Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Absolvenţi fără loc de muncă în Alba. Peste 1.500 de tineri s-au înscris la şomaj după ce au terminat studiile, de anul trecut

Publicat

În primele şase luni ale acestui an, 65 de absolvenţi de studii primare, gimnaziale, profesionale, liceale sau universitare din Alba s-a înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, ca şomeri. Dintre aceştia, majoritatea, adică 61 de persoane, nu sunt indemnizaţi. Anul trecut, cele mai multe cereri de intrare în şomaj din rândul absolvenţilor, respectiv 1.319 au fost înregistrate în lunile iulie-octombrie, după examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, dar şi cele de admitere.

Tinerii din Alba care au absolvit o formă de învăţământ gimnazial, liceal, postliceal, profesional, special sau universitar în 2013 şi nu reuşesc să-şi găsească loc de muncă în maximum două luni pot depune solicitare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Pentru a putea beneficia de sistemul asigurărilor pentru şomaj, au obligaţia de a se înregistra în evidenţa AJOFM Alba ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire. Condiţia este să nu urmeze o formă de învăţământ la data solicitării dreptului.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

La această soluţie au apelat, în Alba, 65 de absolvenţi de la începutul anului acesta şi 1.463 de tineri, anul trecut. Potrivit situaţiei evidenţiate la nivelul AJOFM Alba, pe primele şase luni din 2013, 61 de absolvenţi înregistraţi ca şomeri nu primeau indemnizaţie. Anul trecut, 1.235 de persoane erau în această situaţie.

“Boom”-ul de intrări în rândurile şomerilor din categoria absolvenţi cu diplomă s-au produs, anul trecut în lunile iulie – 480 de solicitări, august – 453 de cereri, septembrie – 223 şi octombrie – 163. Din totalul celor 1.463 de persoane care au intrat în şomaj în 2012, 611 sunt absolvenţi de liceu şi 305 de studii universitare. Restul au terminat doar cursuri primare, gimnaziale sau profesionale.

La nivel naţional, aproape 4.000 de absolvenţi erau înregistraţi ca şomeri în luna iunie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax