Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Accidentele rutiere în anul pandemiei: Pe ce loc se află ALBA în top național. Principalele cauze de producere a acestora

Publicat

România a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității în accidente rutiere din UE în 2020, anul pandemiei.

Media UE a fost de 42 de decese la un milion de locuitori, iar în România a fost de 85/1 milion.

Cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion).

În top național privind accidentele rutiere, județul Alba se află în ultima parte a clasamentului.

Vezi și ACCIDENTE RUTIERE GRAVE în 2020: Cum s-au produs tragedii pe șoselele din Alba. Viteza și neatenția la volan, principalele cauze

În 2020, anul pandemiei, în țările Uniunii Europene s-a înregistrat o reducere cu 4.000 de cazuri a accidentelor rutiere mortale, rata mortalității fiind la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, conform Comisiei Europene.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică transmise Eurostat la sfârșitul săptămânii trecute, doar 7% din accidentele care au avut loc anul trecut în România s-au petrecut pe întuneric, cele mai multe având loc la lumina zilei (peste 70%), iar restul pe înserat, notează hotnews.ro.

Cele mai multe accidente se petrec vinerea, iar intervalul orar ”negru” este 17.00-19.00 și luna cea mai periculoasă este august.

Într-un sfert dintre accidente (25%) e implicat doar un vehicul (care se lovește de un pom sau cap de pod ș.a.).

În afară de București, Iași și Prahova sunt județele cu cele mai multe accidente.

Date statistice 2020:

  • 22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, cu 29.571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal.
  • Comparativ cu anul 2019, numărul persoanelor rănite a scăzut cu 29,6%, cel al accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale cu 26,7%, iar cel al persoanelor accidentate mortal a scăzut cu 11,7%. Trebuie ținut însă cont că 2020 a fost anul cu perioade de lockdown și de restricții severe de circulație.
  • ponderea accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale produse în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 82,1% din total accidente, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 78,0% din total persoane accidentate.

  • circa 40% au fost șoferi care consumaseră alcool, iar 60% au fost pietoni băuți.
  • 62,4%, din numărul total de persoane accidentate în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale aveau vârsta de cel puţin 30 ani.
  • după momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (11,5% din numărul total de accidente), septembrie (11,0%) şi iulie (10,8%).
  • după condiţiile de luminozitate, 71,9% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei şi după starea carosabilului, 83,7% din accidente au avut loc pe carosabil uscat
  • cele mai multe accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale s-au produs în regiunea Nord-Est, respectiv 3.903 accidente.
  • aproape un sfert sunt accidente între o mașină și un pieton iar 15% sunt accidente între o mașină în mers și alte mașini parcate.

surse: hotnews.ro, insse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax