul l, în proximitatea imobilului proprietatea reclamanţilor anterior indicat, până la respectarea măsurilor prevăzute în acordul de mediu, prin izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ în Alba Iulia, Oarda de Sus, str. Cedrului, nr.2A, judeţul Alba şi respectarea tuturor măsurilor de protecţie. 

Alba24 a prezentat pe larg povestea familiei Țăran. Detalii pot fi citite aici:

VIDEO REPORTAJ: Autostrada dintre case. Cum îi tratează statul pe oamenii abandonați pe traseul A10 Sebeș-Turda

Crina Țăran, pentru Alba24:

  • Este foarte greu de trăit aici. Avem și un copil mic în casă, de un an, cum va suporta copilul ăla condițiile de aici, că e șantier, se construiește o autostradă…
  • Vin utilaje grele, vin compactoarele, care zguduie casa din temelii. Au expropriat până mai jos de proprietatea noastră, când au ajuns la noi (culoarul de expropriere – n.red.) s-a îngustat până a trecut de proprietatea doamnei Lăncrănjan și apoi s-a lărgit din nou (…)
  • Noi cerem deja de ani de zile să ne exproprieze și nu ne ia nimeni în seamă. Ei spun că în zona de protecție nu sunt obligați să ne exproprieze.
  • Să nu creadă cineva că noi suntem contra, că toată lumea poate că ne condamnă că poate că noi ieșim și spunem ceva că nu vrem să se facă autostrăzi. Din contră, și noi vrem, numai că vrem și noi să avem un cămin al nostru, unde-i cel mai bine? Când vii acasă și ai liniște

Casa familiei Țăran a fost scoasă din intravilanul localității de către Primăria Alba Iulia, printr-o reorganizare a Planului Urbanistic General, de fapt o modalitate de a masca o hotărâre de consiliu local total defavorabilă locuitorilor.

Nimeni nu i-a anunțat timp de câțiva ani, așa că au continuat să plătească impozite ca la oraș. Ulterior au aflat că nu mai pot face nici o lucrare în curte sau la casă.

Traseul autostrăzii le brăzdează curtea și nu vor putea, cel puțin nu legal, să își reloce utilitățile și fosa septică din spatele casei. Zona de protecție a viitoare autostrăzi va trece la 2,10 metri de colțul casei.

Soluția Tribunalului Hunedoara, pe scurt: 

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Impresa Pizzarotti &C S.p.A. – Italia.

Admite în parte cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţii Țăran Crinela, Țăran Ion şi Seulean Andreea, domiciliaţi în Oarda de Sus, str. Cedrului, nr.2A, judeţul Alba, în contradictoriu cu pârâții Impresa Pizzarotti & C S.p.A. – Italia – cu sediul social în Parma Via Ana Maria Adorni 1, 43121, PIVA și sediul procesual ales la S.C.A. Budușan și Asociații, Cluj-Napoca, Piața Avram Iancu nr. 8, ap.2/3, jud. Cluj și Statul Român prin Ministerul Transporturilor prin C.N.A.I.R. – Compania Națională a Infrastructurii Rutiere S.A. cu sediul în București, …., cu sediul procesual ales în Cluj-Napoca, str. Decebal, nr.128, jud. Cluj și, în consecinţă: ș

Dispune suspendarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeș-Turda, lotul l, în proximitatea imobilului proprietatea reclamanţilor anterior indicat, până la respectarea măsurilor prevăzute în acordul de mediu RO – ANPM 01/30.09.2009, revizuit la 31.10.2013 și în 26.11.2015, prin izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ în Alba Iulia, Oarda de Sus, str. Cedrului, nr.2A, judeţul Alba şi respectarea tuturor măsurilor de protecţie (referitoare la noxe şi praf) impuse prin autorizaţia de construire şi acordul de mediu aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebeș-Turda Lotul 1 – punct de lucru Oarda de Sus – în zona imobilului proprietatea reclamanţilor.

Obligă pârâţii la plata sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în fond şi în apel, în favoarea reclamanţilor. Definitivă, provizorie și executorie de îndată, fără somaţie și fără trecerea vreunui termen.

Pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 11.03.2020.
Document: Hotarâre  175/2020  11.03.2020

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax