Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ACUZAȚII GRAVE ale sculptorului Mihai Buculei, legate de (ne)realizarea Monumentului Unirii din Alba Iulia


Publicat

Monumentul Unirii creează controverse aprinse între principalii actori care ar trebui să îl ducă la bun sfârșit. Nu doar finalizarea monumentului până în 26 noiembrie 2018 este pusă sub semnul întrebării, ci chiar realizarea sa. Termenul foarte apropiat de predare  a lucrării încinge spiritele și nimeni nu vrea să fie vinovat de un eventual eșec.

Sculptorul Mihai Buculei, autorul monumentului și cel care este responsabil cu lucrarea, a lansat o serie de acuzații foarte grele pentru administrația locală, într-o scrisoare transmisă prin email antreprenorului lucrării, firma ”Tobimar” din Alba Iulia, dar și altor instituții.

Mai mult, acesta spune că Mircea Hava i-a cerut directorului general „Marmosin” (firma lui Adrian Videanu care prelucrează piatra) să lucreze direct cu ”Tobimar”.

”Domnilor, dacă ați hotărât să nu mai continuați lucrările la Monumentul Marii Uniri, vă rugăm să ne notificați în scris și să motivați. Chiar dacă cu întârziere – nedatorată nouă, după cum bine știți, noi ne-am onorat toate obligațiile asumate prin toate contractele semnate. Nu noi ci ministerul a întârziat plata. Nu noi nu am format CTE-ul la timp, nu noi am predat toate facturile deodată la plată în loc de eșalonat, după ce nu noi am refuzat de luni de zile să negociem contractul sau să numim comisia, nu noi am neglijat să anunțăm alte luni de zile că trebuie făcută cercetare arheologică, nu noi am neglijat să numim comisia de recpție și așa mai departe. Într-un cuvânt, nu din cauza noastră s-a ajuns să se lucreze în octombrie/noiembrie în loc de lunile de vară” le-a scris Mihai Buculei celor implicați în proiect. Fragmente din acest document au apărut în ediția tipărită a ziarului Unirea din data de 26 octombrie 2018.

”Ați cerut să preluați antreprenoriatul general ca să controlați toți banii proiectului, ne-ați făcut o ofertă pentru antreprenoriatul general al proiectului în care nu ați detaliat nici o lucrare pe care vă obligați să o faceți, dar ați știut să numiți o sumă. Nu cred că ați avut vreun client care să accepte așa ceva. Din vorbe, am înțeles că doriți mai mulți bani. Pentru că, din toată experiența mea cu dumneavoastră, acesta a fost mereu lait-motivul discuțiilor noastre” a adăugat acesta.

Buculei invocă o intervenție a lui Mircea Hava

Mai mult, sculptorul Buculei a scris că Tobimar a încercat să îi facă pe cei de la Marmosin (firma lui Adrian Videanu) să semneze contractul direct cu ei.

Citește și: Controversele legate de construcția Monumentului Marii Uniri. Reacția firmei ”Tobimar” la acuzațiile lui Buculei

La mijloc ar fi vorba, în viziunea acestuia, de o intervenție directă a primarului Mircea Hava, care ar fi condiționat realizarea monumentului de legătura dintre ”Tobimar” și ”Marmosin”.

Buculei susține că are această informație de la directorul general al ”Marmosin” care, timp de 28 de zile, ”susţinea că el nu poate lucra decât cu contract cu Tobimar-ul, că aşa i-a recomandat domnul primar Hava”.

El a mai reproșat firmei din Alba Iulia și-a retras oamenii de pe șantier, fără nici un fel de anunț. Firma ”Tobimar” a refuzat să mai lucreze întrucât plățile de la minister au întârziat. Acest lucru a dus la întârzierea și mai mare a lucrărilor și l-a făcut pe sculptor să reacționeze.

”Domnilor, cu toții ați făcut și lucruri foarte bune pentru acest monument, dar cu toții am făcut și greșeli. Cu toții putem / avem fiecare motive juridice, să ne retragem din acest proiect. Acesta este momentul să vă hotărâți cu toții: în terminăm împreună, că după cum vedeți, resurse până la urmă tot am găsit de fiecare dată, indiferent ce ați mai invocat – sau doriți să ieșiți din proiect. Cred că, așa cum spune mereu domnul Todor (Florin Todor, directorul Tobimar – n. red.) putem discuta bărbătește. Spuneți care sunt problemele voastre și haideți să vedem dacă și cum se pot rezolva. (…) Nu avem timp de orgolii…” a mai precizat Mihai Buculei în finalul adresei transmise celor implicați.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia nu au dorit să comenteze situația.

Scrisoarea INTEGRALĂ a sculptorului Mihai Buculei

”Domnilor,dacă ați hotărât să nu mai continuați lucrările la Monumentul Marii Uniri, vă rugăm să ne notificați în scris și să motivați. Chiar dacă cu întârziere – nedatorată nouă, după cum bine știți – noi ne-am onorat toate obligațiile asumate prin toate contractele semnate. Nu noi, ci ministerul a întârziat plata. Nu noi
nu am format CTE-ul la timp, nu noi am predat toate facturile de-odată la plată în loc de eșalonat, după ce nu noi am refuzat luni de zile să negociem contractul sau să numim comisia, nu noi am neglijat să anunțăm alte luni de zile că trebuie făcută cercetare
arheologică, nu noi am neglijat să numim comisia de recepție șamd.
Într-un cuvânt, nu din cauza noastră s-a ajuns să se lucreze în octombrie/noiembrie în loc de lunile de vară.Dar nu noi, ci dumneavoastră ați intrat în grevă pentru că nu v-au intrat banii în cont, deși știați că vor intra – cu trei zile înainte de data prezentată în notificare – și practic nu ați mai ieșit nici astăzi. Ați cerut să preluați antreprenoriatul general ca să controlați toți banii proiectului. Ne-ați făcut o ofertă pentru antreprenoriatul general al Monumentului în care nu ați detaliat nicio lucrare pe care vă obligați să o faceți, dar ați știut să numiți o sumă. Nu cred că ați avut vreun client care să accepte așa ceva.Din vorbe, am înțeles că doriți mai mulți bani.

Pentru că, din toată experiența mea cu dumneavoastră, acesta a fost mereu lait-motivul discuțiilor noastre. Banii. Și luarea în deșert a numelui Domnului. „Doamne ajută!” spuneți mereu. Dumnezeu are niște cerințe ca să ajute. Să nu furi, să nu minți, să nu înșeli – cu vorba sau cu fapta – sunt unele dintre ele. Plățile, după cum ar trebui să știți, nu se fac pe vorbe, ci pe contracte și pe facturi. Vă plângeți – verbal – că a trebuit să introduceți în fundație de x ori mai mult fier beton decât programaserăți. Prezentați documentele. Vreți „acum, că după aia e prea târziu” banii prevăzuți de către niște funcționari din minister – pentru cheltuieli neprevăzute. Pe ce ? Pe o convorbire telefonică? Înțeleg că și proiectantul se plânge că ar lua prea puțini bani. I-am negociat eu contractul cu dumneavoastră? Cine v-a pus să preluați direct contractul cu proiectantul, v-am rugat noi sau ați impus dumneavoastră acest lucru? Cine nu a comunicat – cu mine în Cluj, la biroul proiectantului – modificarea proiectului fundației? Eram acolo – prea târziu, din punct de vedere al timpului – și nu mi s-a transmis modificarea proiectului fundației de la o gaură la două găuri. În timp ce piatra era deja găurită în carieră. M-ați pus săptămâni întregi să transmit la minister proiecte greșite – refacerea pe o gaură, dar cu o planșă cu două găuri „uitată”. Eu am dat drumul la schițe greșite sau voi? Destul ca angajații și colaboratorii ministerului – birocratic, cum sunt procedurile în orice instituție – să aibă nevoie de câte o săptămână ca să vă semnaleze fiecare greșeală pe care o lăsați în proiect. O lună de zile pierdută! O altă lună de zile a fost pierdută pentru că ați încercat prin orice mijloace să convingeți Marmosim să semneze direct cu voi.

De ce? Cât vă pricepeți la pietre se vede acum, când vă este de fapt frică – aceasta și rapacitatea sunt motivele pentru care v-au dispărut legătorii de sarcini din firmă – să vă asumați ridicarea Monumentului. Nici măcar să chemați proiectantul la fața locului – obligație asumată și plătită prin contract – nu ați făcut-o până nu i-am chemat eu. V-ați retras oamenii de pe șantier fără niciun fel de anunț. Nu v-ați prezentat pe șantier nici măcar când ați fost chemați șui v-ați confirmat prezența. Ați cerut legători de sarcină. Armata – la solicitarea mea și cu ajutorul domnului viceprimar Plesa – ni i-a pus la dispoziție. Tot nu vreți să lucrați. În schimb, știți să vă plângeți unii altora că nu primiți destui bani, că ce bine ar fi fost dacă ar fi fost Tobimar antreprenor general și că v-au spus angajați ai ministerului că trebuie să ne cereți 300.000 de lei cheltuieli neprevăzute.

Acum patru săptămâni, fără nicio hârtie explicativă. V-am explicat și atunci, vă mai spun încă o dată: sunt banii pe care trebuie să-i dau mai mult la piatră, pentru că nu am mai putut negocia cu domnul Videanu, deoarece timp de 28 de zile directorul general de la Marmosim susținea că el nu poate lucra decât cu contract cu Tobimar-ul, că așa i-a recomandat domnul primar Hava. Domnilor,cu toții – și cei cărora m-am adresat direct, cât și cei puși în copie – ca și mine ați făcut și lucruri foarte bune pentru acest Monument, dar cu toții am făcut și greșeli. Cu toții putem – avem fiecare motive juridice – să ne retragem din acest proiect. Acesta este momentul să vă hotărâți cu toții: îl terminăm – împreună, că după cum vedeți, resurse până la urmă tot am găsit de fiecare dată, indiferent ce ați mai invocat – sau doriți să ieșiți din proiect.

Cred că, așa cum spune mereu domnul Todor, putem discuta „bărbătește”. Spuneți care sunt problemele voastre și haideți să vedem dacă și cum se pot rezolva. Eu la rândul meu voi încerca să discut cu ceva mai mult calm. Un lucru este sigur: toate aceste
discuții și probleme ar fi trebuit să le avem cu patru, cinci luni înainte, dacă cei din minister nu și-ar fi bătut joc de timpul nostru.Nu-l avem. Nu avem timp de orgolii și nici bani ca să țin macaralele fără să lucreze.Până la sfârșitul zilei de astăzi aștept din partea fiecărei persoane menționate în lista de copiere – în
scris, prin răspuns adresat tuturor – hotărârea personală. Continuă să lucreze la acest proiect sau nu. În funcție de decizia voastră,
voi acționa pe mai departe.

Cu stimă,Mihai Buculei”



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie. Punctul de pensie ajunge la 1442 de lei, iar indemnizația minimă crește cu 96 lei

Publicat

foto: captura video/ Digi24
Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie, reiese din proiectul rectificării bugetare întocmit de Guvern. Inițial, potrivit legislației muncii, pensia trebuia să crească cu 40% la 1 septembrie 2020.

Acest procent a fost însă abandonat din momentul în care România a fost pusă sub ordonanțele militare de distanțare socială, iar situația bugetului s-a deteriorat rapid pe urma întreruperii mai multor tipuri de activități economice.

Citește și Vechimea în muncă va putea fi cumpărată. Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea plăti pentru 6 ani

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit din conferința de presă în care a prezentat liniile mari ale rectificării bugetare, fără a mai răspunde la întrebările jurnaliștilor. Au fost invocate defecțiuni tehnice. Pe cursul prezentării evitase să spună cifra de majorare a pensiilor de la 1 septembrie.

Cu cât se măresc pensiile la 1 septembrie

Potrivit proiectului de buget întomit de Guvern ​”Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei.
 
Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și Noi prevederi pentru pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, în proiectul Legii Salarizării. Ce alegere pot face

De asemenea, se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ să se aplice de la 1 septembrie 2021.

Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei) precizează surse din guvern citate de economica.net.
 
”Pensiile vor creşte în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii vreodată şi care se pune în plus la punctul de pensie”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă privind rectificarea bugetară.

”Punctul de pensie, valoarea punctului va avea cea mai mare creştere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată.

PSD, niciodată, nu a mărit pensiile cu această sumă, deşi a avut perioade de creştere economică una după alta, trei ani de zile, nu datorită lor ci datorită contextului economic internaţional şi tot nu au mărit pensiile cu această sumă”, a precizat Cîțu.
 

surse: economica.net, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest: De la anul se spune „adio” subvenționării dobânzilor

Publicat

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să modifice programul IMM Invest. Deși a fost deja anunțată majorarea plafonului la 20 miliarde lei, se pare că actul normativ conține și alte modificări. Una dintre cele mai importante este legată de subvenționarea dobânzii.

Conform proiectului publicat în dezbatere de MFP, dacă Comisia Națională de Strategie și Prognoză prevede o creștere economică mai mare în 2021 decât în 2020 (ceea ce e mai mult decât posibil, având în vedere că 2020 este cel mai afectat din cauza restricțiilor din prima parte a anului), atunci nu se mai acordă granturile pentru plata dobânzilor. Deci, cu acest act normativ s-ar spune „adio” subvenționare.

„Perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului. Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizează conform schemei de ajutor de stat prevăzută la art.II, iar pentru anii următori se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Acordarea grantului se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare”, se precizează în proiectul de OUG.

Modificări aduse:

– implementarea unei perioade standard de subvenționare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiții egale pentru toți beneficiarii ce accesează programul;

– crearea posibilității microîntreprinderilor și întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei;

– eliminarea cerinței prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020;

– creșterea perioadei până la data de 31 octombrie 2021 până la care pot fi efectuate plățile reprezentând grantul în cadrul schemei de ajutor de stat concomitent cu creșterea bugetului și plafonului de garantare al schemei;

– creșterea plafonului total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul Programului la suma totală de 20 miliarde lei pentru acomodarea solicitărilor de credite existente;

– suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat aferent granturilor până la suma de 1,106 milioane lei, aproximativ 228,42 milioane euro, în condițiile creșterii plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20.000.000.000 lei

sursa: hotnews.ro, mfinanțe.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură pentru samsarii de locuri de muncă: Muncitorii români din Germania vor semna contracte de muncă direct cu angajatorii

Publicat

Lucrătorii români care muncesc în industria cărnii în Germania vor semna, de la 1 ianuarie 2021, contracte de muncă direct cu angajatorii germani, şi nu cu companii care intermediază forţa de muncă, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii  a scris pe contul ei de facebook că modificarea condiţiilor de muncă pentru aceşti lucrători români din Germania se datorează implicării omologului său german, Hubertus Heil, în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor români.

„Imediat după discuţiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp şi adoptarea) unor schimbări ambiţioase în legislaţia germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilităţii angajatorilor faţă de angajaţi. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetăţenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor”, a scris Violeta Alexandru.

Autorităţile germane vor obliga angajatorii germani să înregistreze cu acurateţe orele lucrate de lucrătorii români.

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a notat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a explicat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime care să aibă ca efect eliminarea completă a posibilităţii ca muncitorii români să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi români din Germania că se întâmplă.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte cu privire la condiţiile de cazare şi la cele de muncă. Ştiu din România – în prea multe situaţii, legislaţia e bună, punerea ei în practică este marea provocare.

Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control.

Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părţilor semnatare ale unui contract (angajat şi angajator) să agreeze asupra condiţiile contractuale.

Ministrul Muncii apel pentru românii care lucrează în străinătate

Aici adresez, din nou, un apel, către toţi românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract.

Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuţie posibilitatea discutării unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părţi să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a făcut aceste precizări la scurt timp după videoconferinţa la care a participat împreună cu omologul său german, Hubertus Heil, după ce ministrul german şi-a anulat, miercuri seară, vizita programată în România, din cauza evoluţiei cazurilor de covid-19 din Bucureşti.

Mai jos declarația completă a ministrului muncii Violeta Alexandru:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de SFÂNTA MARIA, în Alba: Mii de credincioși, așteptați la mănăstirile cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Publicat

În jur de 3.000 de credincioși sunt așteptați în acest weekend, la mănăstirile din Râmeț, Dumbrava și Oașa, cu ocazia marii sărbători a creștinilor, Sfânta Maria. 

Sărbătoarea este în plină pandemie de coronavirus și, din această cauză, autoritățile, alături de reprezentanții bisericii au impus un set de reguli pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță sanitară. 

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Nicolae Albu, prefectul de Alba, a declarat pentru alba24.ro că 260 de agenți de poliție, alături de jandarmi vor asigura paza și buna desfășurare a evenimentului religios. Aceștia sunt împărțiți la toate lăcașele de cult unde este sărbătorit hramul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit unor estimări, la Mănăstirea Râmeț sunt așteptați în jur de 1.500 de credincioși, la Dumbrava 1000, la biserica din Cugir 150, iar la Oașa în jur de 200.

Vezi și Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Slujbele se vor desfășura în aer liber, cu respectarea distanțării fizice între credincioși. Reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iulia fac un apel către pelerini ca aceștia să respecte distanțarea de 1,5 metri între persoane.

Deoarece slujbele se vor ține în aer liber, nu este obligatorie masca de protecție, dar aceasta va fi obligatorie în interiorul bisericii, dacă credincioșii vor să se roage la icoane. Totuși, purtarea măștii, chiar și în spații deschise, unde sunt adunări mari de oameni este recomandată.

De asemenea, nu vor exista icoane în afara bisericii și nici nu se vor împărți pachete sau iconițe credincioșilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate