Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Alba – ultima speranţă a României

Publicat

Dacă judeţul Alba ar fi o mică şi bogată republică independentă, ea ar fi probabil repede ”eliberată” de americani, care ar instala imediat democraţia. Câteva gherile răzleţe ale tăietorilor de lemne (denumite nu se ştie de ce „beretele verzi”), infiltrate de CIA, ar fi repede curăţate de dronele camuflate în drujbe Huskvarna şi un grup de rebeli ar proclama zona Abrud-Roşia Montană ca provincie separatistă. Comunitatea internaţională ar sări în ajutorul oamenilor de acolo care, nu-i aşa, „nu doresc decât să muncească”… un drept fundamental pentru ei şi, culmea, o obligaţie pentru noi, ceilalţi. Importul de democraţie s-ar echilibra cu exportul de resurse şi, cu toţii, inclusiv fanii lui Obama din Gura Roşiei, am scoate casetofoanele cu leduri pe geam şi, în loc să croşetăm şosete la televizor, am face grătare în noroiul din faţa porţii…

Din păcate însă, judeţul Alba nu este o republică independentă, iar resursele pe care le are sunt o miză doar pentru cercurile înalte ale jmecheriei de Bucureşti. De la funcţionarii din ministere şi până la mediul politic, toată lumea cunoaşte potenţialul „afacerii Roşia Montană” aşa cum este ea acum, adică nedemarată. Odată pornită, potenţialul ei în ochii clasei politice ar scădea mai rapid ca bursa din Toronto după un protest al Greenpeace, de aceea nimeni nu are interesul să o vadă începută… Ea nu va fi pornită printr-o decizie politică sau administrativă şi asta nu pentru că ar fi în primul rând riscantă pentru mediu sau din alte considerente etice, ci doar  pentru că nimeni nu îşi va asuma gâtuirea găinii care face ouă de aur (şi nu mă refer la legenda cu găina care s-a mutat de pe Muntele Găina la Roşia Montană). Aici e şi vina găinii, care a făcut ani întregi ouă de aur pe apucate… cele mai multe în cuibare greşite. Mai explicit de aşa, e greu să fiu.

Însuşi preşedintele României crede că Alba este ultima speranţă în lupta pentru joburi. Băsescu l-a somat pe noul ministru al Mediului să dea un răspuns investitorilor de la Roşia Montană, pentru că România are ”nevoie de locuri de muncă”. De ce n-o fi început preşedintele cu cererea de desecretizare a contractului, ca să ştie şi România ce dezbate de atâţia ani? Cu Roşia Montană şi Roşia Poieni pe post de unice speranţe prezidenţiale în lupta cu criza mondială, Alba capătă brusc importanţă strategică regională. Suntem ultima speranţă a României!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Anda

    vineri, 13.04.2012 at 11:35

    daca ar fi vorba doar de locuri de munca, atunci da, poate restul Romaniei ar trebui sa ramana indiferenta. dar este vorba si de poluarea care se extinde de la fostele mine, in Aries si de aici in alte rauri ale tarii. de patrimoniu care e al tuturor, dar care daca nu primeste finatarea de la RMGC se va duce de rapa, de faptul ca joburile nu includ doar mina, ci si cele care vor fi generate la cele 1000 de companii care vor colabora in proiect, deci joburi vor fi si pentru cei care nu-s rosieni.

  2. Ovidiu

    marți, 17.04.2012 at 00:16

    Vorbim de atatia ani de acest proiect dar nu se intampla nimic. Eu nu as vrea sa ne ajute canadienii, ungurii, americanii sau rusii. As vrea sa ne ajutam singuri. Dar cum? Cum atragem investitori in zona? Cum sa avem locuri de munca? Cum sa ducem un trai decent? Asta este tara noastra…O MARE INCERTITUDINE!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax