Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat planurile pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Centru de consultanţă la Roşia Montană pentru proiecte cu finanţare UE şi de la buget


Publicat

rosia montanaGuvernul a aprobat miercuri Memorandumul prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Roșia Montană-Munții Apuseni, Valea Jiului și comunitățile marginalizate din Moldova.

Astfel, a primit „undă verde” înfiinţarea la Roşia Montană a centrului teritorial prin care se va oferi consultanţă pentru dezvoltare zonală, în scopul combaterii sărăciei. Strategia Guvernului este de a găsi soluţii alternative de dezvoltare a comunei şi a zonei Munţii Apuseni.

„Centrul de la Roşia Montană va fi punct unic de contact pentru beneficiarii din zona Munţilor Apuseni, astfel încât cererile de proiecte de finanţare, atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional vor fi integrate într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei, iar beneficiarii vor avea prioritate”, a declarat miercuri Ionel Dancă, consilierul premierului pentru proiecte economice speciale.

Dancă a precizat că vor fi introduse punctaje suplimentare în cadrul criteriilor de evaluare la apelurile competitive de cereri de finanţare  ce se adresează beneficiarilor din aceste zone, vor fi organizate sesiuni de finanţare cu buget distinct, majorarea pragului şi intensităţii ajutorului de stat.

Pe programele de infrastructură mare, în judeţul Alba sunt proiecte cu alocări predefinite în valoare de 122 milioane de euro, a precizat consilierul.

Reamintim că proiectul prevede alocarea cu prioritate de resurse şi asigurarea unor servicii guvernamentale de asistenţă tehnică. Resursele financiare ce ar urma să fie cheltuite provin din programe de finanţare europene şi naţionale şi vor avea caracteristici specifice: apeluri dedicate de proiecte cu biget distinct, punctaj suplimentar pentru cererile de finanţare din zonă, majorarea intensităţii maxime a ajutorului de stat şi aplicarea unor instrumente financiare inovative pentru realizarea proiectelor cu finanţare din programele europene.

Pe lângă acestea, Guvernul va acorda sprijin pentru elaborarea şi implemtarea de proiecte integrate de dezvoltare locală. La nivelul Cancelariei Prim-ministrului se organizează o Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică cu mai multe funcţii: coordonare generală între ministere şi autorităţi de management, structuri locale/beneficiari; analiza nevoilor locale şi realizarea sau revizuirea strategiilor de dezvoltare locală; ajutor direct pentru elaborarea şi implementarea proiectelor; monitorizarea, evaluarea şi controlul modului de implementare a proiectelor.

Vezi şi Vasile Dîncu, la Alba Iulia. Guvernul vrea să deschidă la Roşia Montană centru de consultanţă pentru dezvoltarea zonei Apuseni

Proiectele vor putea fi depuse de autorităţi publice locale, organizaţii neguvernamentale, persoane fizice şi persoane juridice. Se preconizează că în Programele de finanţare existente să existe o anumită alocare bugetară specifică, disponibilă doar zonei respective, prin eventuale call-uri distincte de proiecte. Pentru ca potenţialii beneficiari de finanţare să poată să-şi pregătească eficient cererile de finanţare, Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică va coordona cele trei centre locale de consultanţă, în care vor activa specialişti locali, cu experienţă în pregătirea de proiecte finanţate din fonduri europene. Aceştia vor avea posibilitatea de a discuta direct cu experţi desemnaţi din cadrul Autorităţilor de Management pentru diferite programe de finanţare europene. În acest fel se preconizează că se va scurta modul de obţinere a informaţiilor şi se vor rezolva mai repede situaţiile neclare. Practic, prin aceste centre de consultanţă, potenţialii beneficiari de fonduri vor putea fi mai repede şi mai clar informaţi, direct din surse guvernamentale, despre modul cum se pot interpreta anumite cerinţe din ghidurile de finanţare. Unitatea Guvernamentală nou creată nu se va substitui celor care pregătesc proiectele, dar va facilita pregătirea acelor cereri de finanţare care aduc cele mai mari beneficii zonei vizate.

La centrul de la Roşia Montană vor lucra angajaţi ai instituţiilor cu rol de gestiune a programelor de finanţare şi ai celor cu atribuţii în dezvoltarea urbană, teritorială. Unitatea de implementare va funcţiona în cadrul Prefecturii Alba şi va fi coordonată de un manager de proiect angajat la Cancelaria Prim-ministrului.

Programele de finanţare dedicate sunt următoarele: Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban de unde se estimează alocarea unsei sume de 10 milioane de euro; Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 4 – incluziune socială şi combaterea sărăciei (6 milioane de euro/proiect) şi Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi (se subvenţionează locurile de muncă nou create în zone unde sunt disponibilizări); Programul Operaţional Infrastrucutura Mare (POIMM) – alocări predefinite în valoare de 123 de milioane de euro pentru Alba şi Programul Operaţional Competitivitate (POC) – investiţii în dezvoltare cercetare.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat măsuri speciale pentru ocuparea forţei de muncă, valabile şi pentru zonele cu grad înalt de sărăcie prevăzute în Planul Național de Mobilitate. Acesta include şi zona Munţilor Apuseni. Investitorii sunt încurajaţi să atragă personal calificat. A fost majorat cuantumul subvențiilor acordate angajatorilor, prin plata unei valori nominale. În plus, aceste subvenții se vor da și pentru încadrarea în muncă a unor categorii noi, respectiv șomerii de lungă durată și tinerii NEET.

Angajatorii poti primi 900 lei lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, pe durată nedeterminată (aceeaşi sumă, pe o perioadă de 18 luni, pentru fiecare absolvent angajat din categoria persoanelor cu handicap) sau pentru fiecare şome care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

CERT: Infractorii cibernetici au intensificat atacurile asupra sectorului de sănătate, în contextul distribuției vaccinurilor

Publicat

În contextul începerii distribuirii vaccinurilor pentru Covid19 la nivel mondial, în luna decembrie 2020 compania de securitate cibernetică Imperva a observat o creștere cu 51% a numărului de atacuri desfășurate de infractorii cibernetici împotriva sectorului de sănătate, comparativ cu luna noiembrie, potrivit unor informații citate de Centrul Național de Răspuns la incindente de Securitate Cibernetică – CERT.

Patru tipuri distincte de atacuri au fost utilizate în mod special luna trecută: cross-site scripting (numărul atacurilor crescând cu 43%), SQL injection (+44%), protocol manipulation (+76%) și remote code execution sau remote file inclusion (+68%).

În medie, în anul 2020, organizațiile de sănătate din jurul lumii au fost vizate de 187 milioane de atacuri pe lună.

O explicație pentru atacuri constă în faptul că, în cadrul eforturilor de transformare digitală și adaptare la provocările actuale, multe dintre entitățile din sectorul de sănătate se bazează pe aplicații provenite din surse terțe.

Acest aspect are anumite riscuri care facilitează desfășurarea de atacuri: actualizările sunt realizate în funcție de programul vânzătorului, exploit-urile cunoscute sunt făcute public și cercetarea constantă pentru identificarea de noi vulnerabilități la nivelul aplicațiilor provenite de la surse terțe.

Astfel, începtului lui 2021 ar putea fi dificil pentru multe entități din domeniu, fiind observată o creștere a scurgerilor de date cu 43% în primele 3 zile ale anului. CERT-RO și CV19.ro derulează încă din primăvara anului trecut un program de voluntariat pentru asistență specifică de securitate cibernetică acordată spitalelor și unităților medicale din România.

Surse: Cert.ro, infosecurity-magazine.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rareș Bogdan nu exclude să candideze pentru președinția PNL „Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva”

Publicat

r b

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan nu exclude o candidatură la președinția formațiunii la congresul care va fi organizat în acest an. „Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva”, spune el la emisiunea Marius Tucă Show.

„Nu știu dacă voi candida. Pot să susțin pe cineva, nu neapărat (să candidez – n.r.). Nu exclud, dar în același timp pot să susțin pe oricine altcineva. Voi face parte dintr-o echipă, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu moț în fruntea echipei. Pot fi poziția doi, trei, patru cinci”, spune Rareș Bogdan la Aleph News.

El precizează că în interviul acordat emisiunii „Interviurile lui Cristoiu” a vorbit despre susținerea lui Florin Cîțu în funcția de premier, nu pentru a deveni liderul PNL.

Citește și Rareş Bogdan atac dur la adresa lui Ludovic Orban: „A pierdut ca papagalul toate ministerele importante”

„E o bătălie pe termen lung. Alegerile nu sunt mâine. Ea o chestiune pe termen lung. (…) Nu regret nimic din ceea ce am spus. Am spus putrul adevăr și cred că am realizat un prim pas- am reușit să arăt că există opoziție în partidul de guvernământ și am cerut democratizarea deciziilor. (…) Nu dăm înapoi. Pentru moment ce am făcut este suficient”, conchide prim-vicepreședintele PNL.

Rareş Bogdan a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală şi că Ludovic Orban a eşuat în calitatea de preşedinte al formaţiunii liberale. Declaraţiile au fost făcute duminică seara în cadrul emisiunii Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News.

„I s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte”, a afirmat Rareş Bogdan..

Cine este Rareș Bogdan și cum a ajuns de la Ocna Mureș în Parlamentul European

Puțină lume știe că Rareș Bogdan este din Ocna Mureș pentru că fosta vedetă de la Realitatea TV a preferat întodeauna să afirme public că este clujean.

Rareș Bogdan (născut la , Ocna Mureș, România) este un jurnalist de televiziune și om politic din România. După ce a activat în televiziune, în 2019 s-a înscris în Partidul Național Liberal (PNL) și a fost pus cap de listă între candidații la alegerile europarlamentare din 2019. În prezent este europarlamentar.

A absolvit Școala Generală Lucian Blaga și Liceul Teoretic Petru Maior din Ocna Mureș apoi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La Cluj Napoca, după terminarea facultății și masterului a devenit antreprenor deschizându-și un magazin GSM.

A început să lucreze în presă în 2004, ca fondator și editorialist al cotidianului Ziua de Cluj și în 2010 a devenit asociat cu postul de televiziune Realitatea TV. A devenit popular prin crearea și realizarea emisiunii „Jocuri de putere”.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei: Introducem IMPOZIT ZERO pe salariul minim din agricultură. Măsura ar putea fi aplicată începând din 2021

Publicat

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că salariul minim din agricultură nu va mai fi impozitat. Năsui propune impozit zero pe salariul minim din agricultură pentru a combate sărăcia. Totodată, inițiativa ministrului Economiei vizează și eliminarea evaziunii fiscale din acest domeniu. Această măsură ar putea intra în vigoare din acest an.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a prezentat în cadrul emisiunii StartupCafe.ro o nouă măsură care încurajează oprirea evaziunilor fiscale.

Această măsură presupune impozit zero pentru salariul minim din agricultură și ar putea intra în vigoare în 2021.

Impozit zero pe salariul minim din agricultură

Claudiu Năsui consideră că impozitul zero pe salariul minim este una dintre cele mai bune măsuri în scopul combaterii sărăciei. Acesta a completat comunicând speranța extinderii măsurii și în alte domenii, în funcție de rezultatele înregistrate.

„E o măsură absolut realizabilă dacă avem dorința politică să o facem. În programul de guvernare începem să facem asta din 2021 într-un domeniu anume. Nu vă ascund că sper și cred că acesta va fi agricultura, pentru că în agricultură sunt și salarii mici și evaziune fiscală foarte mare.

O măsură «zero taxe» elimină această evaziune pentru că o face nerentabilă. De ce să te mai ascunzi, să nu plătești totul prin bancă dacă oricum nu mai există povară fiscală mare. Povara fiscală este cea care încurajează, de fapt, evaziunea fiscală”, a declarat Ministrul Economiei.

Ministrul Economiei consideră că una dintre marile probleme cauzatoare de evaziune fiscală este legată de impozitul foarte mare pe care angajatorii trebuie să-l plătească în cazul unui salariu minim pe economie. Astfel, angajatorii ajung să ofere locuri de muncă fără carte de muncă.

„Rămân consecvent cu toate ideile mele, inclusiv cu zero taxe pe salariul minim și cu toate ideile pe care le-am susținut în campanie. Nu sunt idei de campanie, sunt o problemă de filosofie politică.

Avem în coaliție agreat că, de anul viitor, începem într-un domeniu, îl pilotăm în acel domeniu și vedem cum îl extindem.

Nu vă ascund că speranța mea este ca acel domeniu să fie agricultura, pentru că sunt salarii mai mici, e și un impact foarte mic, e și evaziune fiscală multă în agricultură și atunci ar ajuta”, a comunicat Claudiu Năsui.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Număr mai mic de elevi, în fiecare clasă, din toamnă. Cîmpeanu: ”cu cât numărul e mai mic, cu atât atenția e mai puternică”

Publicat

Din toamnă, numărul maxim de elevi într-o clasă ar putea fi redus la 26, în loc de 28 câți sunt acum. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat că tot timpul a fost adeptul unui număr mai mic de elevi în clase. 

De asemenea, președintele Federației părinților, Iulian Cristache, a declarat pentru edupedu.ro, că a primit asigurări din partea ministrului Cîmpeanu că numărul elevilor în clasele de liceu, pe filiera teoretică, va scădea de la 28 la 26.

Numărul mai mic de elevi într-o clasă vine și în contextul pandemei de COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Când se termină semestrul și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

„Am fost întotdeauna adeptul unui număr de elevi mai mic pe clasă. Îmi declar public disponibilitatea de modificare a metodologiei pentru reducerea numărului de elevi în clase, începând din toamnă. În timpul anului nu există această posibilitate.

De obicei școlile foarte aglomerate sunt în centre mari, aglomerate, unde riscul de a fi în scenariul roșu sau galben este mai mare, și atunci este posibilă spațierea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Cu cât numărul e mai mic, cu atât atenția e mai puternică și rezultatele sunt mai bune. 24 – 26 de copii în clasă e un număr maxim”, a spus acesta ulterior, întrebat care ar fi numărul optim de copii într-o clasă.

Iulian Cristache, a spus că i-a atras atenția ministrului asupra sesizărilor venite din partea părinților în ceea ce privește filiera vocațională. Este o mare problemă cu vocaționalul, modul cum s-au făcut cifrele de școlarizare.

Dispar clase întregi de vocațional. Și am zis că nu este normal ca pe un elev care studiază, de exemplu, la pian 8 ani de zile să îl trimiți la strung. Și a zis cu certitudine.

Deși s-au întrunit consilii de administrație și au decis – pentru că erau obligați să calculeze așa – cu numărul 28, numărul maxim la clasa a 9-a, se va reveni și [numărul maxim] va fi 26.

Și lucrurile vor intra pe un făgaș normal chiar dacă termenul e 22 luna aceasta, pentru că se întrunesc CA la nivelul unităților de învățământ, trebuie făcută cifra de școlarizare astfel încât profesorii să știe pe ce catedre se bazează și așa mai departe. A zis că nu e o problemă, chiar dacă se întârzie”, a specificat președintele Federației părinților.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate