Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Alba Iulia, 4-6 octombrie: Jurnalişti, artişti şi activişti din 6 ţări, la festivalul de atitudine CivicON (r)evoluţii


Publicat

Festivalul de atitudine CivicON organizat de către Asociaţia „Forum Apulum” la Alba Iulia a ajuns la cea de-a treia ediţie. Anul acesta, eveniementul, ce se va desfăţura în perioada 4-6 octombrie, are ca temă ”(r)evoluţii”.

Timp de trei zile participanţii sunt provocaţi să ia parte la un eveniment ce va aduce în Alba Iulia oameni dedicaţi comunităţii, printre cei mai relevanţi sau inovatori din câteva domenii distincte: jurnalism, activism şi artă.

Evenimentul va avea parte de 17 speakeri şi artişti, iar în public sunt aşteptaţi peste 300 de participanţi.

Pe lista invitaţilor de marcă ai evenimentului se regăsesc nume cunoscute la nivel naţional şi chiar internaţional, precum: Ana Poenariu (jurnalist la RISE Project), Andrei Marcovici (muzician la Filarmonica din Sibiu), Anna Konik (artist – Polonia), Brett Hennig (preşedinte Sortition Foundation – Marea Britanie), Elena Calistru (Funky Citizens), Emilia Şercan (jurnalist la PressOne), Franak Viačorka (Digital Communication Nework – Belarus), Ghenadie Popescu (artist din Republica Moldova), Iurie Sănduţă (jurnalist la Rise Moldova), Ludmila Cioflică (actriţă în Trupa Skepsis), Mădălina Mocanu (Centrul pentru Studiul Democraţiei), Mihai Munteanu (jurnalist / RISE Project), Radu Filipescu (activist anti-comunist), Raluca Ion (jurnalist la Republica), Răzvan Luţac (jurnalist la Libertatea), Sandor Lederer (activist / K-Monitor – Ungaria) şi Teodor Tiţa (consultant).

De asemenea, în cadrul „civicON: (r)evoluţii”, se vor desfăşura 5 ateliere, cu număr limitat de participanţi, dedicate elevilor şi studenţilor (dar nu numai) ce urmăresc subiecte precum educaţia civică şi gândirea critică, campanii în mediul online, potenţiale abuzuri, (anti)propagandă, drepturile elevilor, dar şi un inedit atelier de fanzin de revoluţie .

Cei interesaţi sunt aşteptaţi la prezentările, discuţiile şi atelierele ce vor avea loc la Hotel Transilvania şi la Casa Forum (str. Simion Bărnuţiu, nr. 10, Alba Iulia).

Intrarea la toate evenimentele „civicON: (r)evoluţii” este GRATUITĂ!

Programul „civicON: (r)evoluţii” , ediţia a III – a:

Vineri, 4 octombrie:

17:30 Meet and Greet @ Hotel Transilvania

18:00 Soundtrack Intro Andrei Marcovici – percuţionist Muzical – percuţie @ Hotel Transilvania

18:10 Expoziţie „Tolerance” Mirko Ilic Prezentare @ Hotel Transilvania 18:15 RISE Talks RISE Moldova (Iurie Sănduţă) şi RISE Project (Ana Poenariu şi Mihai Munteanu) – Moderator Elena Calistru Prezentare @ Hotel Transilvania 19:15 Cartea fetelor FAPT (Forum Apulum Pentru Tineri) Prezentare @ Hotel Transilvania

19:30 Divisions, Walls, Prejudices, Wire Fences… Anna Konik – artist (PL) Prezentare @ Hotel Transilvania

20:30 Beats and Poetry Andrei Marcovici şi Ludmila Cioflică Recitare poezii pe fundal muzical @ Hotel Transilvania

20:45 Should We Replace Politicians with Random Selected People? Brett Hennig – Sortition Foundation Prezentare + Q&A @ Hotel Transilvania

21:45 Recital Chitară & tobe Matei Bumbuţ, Vlad Furtună Recital @ Casa Forum

Sâmbătă, 5 octombrie:

10:00 Atelier > In a Relationship Fundaţia Friends For Friends Atelier @ Casa Forum

11:00 Atelier > Digital Campaigning Declic Atelier @ Hotel Transilvania

13:00 Atelier > Fanzin de Revoluţie Iuliana Marcu – FAPT Atelier @ Casa Forum

12:00 Atelier > ANTIPROPAGANDA Elena Calistru, Ana Poenariu, Diana Filimon Atelier @ Hotel Transilvania

17:00 „Suntem într-o (r)evoluţie?” Emilia Şercan, Raluca Ion, Răzvan Luţac – moderator Ciprian Cucu Discuţie panel @ Hotel Transilvania

17:45 deportări.md Ghenadie Popescu Discuţie + Q&A @ Hotel Transilvania

18:45 Building Dictatorship with Digital Tools Franak Viacorka Prezentare @ Hotel Transilvania

19:30 Ce facem între revoluţii? Sandor Lederer, Teodor Tiţă, moderator Mădălina Mocan Discuţie panel + Q&A @ Hotel Transilvania

20:30 Despre Rezistenţă Radu Filipescu, Diana Filimon Discuţie + Q&A @ Hotel Transilvania

21:45 Piesă de teatru – „Familii” Trupa de teatru Punct şi virgulă – Timişoara Piesă de teatru/intervenţie artistică @ Casa Forum

Duminică, 6 octombrie:

10:00 Atelier > Cu dreptul în şcoală Florin Rîşteiu, Ştefan Stancu Atelier @ Casa Forum

12:00 La şuetă Cafea şi poveşti cu invitaţii Discuţii @ Casa Forum

19:00 „Cold War” Proiecţie de film @ Casa Forum Festivalul este posibil cu ajutorul partenerilor şi sponsorilor: Hotel Transilvania, Raţiu Family Charitable Foundation, Funky Citizens, Steelcase, Vertical Graphic şi MP Cleaning. Parteneri media: Radio Hit FM şi Ziarul Apulum.

Detalii complete şi actualizate despre „civicON: (r)evoluţii” puteţi afla de pe siteul civicon.forumapulum.ro, de pe pagina de Facebook Forum Apulum şi de pe pagina de Facebook a evenimentului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate