Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Alba, în top 10 judeţe unde fermierii nu au reuşit să depună cererile unice de plată la APIA până în 15 iunie. Diferenţe mari faţă de anul trecut

Publicat


teren, teren agricol, parceleAlba se află în top 10 judeţe cu diferență mare între numărul de fermieri care au depus cereri unice pe suprafaţă în 2014 și cel actual, care s-a încadrat în termenul limită 15 iunie, fără penalizări. Mai exact, APIA Alba a înregistrat 15.395 cereri, faţă de 26.828 în 2014, respectiv subvenţii pentru aproximativ 150.000 de hectare, faţă de 218.718 hectare, anul trecut.

La nivel naţional, fermierii români au depus 821.056 de cereri pentru o suprafață solicitată la plată de aproximativ 8,4 milioane hectare, până la 15 iunie 2015, ultima zi în care au putut depune cererile fără penalizări, acestea fiind în scădere față de perioada similară din 2014, când numărul cererilor depuse a ajuns la 980.000 pentru o suprafață de aproximativ 9,5 milioane hectare, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Citește și Probleme mari la APIA ALBA: Jumătate dintre fermierii din judeţ riscă să plătească penalizări. Nu au reuşit să depună cererile

Citește și Centrele APIA din Alba au program prelungit pentru preluarea cererilor de la fermieri. Precizări de la Instituţia Prefectului

De asemenea, la numărul cererilor depuse în 2015 se mai adaugă cererile și suprafețele digitizate dar neînchise, respectiv 52.428 pentru o suprafață de 610.786 hectare, și alte 44.643 de cereri pentru animale, ce nu cuprind plăți pe suprafață, în condițiile în care în acest an se depune o cerere unică ce cuprinde atât sectorul vegetal cât și cel zootehnic. În 2014, în perioada de depunere fără penalizări, care s-a desfășurat între 3 martie și 15 mai, au fost depuse 980.354 de cereri pentru o suprafață de aproximativ 9,5 milioane hectare.

Potrivit directorului general al APIA, Mihai Puțintei, lipsa contractelor de concesionare pe pășunile de la Consiliile Locale, eliminarea sprijinului pentru suprafețele cu teren nelucrat sau pentru cele aferente unităților militare sunt doar câteva dintre cauzele pentru care nu s-au depus același număr de cereri comparativ cu anul 2014, însă media pe hectar pentru fiecare fermier este mai mare în 2015 decât anul trecut.

„În anul 2014 am avut o medie de aproximativ 9,66 hectare pe fermier, iar la momentul acesta media este de 10,21 hectare, ceea ce arată că în medie fermierii mici nu au mai depus cereri de sprijin într-un număr atât de mare ca în anul precedent, iar din cele 1.342.287 ha pentru care nu s-au depus cereri de sprijin până la data de 15 iunie 2015 avem 811.657 hectare cu pășuni”, a declarat Mihai Puțintei.

În opinia acestuia, cauzele pentru care nu s-au depus același număr de cereri comparativ cu anul 2014 vizează lipsa contractelor de concesionare pe pășunile de la Consiliile Locale deoarece nu a fost finalizat procesul de achiziție în toate județele pentru pajiștile comunale, iar fermierii cu suprafețe mici care dețineau și parcele care se încadrau în categoria grădini familiale nu mai sunt eligibili.

De asemenea, în acest an nu se mai acordă sprijin pentru suprafețele cu teren nelucrat dacă în anul precedent a fost solicitat ca teren nelucrat, nu mai sunt eligibile la plată suprafețele aferente unităților militare și nici suprafețele cu categoria de folosință teren agricol cu destinație piscicolă, iar pentru beneficiarii care nu dețin animale și au pășuni, depunerea cererilor este în plină desfășurare deoarece abia au fost aprobate modificările legislative.

„Din analiza cererilor depuse la nivelul fiecărui județ, rezultă că pentru județele din zona de deal și munte sunt cele mai mari diferențe între numărul de cereri depuse în anul precedent și situația actuală, la fel și diferența de suprafață, cu excepția a două județe pentru care numărul de fermieri nu a scăzut semnificativ, în schimb suprafața solicitată este mult redusă față de anul precedent”, menționează Puțintei.

Potrivit datelor APIA, în primele 10 județe cu diferență mare între numărul de fermieri din 2014 și cel actual se regăsesc aproximativ 100.000 de fermieri.

Astfel, în județul Suceava în 2015 au fost depuse 42,705 cereri pentru 161.227 hectare, față de 57.602 cereri și 222.301 hectare în 2014, în Alba — 15.395 cereri (26.828 în 2014) și 149.885,46 hectare (218.718 hectare în 2014), iar în Mehedinți — 20.893 cereri față de 31.697 în 2014 și 111.540 hectare față de 184.011 hectare în 2014.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 este prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 — 2020 și aduce schimbări majore, impuse de legislația comunitară pentru toate Statele Membre, în ceea ce privește schemele de plată pe suprafață și legislația aplicabilă, care cuprinde atât partea de activitate din sectorul vegetal cât și din cel zootehnic, având reguli noi privind criteriile de eligibilitate.

Potrivit Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, începând cu anul 2015, schemele de plată sunt mult mai diverse și includ pe lângă schema de plată unică pe suprafață și ANT, care se mențin, o plată redistributivă, o plată pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu, o plată pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat și o schemă simplificată pentru micii fermieri.

sursa: agerpres.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru o bătrână din Câmpeni: Un tâlhar a intrat peste ea în casă, a bătut-o și a încercat să o violeze

Publicat

batrana-batuta

În miez de noapte, un bărbat a intrat într-o casă din Câmpeni, peste o bătrână de 71 de ani. Degeaba a încercat femeia să îi dea 80 de lei, căci pentru bărbat nu a fost de ajuns. A bătut-o, a încercat o violeze și i-a luat cu forța, sub amenințarea cu moartea, o pereche de […]

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Publicat

a

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Românii merită un președinte aproape de oameni: Viorica Dăncilă!

Publicat

Viorica Dăncilă, care a condus Guvernul României și a reușit să ducă la bun sfârșit multe proiecte ce au schimbat în bine viața românilor, merită votul nostru. Vă prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care susținem candidatura doamnei Viorica Dăncilă la președinția României: Nu a ezitat să preia funcția de prim-ministru atunci când a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

ACCIDENT la Aiud. O persoană și-a prins un picior într-un utilaj agricol

Publicat

Pompierii din Aiud intervin miercuri, în jurul orei 18:50, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical unei persoane care și-a prins un picior într-un motocultor. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 în municipiu, pentru descarcerare și prim ajutor la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate