Connect with us
Publicitate

Economie

Probleme mari la APIA ALBA: Jumătate dintre fermierii din judeţ riscă să plătească penalizări. Nu au reuşit să depună cererile

Publicat

APIAFermierii mai pot depune cererile unice de plată pentru anul 2015, fără penalizări, inclusiv luni, 15 iunie. După această dată, penalizările sunt de 1% pe zi, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. În județul Alba, la data de 15 iunie, ora 00.00, aproape 13.000 de fermieri mai aveau de depus cererile. Ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate dintre cei care au acest drept ar putea plăti penalizări, în acest an, adică să primească subvenţii mai mici.

Situaţia din judeţul Alba, care se regăseşte, de altfel, şi la nivel naţional, a fost reclamată de fermieri, încă de săptămâna trecută. Unii susţin că nu primesc asistenţă eficientă de la APIA în aşa fel încât să poată să depună cererile în timp util, că este haos la nivelul centrelor, în schimb, reprezentanţii instituţiei au subliniat, încă din săptămânile trecute, că se apropie termenul limită, care a fost, de altfel, prelungit cu o lună şi apelau la beneficiari să se organizeze şi să vină din timp.

Vă prezentăm în continuare datele comunicate pentru Alba24 de către directoarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Alba, Felicia Hondola, privind numărul de cereri unice de plată preluate până duminică, 14 iunie, ora 24.00.

Potrivit sursei citate, au fost înregistrate 13.819 cereri, reprezentând un total de 112.809 hectare.

Comparativ, în anul 2014 au fost înregistrate un număr de 26.828 cereri, însumând un total de 218.718 hectare. Așadar, numărul fermierilor care mai au de înregistrat cereri unice de plată este de aproximativ 13.000, însumând un total de 105.909 hectare.

UPDATE: La nivel naţional, cererile unice de plată au fost depuse până în prezent de 880.000 de beneficiari pentru o suprafață de circa 8,7 de milioane de hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare câte am avut anul trecut, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Astăzi este ultima zi de depunere a cererilor la APIA fără penalități, conform regulamentelor europene. Cererile se mai pot depune până pe 9 iulie, dar cu penalități de 1% pe zi. Până în prezent, comparativ cu anul trecut, avem 880.000 de beneficiari care fie au înregistrat și închis cererile, fie cererile au fost digitizate, pe o suprafață de 8,6 — 8,7 milioane hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare câte am avut anul trecut. Suntem aproape, dar nu la nivelul la care mi-aș fi dorit. Să vedem ce se va întâmpla astăzi, pentru că sunt foarte multe solicitări, dar care vor veni, probabil, și după 15 iunie”, a subliniat șeful MADR.

“Efortul de activitate al angajaților din APIA nu îl are nicio o altă categorie din administrație, se muncește foarte mult, în stres extraordinar și iată că s-a ajuns și la o astfel de situație pe care o regret”, a menționat ministrul Agriculturii.

Inițial, depunerea cererilor unice de plată trebuia făcută până pe 15 mai, la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar Comisia Europeană a hotărât, printr-un regulament, ca acest termen să fie prelungit cu o lună. Modificarea a fost preluată în legislaţia românească.

Fermierii activi vor putea depune cererile unice de plată și după data de 15 iunie, în termen de 25 de zile calendaristice, însă, în această situație, se va aplica o reducere de 1%, pentru fiecare zi lucrătoare, a sumelor la care fermierii au dreptul.

Citeşte şi ŞTIREA TA pe ALBA 24: „Nopţi albe” la APIA. Fermierii stau la coadă să-şi depună dosarele pentru subvenţii. PRECIZĂRI

Citește și APIA: Penalizări de 1% pe zi pentru fermierii care depun după 15 iunie cererile unice de plată pentru anul 2015. Detalii pentru beneficiari

Situaţia de la APIA şi problemele fermierilor au fost subiect de discuţie şi în cadrul unei conferinţe de presă PSD de luni. Liderul organizaţiei judeţene a partidului, Ioan Dîrzu, susţine că vina „pentru modul defectuos în care se desfășoară strângerea documentelor pentru subvenția APIA” revine conducerii instituţiei, „prin slaba implicare și proasta gestionare”.

Dîrzu a aminit că „oamenii, nu doar cei din zona Munților Apuseni, au mari, mari greutăți în modul de a-și depune documentele respective”.

Totodată, Ioan Dîrzu a susținut că asociațiile ar trebui să se implice mai mult, pentru a-i ajuta pe fermieri în completarea cererii. ”Am întâlnit persoane care s-au dus a patra oară să completeze o cerere. Trebuie făcut ceva, când o instituție nu merge este o problemă. Cred că este o problemă de atitudine și cred că trebuie și doamna Hondola să solicite suplimentarea de posturi. De ce în alte județe lucrurile merg mai bine? Poate că alți angajați ai APIA sunt mai aplecați asupra problemei”, este de părere Dîrzu.

Am încercat să aflăm şi opinia directorului APIA Alba referitor la aceste acuzaţii, însă nu am obţinut, deocamdată, un răspuns.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Bec Ruben Andrei

    luni, 15.06.2015 at 21:04

    Ceea ce se intampla este intentionat si controlat de guvern. Anul trecut se depuneau 20 de dosare pe zi anul acesta doar 6-8 pe zi. De ce? Oare nu doreste statul sa penalizeze si sa opreasca din bani care sunt trimisi de UE in sprijunul agricultorilor?

    • agricultorul

      joi, 18.06.2015 at 08:14

      Gresit!Tocmai ca din cauza faptului ca o suprafata a fost declarata de proprietar,de arendas sau cu alte cuvinte s-a primt subventie de 2 sau 3 ori pentru aceeasi suprafata a dus la aceste lucruri ,peste care s-a suprapus si lipsa de organizare a celor de la APIA ALBA!Nu mai acuzati daca nu stiti amanunte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate