Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

AEP a evaluat secțiile de votare, în scopul prevenirii răspândirii COVID. Mai mult de jumătate au o singură cale de acces

Publicat

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că a centralizat evaluările transmise de către reprezentanții primăriilor pentru 15.794 de secții de votare, în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2, cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.

În urma comunicărilor primite până la data de 25 august 2020 ora 12.00, s-a realizat centralizarea pentru un număr de 2.659 de unități administrativ-teritoriale, 5 subdiviziuni administrativ-teritoriale, respectiv 15.794 de secții de votare.

Informațiile au fost colectate de la primari într-un fișier electronic. Potrivit instrucțiunilor de completare a acestui fișier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • Cerințe legale minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).
  • Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluierea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, informațiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația.

Acest demers al AEP face parte dintr-o serie de activități derulate de instituția noastră cu scopul de a responsabiliza toți factorii implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor în condiții de legalitate și siguranță  sanitară (videoconferințe la nivel național și internațional, întâlniri și dezbateri cu instituțiile responsabile, cu societatea civilă, formațiuni politice, etc.).

Potrivit datelor centralizate până acum, cele mai multe secții de votare – 51,28% – au suprafața între 25 și 50 de metri pătrați, iar 42,47% au peste 50 de metri pătrați. În 99,48% din cazuri, exteriorul imobilului permite distanțarea fizică a participanților. Totodată, 68,31 % din secțiile de votare au acces unic în sala de vot.

În ceea ce privește grupurile sanitare, 89,50% din secțiile de votare centralizate au astfel de grupuri igienizate și dotate corespunzător, 9,21% – nu, iar la 1,16% din secțiile de votare ele nu există. Potrivit AEP, sunt în total 18.758 de secții de votare, din care au fost comunicate 15.794.

sursa: roaep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax