Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutor de la stat de 270 milioane lei pentru stimularea investiţiilor la Roşia Montană-Munţii Apuseni şi celelalte două zone-pilot de intervenţie

Publicat

rosia montana Guvernul a aprobat joi o hotărâre pentru instituirea schemei de ajutor de stat “Scale UP” având ca obiectiv stimularea investiţiilor întreprinderilor mici și mijlocii, în valoare totală maximă de 900 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 200 milioane euro, pentru perioada 2017-2020. Suma de 270 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 60 milioane euro, va fi alocată în mod egal și distinct zonelor pilot de intervenţie Roşia Montană, Valea Jiului şi comunităţile marginalizate din Moldova.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar în cadrul acestei scheme nu poate depăşi 5 milioane lei.

Vezi şi Guvernul a aprobat planurile pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Centru de consultanţă la Roşia Montană pentru proiecte cu finanţare UE şi de la buget

Numărul estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 200 beneficiari.

Finanțarea va fi oferită sub formă de:

– credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2017-2020 în valoare de 900 milioane lei;

– credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2017-2023 în valoare de 900 milioane lei.

“România, alături de Polonia, Italia și Bulgaria, se numără printre țările cu cea mai mare nevoie de investiții în rândul firmelor cu potențial de creștere, potrivit Scale Up Index, studiu lansat foarte recent de Comisia Europeană. Același raport arată că principalele lucruri care ar trebui îmbunătățite pentru firme se referă la accesul la finanțare și personal calificat, la crearea de competențe noi pentru angajați și manageri. Ne dorim ca Scale Up să devină o schemă prin care antreprenorii să poată face investițiile necesare în companie, sa devină o schemă care să ajute companiile să crească puternic și, mai ales, să treacă granițele țării”, a declarat Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Schema de ajutor de stat va conduce la creşterea numărului locurilor de muncă nou create, a încasărilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, precum și la majorarea volumului de investiţii străine în România și a volumului de investiţii în cadrul regiunilor defavorizate, potrivit Guvernului.

Din bugetul maxim de 900 de milioane de lei, suma de 270 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 60 milioane euro, va fi alocată în mod egal și distinct celor trei zone pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național în vederea îmbunătățirii situației socio-economice a locuitorilor, prevăzute în memorandumul cu tema ”Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova”, aprobat de Guvernul României în data de 28 septembrie 2016.”

Finanţarea schemei de ajutor de stat se asigură din bugetul aprobat anual al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Reamintim că, în 28 septembrie, Guvernul a aprobat Memorandumul prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Roșia Montană-Munții Apuseni, Valea Jiului și comunitățile marginalizate din Moldova.

Astfel, a primit „undă verde” înfiinţarea la Roşia Montană a centrului teritorial prin care se va oferi consultanţă pentru dezvoltare zonală, în scopul combaterii sărăciei. Strategia Guvernului este de a găsi soluţii alternative de dezvoltare a comunei şi a zonei Munţii Apuseni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax