Connect with us
Publicitate

AIUD

VIDEO: A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la „Transalpina de Apuseni”. Lucrările vor fi finalizate în 2023

Publicat

Ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a DJ 107 I, între Aiudul de Sus și Bucium Sat, supranumit și „Transalpina de Apuseni”, a fost semnat miercuri, 28 august, a anunțat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

„Transalpina de Apuseni” va avea 78,43 de kilometri de drum județean modernizat, cu piste de biciclete, stații de autobuz și podețe.

Citește și FOTO Transalpina de Apuseni: Lucrările încep la sfârșitul lunii august. Costurile proiectului au crescut cu 2 milioane de euro

Miercuri, 28 august, s-a emis Ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a DJ 107 I, urmând ca în cursul lunii septembrie 2019 să demareze execuția lucrărilor. Contractul privind execuția lucrărilor a fost semnat în data de 23 iulie 2019, la sediul Consiliului Județean Alba.

Este cea mai importantă investiție de infrastructură judeteană pe care o începem în acest an. Este mult mai mult decât o cale rurală, este un drum al tradițiilor, un drum al oamenilor. Va deschide niște zone importante, până acum aproape izolate și va da o viață nouă unor comunități. Sperăm că va fi foarte bun și pentru turismul din județ”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

La conferința de presă organizată miercuri la Consiliul Județean Alba au fost prezenți, alături de echipa de implementare a Consiliului Județean Alba și reprezentanții ADR Centru, și primarii din localitățile pe care le străbate drumul. 

Majoritatea primarilor conduc localități cu un grad accentuat de depopulare și au spus că speră ca acest drum să fie cel pe care se întorc acasă tinerii comunei care au părăsit satele în ultimii ani.

”Eu nu sper să vină acasă doar buciumani. În ultimii ani, zeci de ani, am pierdut jumătate din populația zonei. Sper să vină alți oameni care să vină să se stabilească la Bucium” a spus primarul Cornel Napău.

Execuția lucrării va fi asigurată de o asociere a trei firme și este împărțită pe două loturi:

  • Lotul 1 – km 0 + 000 – km 43 + 510 – Asocierea Operes SRL (lider de asociere) – Societatea de construcții Napoca SA (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)
  • Lotul 2 – km 43 + 510 – km 78 + 420 – Asocierea Societatea de construcții Napoca SA (lider de asociere) – Operes SRL (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)

Drumul va face legătura între Aiud (DN1) și o serie de localități din Munții Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu).

Vezi VIDEO: Cum arată „Transalpina de Apuseni”, drumul ce va fi modernizat cu bani europeni, pentru a lega Apusenii de autostradă, pe la Aiud

”Transalpina de Apuseni” va avea o lungime de 78,43 de kilometri, 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe. Va asigura legătura între zona Apusenilor şi Autostrada Sebeş-Turda.

De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton.

Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro. Consiliul Județean Alba va contribui cu valoarea neeligibilă a proiectului, adică puțin peste 400.000 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax