Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A treia noapte în beznă, pentru mii de locuitori din Apuseni. Intervenții dificile pentru remedierea avariilor cauzate de ninsoare

Publicat

De mai bine de trei zile, mii de oameni din Apuseni nu au energie electrică. Toate electrocasnicele și corpurile de iluminat au devenit obiecte de mobilier.

Televizoarele nu mai merg, frigiderele nu mai răcesc, iar telefoanele sunt încărcate de la generatoare, dacă acestea există.

Sus, în munți, de mai bine de trei zile, de când se lasă seara, întunericul domnește peste sate și comune.

Locuitorii au ajuns la capătul răbdării și stau și câte 40 de minute, în așteptare, în apel, la numerele de telefon de la Electrica, pentru a-și vărsa nervii.

Însă, în toată povestea asta sunt și cei care intervin în frig, urcați la zeci de metri pe stâlpii de curent sau în zăpadă. Sunt lucrătorii de la Electrica, oameni care de peste trei zile sunt în teren.

Zeci de electricieni lucrează în schimburi pentru a remedia avariile produse pe o rețea de peste 500 de kilometri în zona Munților Apuseni.

Sunt peste 85 de muncitori, care stau în frig și în bătaia vântului pe stâlpi de lemn sau ciment, acolo unde există și caută avariile pe liniile de curent.

Spre exemplu, pentru a remedia situația din zona Bucium – Mogoș – Întregalde, au de găsit avariile pe o rețea de 30 de kilometri.

În Apuseni intervin și electricieni care au venit din județele Bihor, Sibiu, Mureș și Brașov. Imediat după producerea fenomenelor meteo, au fost afectați peste 22.000 de consumatori din munți.

Miercuri, 1 martie, prefectul de Alba preciza că mai sunt în jur de 5000 de consumatori care încă nu au curent.

Prefectul Nicolae Albu a precizat pentru alba24.ro că numărul de consumatori afectați nu scade în ritmul dorit, dar că echipele din teren lucrează pentru a remedia situația.

UPDATE: Situația actualizată

Instituția Prefectului Alba a transmis, miercuri după-amiaza, situația actualizată:

”Avarii rețele de alimentare cu energie electrică: 83 PT cu 3792 utilizatori nealimentați.

  • Fenes parțial 1 PT cu 1 utilizator nealimentat
  • Vidra, Avram Iancu 17 PT cu 841utilizatori nealimentați
  • Poiana Vadului 13 PT cu 645 utilizatori nealimentați
  • Roșia Montană 2 PT cu 72 utilizatori nealimentați
  • Ciuruleasa-Soharu 2 PT cu 63 utilizatori nealimentați
  • Mogoș, Bucium, Ponor, Întregalde 26 PT cu 1629 utilizatori nealimentați
  • Laz cu 4 PT cu 56 utilizatori nealimentați
  • Geamăna 1 PT cu 28 utilizatori nealimenați
  • Bistra parțial 6 PT cu 167 utilizatori nealimentați
  • Lupșa parțial 1 PT cu 21  utilizatori nealimentați
  • Runc 1 PT cu 15 utilizatori nealimentați
  • Scărișoara 4 PT cu 119 utilizatori nealimentați
  • Poșaga parțial 5 PT cu 135 utilizatori nealimentați.

SDEE Electrica desfășoară și la această oră intervenții pentru remedierea defecțiunilor, iar grupul electrogen cu o capacitate de 400 KW din dotarea ISU Alba va fi  utilizat  pentru alimentarea utilizatorilor în comuna Avram Iancu.

Miercuri s-a intervenit pentru înlăturarea efectelor negative provocate de fenomenele meteo înregistrate în perioada codului portocaliu, astfel:

  • SDEE Electrica: 100 electriceni + coordonatori și 26 de utilaje
  • SDN Alba: 15 muncitori și 5 autospeciale și 2 buldoexcavatoare
  • ISU Alba: 2 subofițeri, 1 camion și 1 grup electrogen 400 KVA
  • SGA Alba: 3 agenți hidrotehnici în com. Sohodol și Gârda, 4 agenți hidrotehnici în com. Poșaga”

Precizările directorului DEER Alba (Distribuție Energie Electrică)

UPDATE: „De peste 80 de ore, echipele operative ale Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), sucursala Alba, cu sprijinul autorităților locale și județene, lucrează fără oprire pentru limitarea efectelor produse de condițiile meteo din acest weekend și pentru realimentarea cu energie electrică a tuturor consumatorilor.

Instalațiile electrice din județul Alba au fost grav afectate, iar lucrările de reparare a liniilor electrice presupun acțiuni complexe, precum înlocuirea de stâlpi, console, izolatori, conductoare rupte etc. În acest sens, am suplimentat numărul echipelor operative, solicitând sprijinul colegilor din alte sucursale ale DEER.

Toate echipele operative sunt prezente în zonele tuturor celor 13 linii de medie tensiune care sunt afectate parƫial și în acest moment.

Există însă linii de medie tensiune pe care au existat multiple defecte, în diverse zone, iar aceste defecte trebuie remediate succesiv, pentru a se putea realiza alimentarea treptată a consumatorilor din zonă.

Fiecare linie electrică de medie tensiune are o lungime de câƫiva kilometri, unele chiar de peste 50 de kilometri, iar defectele sunt în zone diferite, pe aceeaşi linie. Avansăm kilometru cu kilometru cu repararea fiecărei linii, în condiƫii de lucru extreme, ceea ce face ca uneori intervenƫiile să fie de durată, cum este și în cazul de față.

Le mulƫumim tuturor celor care ne sprijină şi înƫeleg eforturile noastre”, a transmis Marius Ceteraş, director DEER Sucursala Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax