Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Afacerea SUPER-AGENȚIA. Control absolut asupra firmelor de stat și salarii ENORME, finanțate din taxarea acestora. Lege promulgată

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri înființarea super-agenției care va controla toate companiile de stat din România. Vorbim inclusiv de cele locale, care aparțin de instituțiile publice, cum ar fi regiile de utilități.

Agenția va plăti cele mai mari salarii din România, va avea puteri depline, va putea schimba directori, amenda companiile de stat, totul chiar pe banii acestora.  

Potrivit proiectului de lege, agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România.

Suma care se adună, în aceste condiții, este imensă.

Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) pe numele ei, super-agenția va fi sub controlul premierului și al secretarului general al Guvernului.

Publicația specializată în domeniul economic, Economedia.ro, a analizat ce înseamnă acest procent din punct de vedere al sumelor pe care le va colecta.

De exemplu, anul trecut, doar 5 companii energetice controlate majoritar de statul român au cumulat venituri de 37 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde euro).

0,1% din această sumă ar însemna un buget de 37 de milioane de lei pentru AMEPIP de la numai 5 companii.

Asta în contextul în care în România există peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat. Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor arată că companiile controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele nouă luni din anul 2022.

Extrapolat, asta ar însemna un venit de peste 100 de milioane de lei anual pentru AMEPIP.

Agenția va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Administratorii și directorii vor putea fi dați afară oricând.

Ce salarii vor avea șefii AMEPIP, din banii companiilor de stat

USR a prezentat o proiecție a sistemului de salarizare, subliniind că reprezentanții PSD-PNL vor să dea salarii de 1.600.000 de lei pe an pentru cei care ocupă funcții de conducere în companiile de stat.

„Da, ați citit corect, 1.6 MILIOANE! PSD-PNLne-au spus că vor să limiteze salariile, dar realitatea? Au stabilit limita la 168 de salarii medii pe an. Nu minime, ci medii!

Acest lucru se traduce într-un salariu de 137.368 de lei pe lună pentru șefii companiilor de energie. Asta înseamnă 46 de salarii minime sau de 4 ori mai mult decât câștigă președintele țării”, se precizează în informarea transmisă de USR.

Taxa din care se finanțează agenția se aplică tuturor celor peste 1.000 de companii de stat, inclusiv celor care au înregistrat pierderi an după an, „pierderi care sunt acoperite de contribuabilul român”, mai spun cei de la USR.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena Nica Kaperoni

    vineri, 30.06.2023 at 18:31

    NU poate fi real asa ceva. Este inadmisibil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax