Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE LICEU 2018: Paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru înscriere. Toate datele pentru candidaţi

elevi

Publicat

Notele la Evaluarea Națională au fost făcute publice în 19 iunie, iar sâmbătă vor fi afișate și rezultatele contestațiilor. După calcularea mediei de admitere la liceu, absolvenții claselor a VIII-a se vor înscrie la liceu, începând cu 29 iunie. Completarea fișelor trebuie făcută cu mare atenție, alături de părinți și profesori deoarece o greșeală poate duce la repartizarea în alt liceu faţă de cel preferat.

La admiterea în liceu, va conta în proporţie de 80% media generală de la Evaluarea Naţională, iar 20% media generală de absolvire a claselor V – VIII.

Vezi ADMITERE LICEU 2018 în ALBA: Număr de locuri şi ultimele medii de intrare. GHIDUL candidatului

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

Completarea fişelor de înscriere

Candidații completează pe fișa de înscriere, în ordinea preferințelor, codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.

 

Candidații sunt avertizați că, pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, pot înscrie codul respectiv în fișa de optiuni numai dacă au susținut și dacă au promovat proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă respectivă și au pe fișa nota obținută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere.

În caz contrar, opțiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.

Pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minoritați naționale pot înscrie codul respectiv în fișa de opțiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau dacă au susținut și au promovat proba de verificare a cunoștințelor de limba maternă menționată în Metodologia de admitere. În caz contrar, opțiunea va fi anulată în momentul repartizării computerizate.

Pe fișa de admitere a fiecarui candidat se pot afla note la cel mult două limbi materne diferite la rubrica „nota obținută la limba și literatura maternă la Evaluarea Națională“ (una dintre ele fiind, eventual, limba materna din care a studiat disciplinele la gimnaziu).

Completarea listei de opțiuni se va face de catre candidat în prezența părintelui/tutorelui legal instituit și a dirigintelui clasei. Acestia vor semna fișa de înscriere.

Candidaţii care nu au fost admiși la clasele la care se susțin probe de aptitudini, precum și cei care au susținut proba de verificare a cunoștintelor de limba maternă sau de limbă modernă, indiferent daca au promovat-o sau nu, ridică fișele de înscriere de la secretariatele liceelor la care au susținut probe de aptitudini/probe de verificare a cunoștintelor de limbă maternă sau modernă și, în perioada prevazută de calendar, își completează fișele de opțiuni la unitatea de învatamant de proveniență.

Transmiterea fișelor de înscriere de la școli la centrele zonale de înscriere și introducerea datelor de pe fișe în baza de date computerizată se va face, pe măsură ce se completează fișele de înscriere, în perioada 29 iunie – 3 iulie 2018.

În perioada 29 iunie – 4 iulie 2018, conform planificării stabilite de comisia din școală, părinții și elevii vor verifica, în prezenta diriginţilor, corectitudinea datelor din fișa listată de calculator pentru fiecare elev.

În cazul existentei unei erori, părinții o semnalează comisiei de înscriere, prin intermediul profesorului diriginte.

Comisia transmite informația la centrul zonal de înscriere, care procedează la corectarea greșelii în baza de date computerizată și la listarea fișei corectate din calculator.

Repartizarea computerizată

În data de 9 iulie 2018 se efectuează repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescatoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiunile candidaților, înscrise în fișa de opțiuni.

Conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2018-2019, repartizarea computerizată se face într-o singură etapă. Candidaţii care au participat şi au rămas nerepartizaţi în urmă repartizării computerizate pot fi repartizaţi, de către comisiile de admitere, pe locurile rămase libere, în perioada de rezolvare a situaţiilor speciale.

Comisia Naţională de Admitere poate stabili şi altă modalitate de înscriere a candidaţilor care doresc să participe la admiterea computerizată în alt judeţ şi se stabileşte prin procedura modalitatea de completare şi transmitere a fişelor de înscriere.

Se menţine posibilitatea echivalării examenului de limba străină (necesar la admiterea în clasele a IX-a cu program blingv) cu examenele de recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine – în cazul în care elevul a promovat în timpul gimnaziului astfel de examene şi în cazul în care solicită recunoaşterea şi echivalarea lor.

Unităţile de învăţământ pot organiza, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, clase sau grupe cu profil bilingv pentru nivel începători fără susţinere de probe de verificare a cunoştinţelor de limba modernă respectivă.

Acte necesare pentru înscrieri, după repartizarea la liceu

În perioada 10-13 iulie 2018, absolvenții depun, la unitățile școlare la care au fost declarați admiși dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original.

Înscrierea la licee a candidaților declarați admiși în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza urmatoarelor acte:

a) cererea de înscriere;
b) cartea de identitate (daca este cazul) și certificatul de naştere;
c) adeverința cu notele și media generală obținute la Evaluarea Naţională – clasa a VIII-a;
d) foaia matricola pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale);
e) fișa medicală

CALENDAR ADMITERE LICEU 2018

Repartizarea computerizată

29 iunie – 3 iulie – Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a

29 iunie – 3 iulie – Introducerea în baza de date computerizată a datelor din fişele de înscriere

30 iunie – 4 iulie – Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator

9 iulie – Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la dată începerii cursurilor anului şcolar

9 iulie – Comunicarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi şi afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal

10 – 13 iulie – Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

13 iulie – Transmiterea de către unităţile de învăţământ liceal de stat a situaţiei locurilor rămase libere în urmă neinscrierii candidaţilor admişi în această etapă de admitere

16-18 iulie – Rezolvarea de către comisia judeţeană de admitere a situaţiile speciale apărute după etapă de repartizare comupterizata, a repartizării candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi a candidaţilor care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizaţi în etapă repartizării computerizate

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal

18 iulie – Afişarea situaţiei locurilor rămase libere, a locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limba modernă ori maternă

3 septembrie – Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limba modernă sau maternă

4-5 septembrie – Desfăşurarea probelor de aptitudini sau de limba modernă sau maternă

3-6 septembrie – Primirea cererilor de înscriere a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapă anteriara, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare

7 septembrie – Repartizarea absolvenţilor care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapă anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare, utilizând aplicaţia informatică centralizată

7 septembrie – Transmiterea rezultatelor repartizării

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax