Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Festivalul „Dilema Veche”, la Alba Iulia. Vezi programul evenimentelor


Publicat

Festivalul „Dilema Veche” s-a deschis vineri, la Poarta a III-a a Cetăţii din Alba Iulia, în prezenţa oficialităţilor locale, a reprezentanţilor revistei cu acelaşi nume şi a invitaţilor, dar şi a albaiulienilor, care dorit să vadă evenimentele culturale pe care organizatorii le-au pregătit, cu prezentarea „Plăcerile vieţii”.

După Schimbarea Gărzii de la Poarta a III-a, vineri după-masa, cei prezenţi au urmărit spectacolul salvelor de tun din Şanţurile Cetăţii. Redactorul şef al Revistei „Dilema Veche”, Mircea Vasilescu a făcut prezentarea pe scurt a festivalului, cu motivarea alegerii ca destinaţie de desfăşurare Cetatea Alba Carolina şi oraşul Alba Iulia. Totodată, la Traseul Celor Trei Fortificaţii, au vorbit despre manifestările culturale în cauză şi invitaţii evenimentului.

”Festivalul nu va fi perfect, în orice caz au fost câteva lucruri pe care nu le-am putut realiza, nu le-am putut aduce, dar eu cred că vom oferi publicului ceva interesant, consistent și este o bună ocazie de a aduce oamenii lângă Cetate.

De ce am ales Alba Iulia? Pentru că reconstituirea unei comunități umane în jurul unui oraș care e vechi, dar în același timp e nou, pentru că asta e foarte interesant aici, e o renovare a unor ziduri vechi, dar orașul fiind același, e cu totul și cu totul altceva decât era acum 3, 4, 5 ani, acum toate aceste lucruri trebuie să intre în percepția publică. Alba Iulia trebuie pusă pe hartă la un alt statut, pentru că într-adevăr are cu ce să își primească oaspeții. De asta s-a întâmplat să deținem locul ideal, pentru ca să facem acest festival”, a declarat  Mircea Vasilescu, redactorul șef al revistei „Dilema Veche”.

Locaţiile Festivalului sunt cuprinse pe axul Cetăţii, începând cu Poarta I şi până spre Poarta IV, după cum urmează:

– de la Poarta I şi până la Poarta II – zona de caricaturi
– Poarta II – Dilematograf – proiecţii film TIFF 2011; în premieră mondială, Cristi Puiu îşi va prezenta ultimul film
– Poarta III, până la Palatul Jerihon – concerte, spectacole de dans contemporan etc.
– în faţa Traseului Celor Trei Fortificaţii – târg handmade
– între Parcul Custozza şi Cazarma Militară – zonă food and drinks etc.

Programul detaliat al evenimentelor:

Vineri, 30 septembrie
17.00 Deschidere oficială – Poarta a III-a a Cetății
18.00 Dezbatere Dilema veche – invitat Vintilă Mihăilescu, Traseul celor Trei Fortificații (participă oficialități, organizatori și parteneri)
18.00 Concerte Sarmalele Reci; Cargo – Poarta a III-a a Cetății
20.30 Dilematograf – proiecție de film TIFF 2011, Poarta a II-a a Cetății
22.30 Clubul festivalului: after party – Art Cafe Downtown

Sâmbătă, 1 octombrie
10.30 Cafenea Dilema – Pub 13
11:00 Concert Ad-hoc – Terasa Pub 13
12.00 Ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății
12:30 Atelier de gătit – invitat: Mircea Dinescu – Traseul celor Trei Fortificații
13.00 Club Dilema „Plăcerea de a citi” – invitați Robert Șerban, Radu Pavel Gheo, Florin Iaru – Traseul celor Trei Fortificații
14.30 Conferință – prezintă Sever Voinescu – Traseul celor Trei Fortificații
16:00 Club Dilema „Plăcerile și chinurile cititului” – invitat: Dan C. Mihăilescu – Traseul celor Trei Fortificații
17:00 Lansare de carte – volumul Județul Alba. Ghid turistic, prezentată de Eugen Istodor, Sala Unirii
18:00 Concert The mono jacks; Celelalte cuvinte – Poarta a III-a a Cetății
19:30 Concert Alexandru Tomescu – Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia
20:00 Vernisajul expoziției de caricatură – Ion Barbu, între Poarta I-a și Poarta a II-a a Cetății
20:30 Dilematograf – proiecția unui film de Cristi Puiu și dezbatere în aer liber „Plăcerea de a vedea filme”, Poarta a II-a a Cetății
22:00 Spectacol de dans contemporan – Promised Land, trupa Arcadie Rusu, Poarta a III-a a Cetății
22.30 Clubul festivalului – after party

Duminică, 2 octombrie
10.30 Cafenea Dilema – Pub 13
12.00 Ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății
13.00 Atelier de gătit – invitat: Papa Lașoni – Traseul celor Trei Fortificații
15.00 Club Dilema – întâlnirea redacției „Dilema veche” cu cititorii – Traseul celor Trei Fortificații
17:00 Spectacol de dans contemporan – Nesomn, trupa Arcadie Rusu – Poarta a III-a a Cetății
18:00 Concerte Toulouse Lautrec, Speak Floyd, Adi Bărar Band – Poarta a III-a a Cetății
19:00 Spectacol „Felii” cu Ofelia Popii, de Lia Bugnar, producție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu – Casa de Cultură a Sindicatelor
20.30 Dilematograf – proiecția de film TIFF 2011 – Poarta a II-a a Cetății
21:00 Concert extraordinar Alexandru Andrieș – Poarta a III-a a Cetății
23:00 Clubul festivalului – after partyDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. HH

  vineri, 30.09.2011 at 20:42

  PROGRAMUL E VALABIL SAU DOAR ORIENTATIV.
  VINERI NICI LA ORA 19.00 NU INCEPISE CONCERTUL SARMALELE RECI !?

 2. gdo

  sâmbătă, 01.10.2011 at 08:24

  bai da oare cand se deschide zona intre poarta a 3-a si a 4-a ca sa merg la concert a fost necesar sa treci printr-un praf care iti taia tot cheful si pe langa praf mai e si intuneric de iti rupi picioarele ba mai trece si o masina sa ajute praful sa se ridice. Jalnic si dezgustator….

  • tempera

   sâmbătă, 01.10.2011 at 14:15

   daca ai genul asta de sentimente, stai acasa, festivalul nu ti se adreseaza, nu intri in grupul tinta a celor de la Dilema veche.

 3. Pingback: Le cérémonial du changemenet de la garde dans la Citadelle d’Alba Iulia | La Cité Vauban d’Alba Iulia: passé, présent, perspectives de développement

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în MARTIE: O lună caldă, cu temperaturi peste normal, dar săracă în precipitații. Prognoza meteo

Publicat

pasare primavara

Luna martie este o luna care de multe ori s-a dovedit a fi una extrem de imprevizibilă din punct de vedere a vremii. Mai exact, de la zile de primăvară autentică și chiar cu temperaturi spre vară, la ninsori și viscol, uneori nu treceau decât câteva zeci de ore, potrivit romania24.ro

Potrivit estimărilor meteo, luna martie, a anului 2021, se estimează a fi caldă, cu abateri termice care ar putea ajunge la +1,+1.5 grade față de valorile multianuale normale pentru această lună. Și asta la nivelul întregii țări.

Defalcat pe săptămâni, ar urma ca săptămâna 08 – 14 martie și 29 martie – 04 aprilie să vină cu valori de temperatură normale pentru perioadă în care ne aflăm, în timp ce în săptămâna 15 – 21 martie să avem abateri termice pozitive prin sud, sud-est, iar în perioada 22 – 28 martie să fie mai cald prin Banat, Crișana, Oltenia, dar și prin Moldova, se arată pe grupul prognozemeteo.

Precipitații:

De asemenea, nici din punct de vedere al precipitațiilor veștile nu sunt neapărat tocmai bune, urmând să vorbim de secetă și precipitații sub normele climatologice prin Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Moldova, Dobrogea și doar prin nordul Orientalilor, Maramureș și nordul Transilvaniei să avem excedent pluviometric. În Transilvania, Crișana și nordul Moldovei avem precipitații apropiate de normal, susțin cei de la progonzemeteo.ro.

săptămâna 08 – 14 martie aduce precipitații mai bogate prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul țării, pentru ca în săptămâna 15 – 21 martie să vorbim de precipitații în limite normale în bună parte din țară, chiar peste norme în Muntenia, Oltenia, Moldova și Dobrogea. Ultimele două săptămâni din lună vin cu precipitații în limitele normale în toată țara, cu excepția Banatului, care, în săptămâna 22 – 28 martie ar putea avea un deficit de precipitații.

Ca și cantități totale așteptate pe parcursul lunii, cei de la ECMWF estimează un 30 – 40 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu un 60 – 70 de l/mp prin zonele montane, iar prin nordul Orientalilor chiar un 90 – 100 de l/mp.

Vorbim și de ninsori pe parcursul lunii martie, mai ales în zonele montane, unde, din totalul precipitațiilor așteptate să cadă, un 20 – 30 de l/mp vor fi sub formă solidă, dar ele nu sunt excluse nici în restul țării, aici vorbim doar de un 3 – 5 l/mp.

Context:

– Caracteristicile unei vremi schimbătoare sunt date, de obicei, de faptul că pe parcursul lunii martie aveam de-a face cu o retragere a dorsalei anticiclonului est-european spre NE extrem, fapt ce favorizează avansul aerului mai cald de origine mediteraneeană sau atlantică.

Nu la fel par a sta lucrurile și în această lună martie, una în care dominant va fi un blocaj anticiclonic britanic iar unele modele meteo estimează chiar un nou avans al anticiclonului est-european și spre regiunea țării noastre.

surse: https://www.facebook.com/prognozemeteo 

prognozameteo.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de polițiști și jandarmi din Alba au verificat dacă se respectă regulile impuse de pandemia de COVID. Ce au descoperit

Publicat

Peste 200 de polițiști alături de polițiști locali și jandarmi au participat în ultimele 24 de ore la verificări care au vizat modul în care cetățenii județului Alba respectă normele de prevenire a răspândirii noului coronavirus. 

Mai exact, 226 de polițiști au controlat 87 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 93 de mijloace de transport, din care 52 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 1.914 persoane și au fost făcute verificări la 81 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri, hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 93 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, 9 care au participat la activități în spații publice închise pentru care au fost instituite restricții și 4 care nu au respectat interdicțiilor privind deplasarea.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.064 de cazuri noi de COVID, raportate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

În ulitmele 24 de ore, în România, au fost raportate 4.064 de cazuri noi de COVID. Până astăzi, 6 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 824.995 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

754.335 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 20.854 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.03.2021 (10:00) – 06.03.2021 (10:00) au fost raportate 69 de decese (33 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.306. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.158.995 de teste RT-PCR și 351.100 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.191 de teste RT-PCR (14.555 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.636 la cerere) și 8.604 teste rapide antigenice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 90 de noi cazuri de COVID în ultimele 24 de ore. INCIDENȚA la 14 zile, transmisă de DSP Alba

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba s-au înregistrat 90 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba, sâmbătă 6 martie. 

De asemenea, DSP Alba a transmis și incidența cazurilor de COVID la 14 zile. De la începutul pandemiei, în județul Alba, 16083 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea,  14746 au fost declarate vindecate. De asemenea, s-au înregistrat 432 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrat 497 probe (268 la SJU si 229 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 174800

Lista localităților din care provin persoanele confirmate pozitiv

Mediul urban

Alba Iulia 33

Sebeș 10

Aiud 5

Blaj 4

Ocna Mureș 4

Cugir 2

Teiuș 1

Mediul rural

Șona 8

Meteș 3

Unirea 3

Doștat 2

Galda de Jos 2

Pianu 2

Săsciori 2

Valea Lungă 2

Livezile 1

Mihalț 1

Roșia Montană 1

Săliștea 1

Șpring 1

Incidența la 14 zile

JUDETLOCALITATECAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE (DEPABD)     
ALBAMIHALŢ7.98     
ALBAŞONA6.40     
ALBADOŞTAT5.87     
ALBAMUNICIPIUL ALBA IULIA4.89     
ALBAUNIREA4.25     
ALBACRICĂU3.49     
ALBALUNCA MUREŞULUI3.48     
ALBAŞPRING3.43     
ALBAMUNICIPIUL SEBEŞ2.89     
ALBAVALEA LUNGĂ2.85     
ALBACRĂCIUNELU DE JOS2.80     
ALBAPIANU2.51     
ALBALIVEZILE2.47     
ALBAŞIBOT2.47     
ALBARĂDEŞTI2.31     
ALBASĂLIŞTEA2.11     
ALBABERGHIN2.09     
ALBARIMETEA2.00     
ALBAORAŞ TEIUŞ1.93     
ALBAOCOLIŞ1.79     
ALBAIGHIU1.71     
ALBAORAŞ OCNA MUREŞ1.64     
ALBAMUNICIPIUL AIUD1.58     
ALBACIUGUD1.53     
ALBAMIRĂSLĂU1.51     
ALBAMETEŞ1.43     
ALBAGALDA DE JOS1.34     
ALBAORAŞ CUGIR1.32     
ALBASÂNTIMBRU1.32     
ALBAMUNICIPIUL BLAJ1.16     
ALBALOPADEA NOUĂ1.15     
ALBASÂNCEL1.15     
ALBANOŞLAC1.10     
ALBABLANDIANA1.09     
ALBASĂSCIORI1.07     
ALBAŞUGAG1.04     
ALBADAIA ROMÂNĂ0.96     
ALBACIURULEASA0.87     
ALBAORAŞ ABRUD0.76     
ALBAORAŞ ZLATNA0.76     
ALBAVADU MOŢILOR0.74     
ALBABISTRA0.66     
ALBAGÂRDA DE SUS0.65     
ALBAVIDRA0.65     
ALBAROŞIA DE SECAŞ0.62     
ALBACERGĂU0.61     
ALBASOHODOL0.59     
ALBAVINŢU DE JOS0.54     
ALBAHOREA0.51     
ALBAALBAC0.50     
ALBACÂLNIC0.50     
ALBAGÂRBOVA0.47     
ALBABUCERDEA GRÂNOASĂ0.44     
ALBAORAŞ CÂMPENI0.41     
ALBAJIDVEI0.38     
ALBAROŞIA MONTANĂ0.36     
ALBALUPŞA0.34     
ALBAORAŞ BAIA DE ARIEŞ0.26     
ALBAALMAŞU MARE0.00     
ALBAARIEŞENI0.00     
ALBAAVRAM IANCU0.00     
ALBABUCIUM0.00     
ALBACENADE0.00     
ALBACERU-BĂCĂINŢI0.00     
ALBACETATEA DE BALTĂ0.00     
ALBACUT0.00     
ALBAFĂRĂU0.00     
ALBAHOPÂRTA0.00     
ALBAÎNTREGALDE0.00     
ALBAMOGOŞ0.00     
ALBAOHABA0.00     
ALBAPOIANA VADULUI0.00     
ALBAPONOR0.00     
ALBAPOŞAGA0.00     
ALBARÂMEŢ0.00     
ALBASĂLCIUA0.00     
ALBASCĂRIŞOARA0.00     
ALBASTREMŢ0.00     
TOTAL 2.34    

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate