Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENTUL AVIATIC din APUSENI: Procurorii militari audiază martori din Horea. Discuţii cu primarul, viceprimarul şi alţi localnici

Publicat

Noi audieri au loc miercuri la Câmpeni, în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Procurorii militari îi chestionează pe fostul deputat Corneliu Olar, pădurarii Alexandru Vesa şi Nicolae Oneţiu şi cei trei salvatori, Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif. Aceştia au mai fost audiaţi până în acest moment de procurorii din Alba. Pentru prima dată au fost chemaţi la audieri în acest caz şi primarul comunei Horea, Marin Nicola şi viceprimarul, Ioan Trif.

UPDATE: Până la ora 13.20 au fost audiaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni fostul deputat Corneliu Olar şi viceprimarul comunei Horea, Ioan Trif.

Contactat telefonic de Alba24, fostul deputat şi secretarul comunei Horea, Corneliu Olar a spus că a fost citat pentru declaraţii împreună cu primarul şi viceprimarul comunei Horea, cei trei salvatori şi cei doi pădurari. „Am dat declaraţii noi şi m-au întrebat dacă îmi susţin declaraţia dată în data de 28 februarie. Declaraţia am susţinut-o. La declaraţiile noi am fost întrebat de procurorul militar de la Bucureşti dacă autoritatea locală şi-a făcut datoria în ziua accidentului. Le-am spus că da, bineînţeles, că doar au fost toţi cei din comitetul local acolo”, a declarat secretarul comunei Horea.

„Un eveniment aviatic nu ţinea de autorităţile locale, însă autorităţile locale din comuna Horea şi-a făcut treaba. Pe lângă sătenii care au ieşit acolo la faţa locului, care de fapt au găsit accidentul. Bineînţeles am mai fost întrebat dacă noi avem un comitet comunal pentru situaţii de urgenţă şi la Horea îl avem. De drept fac parte primarul comunei, care este preşedintele, viceprimarul este vicepreşedintele, mai intră secretarul, şeful de post din comună şi în acel comitet se regăsesc şi pădurarii, care au antrenat ieşirea în munte. Din câte am văzut procurorul vrea sa confrunte ce au declarat autorităţile, salvatorii în 28 februarie cu cele care le-au dat acum”, a mai precizat Olar. Acesta a mai spus că pe lângă ei au mai fost citate şi alte persoane care până acum nu au dat declaraţii în faţa procurorilor.

„Asta a fost prima declaraţie, nu am mai dat nicio declaraţie. Eu le-am spus cu ce am ajutat, ce am făcut. Am mobilizat tot consiliul local şi toţi sătenii în această acţiune”, a declarat Ioan Trif, viceprimarul comunei Horea.

Potrivit procurorului șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ramona Bulcu, la data de 26.02.2014, un procuror militar din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a audiat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni mai multe persoane care au fost implicate în acţiunile de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic din data de 20.01.2014. În cauză vor mai fi audiate şi alte persoane care au cunoştinţă despre împrejurările în care s-au realizat acţiunile forţelor de intervenţie. Cercetările sunt în curs de desfăşurare pentru lămurirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul aviatic şi a modului în care a decurs acţiunea de căutare şi salvare a victimelor.

 

 

 

 

 

La audieri s-a prezentat şi pădurarul de la Ocolul Gilău, Alexandru Vesa care a spus că „astăzi suntem citaţi pentru aeronava care o picat aici sus la Petreasă. Ce mai ştim şi ce s-a mai întâmplat de atunci şi până acum. Noutăţi nimic, numai ce am făcut altceva ce să pot spune. Cum am sunat, cum am venit, cum am coborât pe domni doctori Pivniceru şi Zamfir, atâta tot”.

Miercuri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni au continuat audierile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare i-au chemat la audieri pe fostul deputat Corneliu Olar, pădurarii Nicolae Oneţiu şi Alexandru Vesa şi pe cei trei salvatori care au ajuns la locul accidentului, Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea.

Aceştia din urmă au mai fost audiaţi la sfârşitul lunii ianuarie, dar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. În schimb, primarul comunei Horea, Marin Nicola şi viceprimarul, Ioan Trif nu au mai fost chemaţi la audieri până acum.

De la începutul lunii Curtea de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia parchetelor militare, pentru că, potrivit declaraţiilor făcute atunci de procurorul general Augustin Lazăr se impunea audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă.

Citeşte şi S-a descoperit una din cauzele accidentului aviatic din Munții Apuseni. Vezi ce spune Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile

Citeşte şi Accidentul aviatic din Apuseni: Procurorii au început urmărirea penală pentru încălcarea îndatoririlor de către personalul aeronautic

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax