Connect with us
Advertisement

Actualitate

A fost lansată o nouă ediţie a Concursului Naţional „Mesajul meu Antidrog”, faza judeţeană. Condiţii de participare pentru elevii din Alba

Publicat

Afis final2017A fost lansată ediţia a XIV-a a Concursului Naţional Mesajului meu Antidrog” faza judeţeană, având ca temă „Colorează-ţi viaţa altfel…fără droguri!”, transmite Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba. Competiţia se va desfăşura în perioada februarie – mai 2017, în şcoli şi licee din judeţ.

Ediţia a XIV–a a concursului se desfăşoară în intervalul februarie – mai 2017, în cadrul instituţiilor din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu) din judeţul Alba. „Mesajul meu antidrog” este un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal şi se desfăşoară anual, încă de la înfiinţarea ANA. 

Având ca obiectiv specific dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflate într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, proiectul reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri. 

Secţiunile ediţiei a XIV-a sunt: eseu literar (în limba română, maghiară şi rromani), film de scurt metraj, spot antidrog, arte vizuale (pictură, grafică, fotografie) şi sport. Secţiunile au un caracter cultural-artistic sau sportiv şi presupun dezvoltarea de creaţii şi abilităţi personale, prin intermediul cărora să se promoveze un mesaj antidrog. Totodată, este vizată şi implicarea în mai mare măsură a copiilor şi a tinerilor în activităţi preventive ca alternativă de viaţă sănătoasă la consumul de droguri.

La ediţia a XIII-a, o elevă din Aiud a reuşit să obţină locul doi pe ţară. Este vorba despre Denisa Elena Simion, elevă a Colegiului Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, care a obţinut această distincţie la secţiunea pictură.

Calendarul concursului din acest an:

– 20 februarie-5 mai – desfăşurarea etapei judeţene

– 8-12 mai – evaluarea lucrărilor la etapa judeţeană

– 15-19 mai – transmiterea lucrărilor distinse cu premiul I la nivel judeţean către Agenţia Naţională Antidrog

Condiţii de participare:

I. Film scurt metraj, spot antidrog: Temă – „Colorează-ţi viaţa altfel…fără droguri!

Concursul este destinat doar elevilor de liceu

Condiţii tehnice:

Film: sunt acceptate numai producţii de scurt metraj cu durata de 10-15 min., circumscrise temei;

– Filmele sunt creaţii originale, iar autorii sunt prezentaţi pe generic.

– Nu se acceptă producţii care induc un mesaj verbal sau video violent;

Spot: sunt acceptate numai spoturi video originale, cu durata de 30-60 sec, circumscrise temei.

Producţiile de film şi spot vor fi prezentate juriului pe CD sau DVD, inscripţionate cu numele producţie, autorul, unitatea şcolară şi judeţul de provenienţă.

La faza naţională vor fi promovate numai lucrările care au obţinut locul I pe fiecare secţiune.

II. Eseu literar: Temă – „Colorează-ţi viaţa altfel…fără droguri!

Concursul este destinat elevilor de gimnaziu şi liceu

Condiţii tehnice:

Lucrările nu trebuie să depăşească 2 pagini, la 1,5 rânduri, cu caracter de 12, pe suport de hârtie şi electronic (CD);

La evaluarea lucrărilor se vor avea în vedere următoarele criterii:

– încadrarea în cerinţe (tematică şi dimensiuni);

– promovarea mesajelor pozitive;

– originalitatea mesajului şi subiectului ales;

– acurateţea stilului, claritatea limbajului;

Lucrările elaborate de participanţii aparţinând minorităţilor vor fi în limba maternă şi vor fi traduse în limba română.

La faza naţională se vor promova numai lucrările care au obţinut locul I pe fiecare grupă de vârstă (locul I la gimnaziu şi locul I la liceu)

III. Arte vizuale: Temă – „Colorează-ţi viaţa altfel…fără droguri!

Concursul este destinat elevilor de gimnaziu şi liceu

Condiţii tehnice:

Secţiuni:

– pictură – acuarelă, tempera, guaşe, tehnică mixtă- format A3/A4;

– grafică – tuş, creion- format A3/A4;

– fotografie

Dimensiunea minimă a fotografiilor participante va fi de 1240 X 768 pixeli, format jpeg. Dimensiunea maximă a fotografiilor participante va fi de 8 MB, format jpeg. Lucrările fotografice vor fi transmise pe CD sau DVD.

În lucrările de artă vizuală se vor promova mesaje pozitive evitându-se pe cât posibil cruci, seringi, cranii, moartea cu coasa, etc.

La etapa naţională participă câştigătorii locului I ai fazei judeţene.

IV. Sport: această secţiune se va desfăşura doar la faza judeţeană

Se organizează la disciplinele înscriese în calendarul competiţional sportiv şcolar.

În cadrul competiţiilor sportive şcolare pe diferite ramuri sportive, CPECA va colabora cu Direcţia pentru Sport şi Tineret Alba şi IŞJ Alba, pentru promovarea practicării sportului şi mişcării în aer liber ca alternativă la consumul de droguri, vor susţine şi încuraja implicarea elevilor la competiţiile şi campionatele sportive locale destinate elevilor şi vor promova prin mijloace specifice mesaje antidrog, oferind câştigătorilor în funcţie de posibilităţi diplome, plachete şi cupe.

Comisiile de evaluare de la nivelul judeţean şi naţional vor fi formate din reprezentanţi ai instituţiilor partenere. La evaluarea lucrărilor se va ţine seama de criteriile generale de evaluare menţionate pentru fiecare secţiune în parte.

Comisiile judeţene şi naţională de evaluare a lucrărilor pot stabili, pentru departajarea câştigătorilor, şi alte criterii de evaluare a lucrărilor participante la secţiunile concursului, cu condiţia ca acestea să fie stabilite înainte de începerea evaluării.

În cazul lucrărilor colective premiile sunt decernate coordonatorului echipei, ceilalţi membrii primind diplome. Nu vor fi evaluate, fiind eliminate din concurs, lucrările care nu respectă condiţiile minimale şi obligatorii stipulate în prezentul regulament, precum şi lucrările primite după data de 5 mai 2017, ora 16.00.

Una dintre problemele actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri în rândul populaţiei generale, îndeosebi în rândul elevilor. Răspândirea consumului abuziv de droguri în rândul populaţiei tinere a dus la apariţia de reţele de trafic ample pe teritoriul ţării noastre şi este necesar o intensificare a acţiunilor de prevenire a consumului de droguri.

Studiul naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri” reprezintă participarea României la Proiectul European de Cercetare în Şcoli privind Alcool şi alte Droguri (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), identificat uzual prin abrevierea ESPAD. Studiul se desfăşoară din 4 în 4 ani, ultimul fiind realizat în 2015.

Potrivit acestui studiu consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii rămâne stabil, înregistrându-se valoarea de 15%. Acest tip de consum este mai mare în rândul băieţilor 17,3% faţă de 12,8%.

Deşi consumul de tutun în rândul adolescenţilor din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 se menţine la valori similare celor observate în studiul anterior, fiind peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% faţă de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% faţă de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% faţă de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.

Proporţia adolescenţilor de 16 ani care au consumat de-a lungul vieţii vreo băutură alcoolică este de 77,9%, aflându-se în scădere faţă de studiile anterioare şi situându-se în continuare sub media ESPAD în valoare de 80,3%.

De asemenea, în anul 2015, consumul de alcool din ultimele 12 luni înregistrează valoarea de 68,9% şi urmează tendinţa europeană, scăzând faţă de valorile înregistrate în studiile anterioare, şi plasându-se în continuare sub media ţărilor ESPAD în valoare de 70,9%.

Consumul de băuturi alcoolice în ultimele 30 zile a înregistrat valori mai reduse în România faţă de 2011 (scăzând de la 49%, la 47%). Valoarea observată în 2015 în România este similară mediei ţărilor ESPAD (47,5%).

Consumul vreunei băuturi alcoolice până la vârsta actuală este de 83,7% în rândul băieţilor (peste media europeană – 81,5%) şi de 72,3% în rândul fetelor (sub media europeană – 79,3%).

Dintre drogurile ilicite studiate, cel mai mare nivel al consumului este înregistrat de canabis – 8,1%. Urmează: NSP cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6%, cocaină cu 3,3%, LSD sau alte halucinogene – 2,4%, ecstasy – 2,1%, heroină – 1,7%, ketamină – 1,8%, droguri injectabile – 1,3%, crack – 1,2%, amfetamine -1,1%, ciuperci halucinogene – 1,2%, metamfetamine – 1% şi GHB – 1,1%.

Comparativ cu valorile medii europene, consumul de canabis/ haşiş în rândul elevilor de 16 ani din România este de 2 ori mai mic (de-a lungul vieţii: 8,1% faţă de 16,5%; în ultimul an: 6,1% faţă de media europeană în valoare de 13,1%; în ultimele 30 zile: 2,9%, faţă de media europeană în valoare de 6,8%).

După canabis, pe poziţia a doua, în topul celor mai consumate droguri în rândul elevilor din România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP). Astfel, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion au experimentat consumul de NSP, acest tip de consum menţinându-se la acelaşi nivel ca şi în studiul anterior, când a fost pentru prima dată măsurat. Pentru consumul în ultimul an, 3,1% dintre persoanele intervievate au declarat consum de NSP, fiind în scădere faţă studiul anterior, când a fost observată o valoare de 4,2%.

Ca şi la nivel european, cele mai consumate NSP în rândul elevilor din România sunt cele care se prezintă sub forma amestecurilor de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor. În România, consumul de astfel de amestecuri a fost declarat de 2,7% dintre adolescenţi, fiind peste media europeană – 2,2%.

În ceea ce priveşte consumul de ecstasy, se observă o menţinere a consumului de-a lungul vieţii, la nivelul valorii înregistrate în studiul anterior – 2,1%, faţă de 2%. În mod similar, şi în cazul consumului de ecstasy din ultimul an, valoarea se menţine la acelaşi nivel cu cel observat în 2011, respectiv 1,4%.

În cazul solvenţilor/ substanţelor inhalante, se observă o înjumătăţire a valorii consumului de-a lungul vieţii de la 7%, la 3,6%, Totodată, se reduce la jumătate consumul de solvenţi/ substanţe inhalante din ultimul an, valoarea acestuia atingând în 2015 nivelul de 2,1%, faţă de 4,2% în 2011. În schimb, faţă de studiul anterior, nivelul consumului din ultimele 30 zile rămâne constant pentru acest tip de drog.

Cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenţii care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile – 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) – 1,3%.

Percepţia unui risc ridicat în cazul unui consum experimental (o dată/ de două ori), pentru drogurile de tipul canabis, amfetamine, ecstasy sau NSP, variază între 30,4% şi 37,5%. Comparativ cu studiul anterior, se remarcă o percepţie mai bună asupra riscurilor consumului experimental de NSP, proporţia celor care atribuie riscuri ridicate unui astfel de consum fiind de 28% în 2015, faţă de 30,8% în 2011. În schimb, pentru celelalte tipuri de droguri, adolescenţii consideră în proporţii mai mici că ar exista riscuri ridicate în cazul unui consum experimental de: canabis – scădere de la 46,1%, la 37,5%, ecstasy – scădere de la 39,2% la 30,4%, amfetamine – scădere de la 44,3% la 37,1%.

În ceea ce priveşte consumul regulat de droguri, adolescenţii atribuie cele mai ridicate riscuri consumului de NSP – 60,4%, respectiv consumului de canabis – 60,2%.

În aceste condiţii antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri, inclusiv NSP, conştientizând în acest fel şi consecinţele negative asociate acestuia devine o prioritate. Concursul naţional „Mesajul meu antidrog” reprezintă din acest punct de vedere un cadru adecvat de manifestare a copiilor şi tinerilor cuprinşi într-o formă de învăţământ şi va contribui alături de celelalte activităţi de acest gen la formarea de convingeri de viaţă sănătoase în rândul acestui segment de populaţie.

Informații suplimentare pot fi obținute de la sediul CPECA Alba, strada Unirii, nr. 1-3, Alba Iulia, telefon 0258.814900; e-mail: cpeca.alba@ana.gov.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement