Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO REPORTAJ: Autostrada dintre case. Cum îi tratează statul pe oamenii abandonați pe traseul A10 Sebeș-Turda


Publicat

(De Ovidiu Hațegan și Raul Baciu)

Mai multe familii din cartierul Oarda al municipiului Alba Iulia trăiesc, de câțiva ani, un adevărat coșmar. Asta din cauza lucrărilor la autostrada Sebeș-Turda, care se desfășoară la doar câțiva metri de casele lor.

Autoritățile au îngustat culoarul de expropriere strict în jurul gospodăriilor și i-au ocolit, astfel că acum se află în zona de protecție a autostrăzii. Mai mult, zona de siguranță a autostrăzii, care presupune în zonă un zid de beton și umplutură, va ajunge la doar 2 metri de colțul uneia dintre case.

Oamenii reclamă că instituțiile statului din Alba, care ar trebui să supravegheze respectarea indicatorilor asumați de constructor prin acordul de mediu și celelalte legi care ar trebui respectate, îi ignoră. 

De fiecare dată când sună pentru a reclama gradul major de disconfort pe care îl resimt din cauza zgomotului și a prafului, lucrările se opresc ca prin minune, asta în cazul fericit în care cineva chiar vine să vadă despre ce este vorba.

Legea vs „marele interes național”. Li se reproșează de multe ori că reclamațiile lor nu țin cont de ”marele” interes național: autostrăzile.

Dar oamenii nu se opun construcției și mai mult, înțeleg necesitatea ei, dar nu înțeleg de ce exproprierile i-au ocolit, de ce instituțiile nu aplică legea și de ce au fost abandonați de stat la mila constructorului Pizzarotti.

„Dacă statul vostru nu vă apără, de ce vă plângeți la noi?” a fost întrebată de un reprezentant al firmei italiene, una dintre femeile care locuiesc în zonă.

Crina Țăran trăiește împreună cu familia ei: soțul, fiica, ginerele și nepoțica în vârstă de un an, la câțiva metri de infernul utilajelor și al mașinilor de mare tonaj.

Sunt oameni cu bun simț, care au muncit toată viața să aibă o casă. Statul, cu de la sine putere, le-a rupt o bucată din curte, doar atât cât era nevoie pentru a trece pe la ei zidul de sprijin al autostrăzi. La 2 metri și zece centimetri de colțul casei.

Statul le-a luat doar curtea și liniștea, dar le-a lăsat casa, deși oamenii nu o mai vor.

„Este foarte greu de trăici aici. Avem și un copil mic în casă, de un an, cum va suporta copilul ăla condițiile de aici, că e șantier, se construiește o autostradă…

Vin utilaje grele, vin compactoarele, care zguduie casa din temelii. Au expropriat până mai jos de proprietatea noastră, când au ajuns la noi (culoarul de expropriere – n.red.) s-a îngustat până a trecut de proprietatea doamnei Lăncrănjan și apoi s-a lărgit din nou (…)

Noi cerem deja de ani de zile să ne exproprieze și nu ne ia nimeni în seamă. Ei spun că în zona de protecție nu sunt obligați să ne exproprieze.

Mergem în instanță, dar astea durează. Am pierdut în instanță exproprierea în primă fază”, spune femeia.

Din experiența juridică pe care au acumulat-o fără să vrea, oamenii spun că nu există lege care să oblige statul să cumpere o locuință. Crina Țăran consideră că acolo nu se mai poate trăi.

Să nu creadă cineva că noi suntem contra, că toată lumea poate că ne condamnă că poate că noi ieșim și spunem ceva că nu vrem să se facă autostrăzi. Din contră, și noi vrem, numai că vrem și noi să avem un cămin al nostru, unde-i cel mai bine? Când vii acasă și ai liniște”, a adăugat femeia.

Casa familiei Țăran a fost scoasă din intravilanul localității de către Primăria Alba Iulia, printr-o reorganizare a Planului Urbanistic General, de fapt o modalitate de a masca o hotărâre de consiliu local total defavorabilă locuitorilor.

Nimeni nu i-a anunțat timp de câțiva ani, așa că au continuat să plătească impozite ca la oraș. Ulterior au aflat că nu mai pot face nici o lucrare în curte sau la casă.

Traseul autostrăzii le va brăzda curtea și nu vor putea, cel puțin nu legal, să își reloce utilitățile și fosa septică din spatele casei.

Casa și în intravilan, și în extravilan 

Dacă familia Țăran a ajuns cu casa în extravilan, o altă familie din zonă s-a trezit în plin absurd: are o treime din locuință în intravilan și două treimi în extravilan. Linia imaginară secționează casa prin hol, o aberație de care a fost în stare Statul Român. 

Flori Lăncrănjan este profesoară și una dintre persoanele cele mai afectate de investiție. Ne așteaptă într-o curte amenajată frumos, cu multe plante și alei îngrijite. Curtea, precum și o parte din casă, au fost trecute fără știrea și voia ei, în extravilanul localității. O altă bucată de casă este în intravilan.

La doar câțiva metri de casa ei, a fost construit un viaduct. Utilaje imense, ridicând sute de tone, foraje, praf și un zgomot infernal, reprezintă ”mediul” în care este nevoită să trăiască zilnic.

Oamenii sunt atât de disperați încât ar fi acceptat chiar și o soluție de relocare pe perioada lucrărilor. Evident că nu s-a întâmplat. 

„Problemele datează din 2013, când am aflat din media că suntem în culoarul unei autostrăzi, că va veni autostrada în această zonă, deși toată lumea din Oarda știa că acest culoar este în altă parte, adică cu 200 de metri mai jos. În 2009 s-a obținut un acord de mediu pentru acea zonă. Era un drum express. S-a reluat acest proiect în 2013, modificându-se din drum express în autostradă. Peste noapte s-a schimbat și traseul”, spune Flori Lăncrănjan. 

Culoarul „din altă parte” a fost schimbat, iar oamenii bănuiesc că la mijloc ar fi o sumă de interese locale și că s-ar fi făcut presiuni prin intermediul instituțiilor locale și al parlamentarilor de Alba, pentru schimbarea traseului. 

Revenind la situația descrisă, Flori Lăncrănjan a cerut la momentul respectiv explicații de la autorități și a avertizat cu privire la disconfortul pe care oamenii îl vor resimți. Oamenii au strâns chiar și semnături, pentru scoaterea autostrăzii în afara localității. 

„Autostrăzile se fac în extravilanul localităților, iar noi știam că suntem de atâția ani în intravilan (…) Nu am găsit înțelegere. Am cerut primăriei ca orice decizie se ia să ne fie adusă la cunoștință, nu ne-a fost adusă și așa ne-am trezit în extravilanul localității Alba Iulia” spune femeia, indignată.

Printr-o decizie a Consiliului Local Alba Iulia, zona a fost ”reamenajată”. Rezultatul, o aberație. Instituțiile statului nici măcar nu s-au sincronizat, după atâția ani. La cartea funciară, terenul figurează ca fiind în intravilan, iar la taxe și impozite în extravilan. 

În ceea ce privește casa… „Construcția este și în intravilan, și în extravilan.  Din totalul de 1140 de metri pătrați, mai avem în intravilan 290 de metri pătrați”

Infernul de la doi pași 

„Nu doresc nimănui să rămână într-un șantier, la baza unui viaduct. Până nu trăiești asta, nu înțelegi. Toți factorii stresanți au fost asupra noastră. Viaductul are rădăcina la 40 de metri. Au forat cu foreze de mare putere… Am făcut nenumărate adrese la instituțiile statului, și anume, la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică… Am sunat și la 112. Când au venit m-au certat” spune Flori Lăncrănjan. 

Aceasta spune că zgomotul a fost infernal. O foreză de mare capacitate a făcut zeci de găuri la 40 de metri adâncime. „Trei săptămâni am crezut că înebunim aici. Nimeni, nici o instituție abilitată, nu s-a deplasat să vadă despre ce este vorba”

Oamenii au fost practic abandonați chiar de instituțiile care ar trebui să verifice documentele. De exemplu, dacă este respectat acordul de mediu. 

Șefii instituțiilor refuză de exemplu să folosească un sonometru, pentru a nu fi puse în situația să constate încălcarea legii și să supere constructorul italian. Sau, să își supere șefii ierarhici. Sau poate au și alte motive, care ar merita investigate. 

În orice caz, între lege și constructor, reprezentanții instituțiilor aleg constructorul, din moment ce aleg să ignore solicitările oamenilor. 

Până și Instituția Prefectului a dat înapoi. Prefectura a organizat o masă rotundă cu toți cei implicați, condusă de prefectul Dănuț Hălălai. Ulterior, când o instanță de judecată din Alba Iulia a solicitat procesul verbal al întâlnirii, instituția a comunicat că nu a fost întocmit și că „s-a pus la dispoziție sala” pentru întâlnire. 

„Dacă vă uitați pe harta primită de la Prefectura Județului Alba, partea din față până în dreptul construcției, este expropriată. În acest aliniament de case (culoarul-n.red.) s-a îngustat, a trecut dincolo , s-a lărgit din nou, s-a îngustat în dreptul aliniamentului de case de pe Strada Cedrului, după care din nou a fost respectat. Exact în zona caselor s-a produs îngustarea culoarului de expropriere” a adăugat Flori Lăncrănjan. 

„Mă credeți că în șase ani, nimeni, niciodată nu m-a contactat, nimeni, nimeni, niciodată (…) Cel mai șocant pentru mine a fost când constructorul a spus: dacă nu vă protejează statul vostru, noi nu avem ce face! Și aici am rămas! Neprotejați de către Statul Român cu sute de instituții care protejează cetățeni, copii…”

Concluzie amară. „După atâtea sesizări pe care le-am făcut, am ajuns la o concluzie amară. Statul Român și-a creat nenumărate instituții pentru a-și dilua răspunderea și a nu rezolva problemele concrete și reale ale oamenilor” a adăugat Flori Lăncrănjan. 

Oamenii au deschis mai multe procese. Dacă vor câștiga, statul va ieși cu mult mai prost decât dacă i-ar fi expropriat pe oameni de la început. Dar, dincolo de bani și despăgubiri, este vorba despre modul în care Statul Român își tratează cetățenii pe care i-a abandonat pe traseul autostrăzii A10 Sebeș-Turda. ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Ionel

  duminică, 03.11.2019 at 08:00

  Incompetență, nepăsare și chiar rea-voință! Dar pentru că nu sunt decât câțiva oameni afectați, aceștia trebuie să se SACRIFICE în viziunea statului.

  Să presupunem că situația se datorează unei deficiențe software și că atunci când s-a făcut trasarea nu s-a uitat nimeni, ci pur și simplu a fost scoasă harta și aprobată.

 2. Meriew

  duminică, 03.11.2019 at 14:39

  In mare masura oamenii astia isi merita soarta deoarece au cumparat coclauri de la agenti imobiliari ticalosi ,crezand ca au facut afacerea vietii lor.Asta-i riscul cand construiesti o locuinta in mijlocul campului. Desi suntem o tara de proprietari ,nimeni nu intelege faptul ca locatia este de fapt singura calitate a proprietatii imobiliare rezidentiale.
  PS .poate ar trebui sa-i cautati pe agentii imobiliari. Incepeti din Alba si o sa ajungeti pana in Dubai.

 3. Alexandru Pascu

  luni, 04.11.2019 at 00:04

  Boss, n-ai inteles. Oamenii astia nu au luat pe coclauri ci IN SAT! Ionel are perfecta dreptate. Toata lumea da sfaturi, da nimeni nu e in locul lor. Ei pur si simplu cer respectarea legii. E atat de simplu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: CSO Cugir a încasat un gol cu capul în ultima secundă de joc, de la portarul echipei adverse, CS Hunedoara

Publicat

Momente rare în Liga 3, la un meci între CS Hunedoara și CSO Cugir, desfășurat sâmbătă. Oaspeții cu un om în plus, au condus cu 2-0 si 3-2, însă au fost egalați în minutul 90+7, după o fază incredibilă.

Cel care a reușit golul egalizator a fost portarul gazdelor, Florin Raț, care cu o lovitura de cap, în ultima secundă de joc a reușit să aducă un punct nesperat pentru echipa sa (Minutul 11:16).

Raț a început meciul ca rezervă, însă a intrat în minutul 45, după ce portarul titular a luat cartonaș roșu, și a aparat chiar și un penalty, în minutul 3:45.

Sursă: Ziare.com

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nume sărbătorite de Sfântul Dumitru. Cui poți să îi urezi La Mulți Ani pe 26 octombrie, de ziua numelui

Publicat

foto: pixabay.com (editat)

Pe 26 octombrie credincioșii îl cintesc pe Sfântul Dumitru, potrivit calendar ortodox. Sf. Mucenic Dumitru este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, iar acest lucru se vede prin numărul mare de oameni care îi poartă numele. Află cui spui „La mulți ani!”

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri. Persoanele care sar peste flăcari vor fi sănătoşi întregul an şi feriti de necazuri, nenorociri şi boli.

Citește și MESAJE de Sfântul Dumitru 2020: Urări și felicitări de „La mulți ani” pentru familie, prieteni sau colegi

Cei care poartă numele sau derivate ale numelui de Dumitru au două zile când pot fi sărbătoriţi, respectiv sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Dumitru Cel nou.

Iată câteva derivate și diminutive ale numelui Dumitru și deci ale tuturor celor pe care îi sărbătorim

Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima.

Nume de femei care sunt sărbătorite: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitrița, Mimi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Serviciul de Informații Externe angajează specialiști în diferite domenii. Condiții specifice și modalitatea de aplicare

Publicat

Serviciul de Informații Externe, SIE, angajează ofițeri operativi, specialiști în analiză strategică, specialiști în domeniile IT, limbi străine, financiar, juridic, resurse umane, psihologie, medical și agenți de protecție. 

Cerinţe specifice pentru operativ:

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.
 • Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.
 • Vârsta limită este de 35 de ani.

Pentru angajarea în domeniul operativ candidatul trebuie să dispună de o inteligenţă peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaţionare, abilitate de comunicare, exprimare bogată, fluentă şi elevată, atât în vorbire cât şi în scris.
De asemenea, disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie.
Acest domeniu necesită creativitate, spontaneitate, adaptabilitate, flexibilitate, spirit organizatoric, capacitate de a evalua şi de a lua decizii, precum şi asumarea responsabilităţii.

 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie, iar cunoştinţele de limbi străine rare reprezintă un avantaj.
 • Timpul de lucru este flexibil.

Cerinţe specifice pentru analiză strategică:

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.
 • Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.

Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidatul trebuie să aibă inteligenţa de nivel superior, cunoştinţe foarte bune de cultură generală, capacitate de analiză, sinteză, elaborare şi interpretare a informaţiei, exprimare clară şi concisă a ideilor.

Necesitatea de perfecţionare pe acest post impune interesul persoanei pentru dezvoltarea continuă, precum şi aptitudini de învăţare şi comunicare de nivel superior.

 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie.
 • Pentru anumite specializări există posibilitatea desfăşurării activităţii în ture.

Cerinţe specifice pentru specialişti (IT, limbi străine, financiar, juridic, resurse umane, psihologie, medical):

 • Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate sau după caz, cu diplomă de bacalaureat al unei instituţii de învăţământ liceal acreditate.
 • Recrutarea şi selecţia se realizează în funcţie de existenţa unor posturi vacante în Serviciu şi are la bază performanţele universitare, licenţele şi acreditările deţinute, precum şi experienţa profesională acumulată în domeniul de specialitate.
 • Domeniul impune capacitate de adaptare, rezistenţă la stres, atenţie concentrată şi distributivă, perseverenţă, dorinţa de perfecţionare continuă, un bun echilibru psihoemoţional, capacitate de a lucra pe proiecte cu asumarea responsabilităţii.
 • Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie.

Cerinţe specifice pentru protecţie:

 • Absolvent cu diplomă de bacalaureat al unei instituţii de învăţământ liceal acreditate.
 • Vârsta limită este de 30 de ani.
 • Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidaţii trebuie să aibă memorie vizuală, o bună percepţie a spaţiului şi timpului, aptitudini de comunicare, capacitate de a evalua şi lua decizii, viteză bună de reacţie şi minime abilităţi tehnice.
 • Disponibilitatea de a lucra în exterior este obligatorie.
 • Candidaţii pentru încadrare trebuie să aibă o înălţime de minim 1,70 m şi să fie apţi din punct de vedere al pregătirii fizice, psihologic şi medical.
 • Activitatea se desfăşoară în ture.

Persoanele interesate pot aplica pe siteul SIE.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

De ce bat clopotele bisericilor catolice din lume, în fiecare zi la ora 12 și care este legătura cu Alba Iulia

Publicat

De la Barcelona, la Roma, Lisabona, Viena, Paris sau Rio de Janeiro, clopotele bisericilor catolice bat exact la ora 12, în amintirea momentului în care Iancu de Hunedoara a salvat Creștinătatea din Europa vestică. 

Victoria acestuia la Belgrad, împotriva armatei turce condusă de Mahomed al II-lea în anul 1456, i-a adus recunoştinţa întregii lumi catolice.

A fost un moment de cotitură în istoria umanității, așa cum o știm astăzi. Sultanul Mahomed al II-lea a mobilizat, pentru cucerirea Belgradului forţe impresionante: circa 150.000 de soldaţi, o artilerie de asediu superioară celei folosite împotriva Constantinopolului şi o flotă ce urma să acţioneze pe Dunăre (60 – 65 de galere şi circa 150 de vase mai mici).

Iancu de Hunedoara şi-a întărit garnizoana cetăţii cu 5.000 de mercenari. Cu sprijinul călugărului franciscan Ioan de Capistrano, care a desfăşurat o intensă propagandă pentru o nouă cruciadă antiotomană, Iancu a reuşit să ridice o oaste de circa 30.000 de oameni, în cea mai mare parte vlahi şi sârbi ortodocşi, şi o flotă improvizată formată din 200 de vase.

”Din 4 iulie 1456, timp de câteva zile, artileria otomană, compusă din 300 de tunuri, a bombardat zidurile oraşului, încercând blocarea aprovizionării acestuia pe Dunăre, cu ajutorul flotei fluviale. La 14 iulie, flota creştină ataca vasele otomane distrugând şapte galere mari şi mai multe mici, provocând dispersarea acestora şi reuşind aprovizionarea cetăţii.

În zilele următoare, forţele terestre comandate de Iancu au reuşit să spargă blocada otomană în zona Zemunului, ocupând poziţii favorabile. La 21 iulie, sultanul a încercat să forţeze victoria printr-un asalt general. De două ori turcii au reuşit să pătrundă în oraş, dar au fost respinşi.

Al treilea atac asupra podului care asigura intrarea în fortăreaţa a fost respins de trupele comandate de Capistrano. Asupra turcilor care puseseră scări de asalt pe ziduri a fost aruncată apă clocotită şi materiale inflamabile.

Noi şi noi detaşamente de „cruciaţi” soseau pe Dunăre în cetate şi, spre seară, au trecut la contraatac, oraşul fiind despresurat. La 22 iulie, armata creştină a trecut Sava, dezlănţuind atacul general.

Tunurile turcilor au fost capturate şi folosite împotriva armatei sultanului, care a fost rănit de o săgeată, fiind salvat de aga ienicerilor, Hassan, care şi-a dat viaţa protejându-l pe sultan cu propriul trup.

La 23 iulie, turcii s-au retras în degringoladă, părăsind tabăra, lăsând în urmă o pradă uriaşă şi foarte mulţi morţi (circa 24.000, după sursele creştine, în timpul asediului, cărora s-au adăugat alţii, în timpul retragerii) şi prizonieri (circa 4.000).

Creştinii au pierdut relativ puţini oameni, circa 3.000 – 4.000”, afirmă istoricul Camil Mureşan în cartea „Ioan de Hunedoara şi vremea sa“.

catedrala romano catolica 2

Concepţia strategică modernă a lui Iancu l-a ajutat să-l înfrângă pe sultan în ciuda raportului de forţe defavorabil creştinilor.

Ca omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Iancu de Hunedoara ca fiind ”cel mai fericit moment al vieţii sale” şi a decretat, printr-o bulă papală emisă pe 6 august 1456, ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase în fiecare zi la ora 12.00, ”până la sfârșitul veacurilor”.

Această practică, a trasului clopotelor de amiază, este atribuită în mod tradiţional sărbătoririi internaţionale a victoriei în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului.

Iancu de Hunedoara își are mormântul în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia, vizitat anual de mii de turiști. Puțină lume știe însă că trupul domnitorului nu se mai află acolo, mormântul fiind jefuit și devastat de mai multe ori pe parcursul Evului Mediu, cu prilejul unor invazii.

Sursa: adevărul.ro, agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate