Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Acţiunea „Cireaşa şi Căpşuna”: trei probe din 233, depistate cu reziduuri de pesticide peste limita legală. Precizările MADR

Publicat

Trei probe din cele 233 analizate în laborator de inspectorii fitosanitari au fost depistate cu cantităţi peste limita legală a reziduurilor de pesticide, în urma acţiunii de control a Autorităţii Naţionale Fitosanitare – „Cireaşa şi Căpşuna”, a transmis joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit MADR, procentul neconformităţilor este de 1,28% din totalul celor analizate, toate cele trei probe fiind determinate la căpşuni.

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), a coordonat în perioada 30 mai – 5 iulie, acţiunea de control „Cireaşa şi Căpşuna”.

„După constatarea acestor abateri s-au aplicat sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv amendarea producătorului şi interzicerea comercializării produselor neconforme. Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afişa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor româneşti”, a transmis MADR într-un comunicat.

Potrivit ministerului, necesitatea acestei acţiuni s-a impus în condiţiile în care suntem în plin sezon de comercializare a legumelor şi fructelor româneşti, iar obiectivul principal avut în vedere îl constituie verificarea acestora din punct de vedere al conformităţii şi al siguranţei pentru consum.

„Printr-o bună organizare a managementului acestei acţiuni, s-a reuşit depăşirea numărului de probe stabilite spre a fi prelevate. Astfel, au fost analizate în laborator 233 probe, cu 19 probe mai mult faţă de programarea iniţială a inspectorilor fitosanitari pentru această operaţiune.

În urma analizării acestor probe s-a constatat existenţa unui număr redus de neconformităţi, doar 3 dintre acestea fiind depistate cu cantităţi peste limita legală a reziduurilor de pesticide”, se mai precizează în comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. daian daniela

    joi, 11.07.2024 at 22:02

    Pe cele provenite din import le-ati controlat ,sau sunt scutite de la control

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate