Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba, în top 10 judeţe unde fermierii nu au reuşit să depună cererile unice de plată la APIA până în 15 iunie. Diferenţe mari faţă de anul trecut


Publicat

teren, teren agricol, parceleAlba se află în top 10 judeţe cu diferență mare între numărul de fermieri care au depus cereri unice pe suprafaţă în 2014 și cel actual, care s-a încadrat în termenul limită 15 iunie, fără penalizări. Mai exact, APIA Alba a înregistrat 15.395 cereri, faţă de 26.828 în 2014, respectiv subvenţii pentru aproximativ 150.000 de hectare, faţă de 218.718 hectare, anul trecut.

La nivel naţional, fermierii români au depus 821.056 de cereri pentru o suprafață solicitată la plată de aproximativ 8,4 milioane hectare, până la 15 iunie 2015, ultima zi în care au putut depune cererile fără penalizări, acestea fiind în scădere față de perioada similară din 2014, când numărul cererilor depuse a ajuns la 980.000 pentru o suprafață de aproximativ 9,5 milioane hectare, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Citește și Probleme mari la APIA ALBA: Jumătate dintre fermierii din judeţ riscă să plătească penalizări. Nu au reuşit să depună cererile

Citește și Centrele APIA din Alba au program prelungit pentru preluarea cererilor de la fermieri. Precizări de la Instituţia Prefectului

De asemenea, la numărul cererilor depuse în 2015 se mai adaugă cererile și suprafețele digitizate dar neînchise, respectiv 52.428 pentru o suprafață de 610.786 hectare, și alte 44.643 de cereri pentru animale, ce nu cuprind plăți pe suprafață, în condițiile în care în acest an se depune o cerere unică ce cuprinde atât sectorul vegetal cât și cel zootehnic. În 2014, în perioada de depunere fără penalizări, care s-a desfășurat între 3 martie și 15 mai, au fost depuse 980.354 de cereri pentru o suprafață de aproximativ 9,5 milioane hectare.

Potrivit directorului general al APIA, Mihai Puțintei, lipsa contractelor de concesionare pe pășunile de la Consiliile Locale, eliminarea sprijinului pentru suprafețele cu teren nelucrat sau pentru cele aferente unităților militare sunt doar câteva dintre cauzele pentru care nu s-au depus același număr de cereri comparativ cu anul 2014, însă media pe hectar pentru fiecare fermier este mai mare în 2015 decât anul trecut.

„În anul 2014 am avut o medie de aproximativ 9,66 hectare pe fermier, iar la momentul acesta media este de 10,21 hectare, ceea ce arată că în medie fermierii mici nu au mai depus cereri de sprijin într-un număr atât de mare ca în anul precedent, iar din cele 1.342.287 ha pentru care nu s-au depus cereri de sprijin până la data de 15 iunie 2015 avem 811.657 hectare cu pășuni”, a declarat Mihai Puțintei.

În opinia acestuia, cauzele pentru care nu s-au depus același număr de cereri comparativ cu anul 2014 vizează lipsa contractelor de concesionare pe pășunile de la Consiliile Locale deoarece nu a fost finalizat procesul de achiziție în toate județele pentru pajiștile comunale, iar fermierii cu suprafețe mici care dețineau și parcele care se încadrau în categoria grădini familiale nu mai sunt eligibili.

De asemenea, în acest an nu se mai acordă sprijin pentru suprafețele cu teren nelucrat dacă în anul precedent a fost solicitat ca teren nelucrat, nu mai sunt eligibile la plată suprafețele aferente unităților militare și nici suprafețele cu categoria de folosință teren agricol cu destinație piscicolă, iar pentru beneficiarii care nu dețin animale și au pășuni, depunerea cererilor este în plină desfășurare deoarece abia au fost aprobate modificările legislative.

„Din analiza cererilor depuse la nivelul fiecărui județ, rezultă că pentru județele din zona de deal și munte sunt cele mai mari diferențe între numărul de cereri depuse în anul precedent și situația actuală, la fel și diferența de suprafață, cu excepția a două județe pentru care numărul de fermieri nu a scăzut semnificativ, în schimb suprafața solicitată este mult redusă față de anul precedent”, menționează Puțintei.

Potrivit datelor APIA, în primele 10 județe cu diferență mare între numărul de fermieri din 2014 și cel actual se regăsesc aproximativ 100.000 de fermieri.

Astfel, în județul Suceava în 2015 au fost depuse 42,705 cereri pentru 161.227 hectare, față de 57.602 cereri și 222.301 hectare în 2014, în Alba — 15.395 cereri (26.828 în 2014) și 149.885,46 hectare (218.718 hectare în 2014), iar în Mehedinți — 20.893 cereri față de 31.697 în 2014 și 111.540 hectare față de 184.011 hectare în 2014.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 este prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 — 2020 și aduce schimbări majore, impuse de legislația comunitară pentru toate Statele Membre, în ceea ce privește schemele de plată pe suprafață și legislația aplicabilă, care cuprinde atât partea de activitate din sectorul vegetal cât și din cel zootehnic, având reguli noi privind criteriile de eligibilitate.

Potrivit Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, începând cu anul 2015, schemele de plată sunt mult mai diverse și includ pe lângă schema de plată unică pe suprafață și ANT, care se mențin, o plată redistributivă, o plată pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu, o plată pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat și o schemă simplificată pentru micii fermieri.

sursa: agerpres.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi în fotbalul din România: Jucătorii care scuipă sau își suflă nasul pe teren riscă suspendarea și chiar amendă

Publicat

fotbal covid

Coronavirusul a adus reguli noi în fotbal. Jucătorii din România riscă să fie suspendați între 6 și 12 meciuri și să ia chiar șiamendă în cazul în care scuipă sau își suflă nasul pe teren, potrivit noului protocol ce va fi pus în aplicare odată cu reluarea sezonului, aprobat de Federația Română de Fotbal scrie Romania24.ro.

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Federația Română de Fotbal (FRF) au pus la punct două protocoale, care au fost aprobate de Comitetul Executiv al FRF. Documentele cuprind noi regul cu privire la desfășurarea meciurilor din România odată cu reluarea competiției după pauza provocată de criza COVID-19, ce este planificată pentru luna iunie.

Potrivit documentului, fotbaliștii vor trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri unul față de celălalt în timpul antrenamentelor, iar echipa și rezervele nu vor avea voie să stea împreună înaintea meciurilor.

Liga română va fi reluată fără spectatori, iar pe stadion nu va fi permisă prezența a mai mult de 150 de persoane în timpul meciurilor.

UEFA a cerut FRF ca până la 1 iunie să prezinte un plan privind reluarea meciurilor.

Federația Română de Fotbal speră că sezonul fotbalistic intern va putea fi reluat la 13 iunie, însă decizia are nevoie de aprobarea guvernului.

Toate competițiile au fost suspendate la mijlocul lunii martie din cauza epidemiei de coronavirus.

Regulile stabilite LPF și FRF pentru reluarea campionatului de fotbal

Autocarele echipelor vor veni la ore diferite la stadion – oaspeții cu 90 de minute înainte de startul partidei, iar gazdele cu 75 – astfel încât să fie evitată aglomerarea pe holurile de acces.

Protocolul LPF stipulează că jucătorii echipei gazdă trebuie să folosească mașinile personale, și nu autocarul echipei.

Dacă fotbaliștilor le va fi măsurată temperatura în cantonament, arbitrii vor trece prin această procedură la stadion.

Jucătorii  vor fi nevoiți să își dezinfecteze mâinile la intrarea în stadion. În urma lor va veni cineva – fără să intre în contact cu ei – care va curăța cu dezinfectant și „spațiile comune atinse cu mâinile”.

Odată ajunși la stadion – unde fotbaliștii își vor aduce singuri echipamentele – titularii se duc direct la vestiare, iar rezervele merg pe gazon. Când s-au îmbrăcat fotbaliștii din „primul 11”, ei vor face schimb de locuri cu ceilalți.

Echipele vor ieși la încălzire pe rând, iar jucătorii vor păstra distanța socială chiar și pe teren, dar doar în timpul încălzirii, bineînțeles.

Mingile vor fi și ele dezinfectate. Mai mult decât atât, este recomandat ca ședințele tehnico-tactie să aibă loc doar în situații excepționale.

„Nu sunt recomandate ședințele tehnico-tactice în vestiar decât dacă acestea sunt strict necesare. De preferat ca ședințele tehnico-tactice să se desfașoare înaintea sosirii la stadion, în spații deschise (aer liber) sau în săli/incinte unde se poate păstra distanța de 2 metri intre participanți”, arată una din propuneri.

Salutul între jucători interzis

Protocolul FRF interzice în mod clar salutul dintre jucători – manifestat prin strângere de mână – înainte de partidă, iar cele două echipe nu vor mai veni împreună la centru pentru tradiționalul salut al tribunelor, care oricum vor fi fără spectatori, ci numai cu reprezentanți mass-media, oficiali de club și alți actori din categorii similare.

Arbitrii vor ieși pe gazon cu 10 minute înainte de start, în timp ce gazdele o vor face cu opt minute, iar oaspeții cu șase minute.

„Pe întreaga durată a jocului este interzis jucătorilor, staff-ului tehnic și oficialilor cluburilor eliminarea secrețiilor nazale și/sau a salivei pe suprafața de joc sau în zona vestiarelor, a tunelului de acces și a băncii tehnice”.

Toți cei care scuipă sau își suflă nasul, „vor fi sancționați în conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2.3 din Regulamentul Disciplinar la care se va adăuga o penalitate sportivă”, ceea ce înseamnă, potrivit publicației citate, o suspendare între șase și 12 etape.

Coronavirusul a paralizat fotbalul din România

Fotbalul din România, care a fost paralizat de criza COVID-19, ar putea reîncepe după 13 iunie, fără spectatori. Anunțul a fost făcut de Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, care a explicat că, oricum, decizia privind reluarea activității sportive depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Gândim un plan pentru fotbal și pentru celelalte competiții, pentru că vor fi sporturi cu caracter individual care și doresc a a relua competițiile. avem un plan pt înot, pentru sălile de fitness, pentru pregătirea sportivă pentru celelalte sporturi care sunt închise și le vom analiza pe fiecare în parte.

Pe 1-2 iunie vom organiza o conferință în care vom prezenta toate regulile pentru repornirea Ligi I de fotbal.

Joi, la INSP, vom avea o discuție mult mai consistentă în legătură cu aceste scenarii, cu propunerile pe care LPF și FRF le-au avansat deja și vom avea în continuare discuții cu cei doi organizatori de competiții, astfel încât să le avansăm public”, a afirmat ministrul Ionuț Stroe, într-o intervenție la Digi24.

Ministrul a mai spus că pe stadioane vor fi delimitate 3 zone: o zonă de securitate interioară – terenul, tunelul de acces și vestiarele, unde vor fi maximum 100 de persoane, o a doua zonă, în tribune, care va fi organizată pentru transmisiile TV și presă și o zonă exterioară, pentru personalul de pază.

Nu va fi permis deocamdată accesul publicului.

„Din păcate, în faza incipientă, competițiile în România vor fi fără public. Dacă lucrurile evoluează în sens pozitiv, probabil că vom ajunge și în acel moment”, a precizat Stroe.

Sursa: hotnews.ro, Digi24, Fanatik.ro
Foto: Facebook/ CFR Cluj

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Grecia a relansat liniile de feribot spre insule. Când ar putea fi deschise hotelurile

Publicat

Grecia a reluat legăturile cu feribotul spre insule, fiind permis restaurantelor, cafenelelor și barurilor să se redeschidă.

Guvernul elen deschide gradual activitatea, hotelurile urmând să poată primi oaspeți din 15 iunie, după 3 luni în care au fost închise.

Zborurile internaționale vor ajunge în destinațiile principale începând cu 1 iulie.

Până acum, insulele grecești au fost ferite de coronavirus.

Unul din cinci greci lucrează în turism.

În Grecia, au fost înregistrate mai puțin de 3000 de cazuri de coronavirus în Grecia și 172 de decese.

Sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA județelor fără nici o infectare cu COVID-19, înregistrată în ultimele 24 de ore. 8 județe au câte un singur caz

Publicat

În judeţele Alba, Arad, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Neamţ, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea nu a mai fost înregistrat nici un caz de infectare cu COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Există alte opt judeţe din ţară unde, în ultimele 24 de ore, a fost înregistrat doar câte un singur caz confirmat de infecţie cu COVID-19: Bistriţa-Năsăud, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Timiş şi Vaslui.

La nivel naţional sunt 18.594 de cazuri confirmate cu COVID-19, iar pe secţiile ATI sunt internați 198 de pacienți, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ZERO cazuri active de coronavirus la Aiud. Primăria a anunțat că toate cele 20 de persoane infectate s-au vindecat

Publicat

Municipiul Aiud nu mai are nici un caz activ de coronavirus, au anunțat miercuri reprezentanții primăriei pe pagina de Facebook a instituției.

20 de persoane s-au vindecat, potrivit sursei citate, iar o persoană infectată cu acest virus și-a pierdut viața.

Postarea Primăriei:

”Informare privind situația COVID-19 la nivelul municipiului Aiud la data de 27.05.2020:

– 0 cazuri active, conform DSP ALBA;
– 20 persoane vindecate;
– 1 persoană decedată;
– 85 persoane izolate la domiciliu;
– 0 persoane în carantină.

Începând de la momentul aplicării măsurilor de izolare pe raza municipiului Aiud, DSP Alba a dispus izolarea la domiciliu a 478 de persoane. Pentru 393 persoane perioada de izolare a încetat”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate