Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Acciza la motorină pentru transportatori și distribuitori va fi subvenționată. Cât va statul. Combustibilii se vor scumpi din nou

Publicat

Guvernul va subvenționa acciza la motorină pentru transportatori și distribuitori, a anunțat Ministerul Finanțelor. Valoarea ajutorului este de 13 bani pe litrul de combustibil și se acordă până la 31 decembrie 2024.

Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, pentru a veni în sprijinul operatorilor de transport rutier.

Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unui grant acordat operatorilor economici licențiați în România, care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei pentru un număr estimat de 4000 de operatori economici.

Nivelul redus al accizei este de:

 • a) 1.720,95 lei/1.000 litri, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv
 • b) 2.053,85 lei/1.000 litri, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, inclusiv

Creșterea prețurilor la combustibili

Din 1 ianuarie 2024, prețul benzinei și motorinei a crescut prin majorarea accizei cu 29 bani (pe litrul de benzină) respectiv 26 bani (pe litrul de motorină).

Din 1 iulie 2024, va mai fi o majorare a accizei, potrivit hotnews.ro.

 • cu 43 de bani/litrul de benzină
 • cu 39 de bani/litrul de motorină

Compensarea creșterii accizei la motorină

Ministerul Finanțelor precizează că sunt eligibili pentru compensarea creșterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creșterii accizei la motorină, următoarele condiții:

 • dețin licență comunitară eliberată în România
 • dețin cel puțin un vehicul eligibil
 • nu sunt declarați inactivi sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii
 • nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane
 • nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat
  • sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare
 • alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici, în calitate de comercianți en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori stațiile de distribuție anterior menționate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție.

Cum se obține ajutorul de stat

Operatorul economic poate depune o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat.

Se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se solicită compensarea, în baza unei cereri de compensare, depusă la Autoritatea Rutieră Română, începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se emite cu 30 de zile lucrătoare înaintea publicării în Monitorul Oficial a prezentei hotărâri.

Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, vor încheia un protocol de colaborare pentru transmiterea informațiilor referitoare la operatorii economici, necesare pentru evaluarea cererii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax