Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia a devenit ”raiul” cerșetorilor veniți din alte județe. Nu au concurență locală, iar autoritățile nu pot stopa fenomenul

Publicat

Fenomenul cerșetoriei a ajuns să fie o problemă vizibilă în Alba Iulia, în special în zona turistică, dar și în centrele comerciale. Însă, pe lângă localnicii care apelează la mila publică, în Alba Iulia, au apărut și cerșetori din alte județe. 

Mai exact, persoane care sunt transportate din alte județe, în oraș, și care își câștigă existența apelând la mila oamenilor. 

Iar motivele pentru care pot face asta sunt extrem de simple: nimeni nu le face nimic, iar asta este susținută chiar de cei care cerșesc sau de persoanele care au grijă de ei. 

Una dintre persoanele care a interancționat atât cu cerșetorii din alte județe, dar și cu cei care îi aduc la cerșit, a precizat pentru alba24.ro că orașul este unul bun pentru domeniu din mai multe motive.

În primul rând nu au concurență

Mai exact, în Alba Iulia nu există o grupare care să se ocupe cu cerșetoria și care să aibe teritorii bine stabilite, ar fi spus cerșetorii.

În alte orașe, unde există interlopi care să se ocupe cu cerșetoria, cei veniți din alte județe pentru a apela la mila localnicilor sunt bătuți, atât ei cât și paznicii lor.

Mai pe scurt în Alba Iulia nu există o grupare ilegală care să își dispute teritoriul pentru cerșit. Cei care sunt localnici și care cerșesc sunt cunoscuți de către cetățeni și mare parte din ei sunt inofensivi.

Nu sunt goniți de localnici

Un alt mare motiv invocat de cerșetori este pasivitatea localnicilor la fenomen. Tot cerșetorii au spus că în alte orașe prin care au mai activat erau goniți de către localnici sau nu primeau bani.

Dacă nu primeau bani automat nu aveau câștiguri, iar asta înseamna o zi degeaba de stat la cerșit.

Când au ajuns în Alba Iulia au văzut că primesc bani pe stradă sau prin centrele comerciale, dar mai ales nu sunt agresați, goniți sau chiar loviți.

Poliția nu le face nimic

Un alt motiv și foarte probabil cel mai important este acela că autoritățile din Alba Iulia par să nu facă nimic pentru a stopa fenomenul. Mai exact polițiștii locali se declară neputincioși în fața cerșetorilor.

În afară de o amendă spun că nu au ce să le facă. Îi amendează și le spun să plece din zona în care au fost prinși, dar la scurt timp aceștia se întorc înapoi.

De asemenea și reprezentații Jandarmeriei Alba spun că în 90% din cazuri sunt identificați cei care cerșesc și singura măsură pe care o pot lua este o sancțiune contravențională.

Dacă în situția în care este descoperit și un minor la cerșit atunci acel fapt este infracțiune, iar cine l-a pus să cerșească se poate alege cu un dosar penal.

Cum operează cerșetorii din alte județe în Alba Iulia

Aceștia sunt aduși cu mașini din alte județe. Două mașini au fost identificate de reprezentații unui centru comercial din Alba Iulia care se confruntă zilnic cu fenomentul.

Două mașini care aduc cerșetori în Alba Iulia sunt din Satu Mare și din Mureș.

Aceștia aduc zilnic cerșetorii prin zona magazinelor din oraș. Pe timpul zilei stau în mare parte în parcările supermarket-urilor, iar după amiază, după ora 17.00, merg înspre Alba Mall, unde se adună mare parte dintre localnici.

Mai mult de atât, reprezentații Alba Mall au precizat că paznicii centrului comercial au fost amenințati de mai multe ori de către cei care îi protejează pe cerșetori.

La un moment dat unul dintre ei și-ar fi deschis geaca și i-ar fi arătat unui paznic că are asupra sa un cuțit.

Reprezentații Poliției Locale spun că acționează zilnic pentru a combate fenomenul

Șeful Poliției Locale, Ciprian Hârciagă, a precizat pentru alba24.ro că zilnic sunt polițiști locali pe teren care acționează pentru a combate fenomenul cerșetoriei.

Acesta a precizat că într-o singură zi polițiștii locali au dat în jur de 6 sancțiuni contravenționale celor care au apelat la mila publicului în ziua respectivă.

Cazuri celebre de cerșetori din Alba Iulia

Într-o conferință de presă, polițiștii locali din Alba Iulia au relatat câteva cazuri celebre de oameni care cerșesc prin oraș.

Un exemplu cunoscut de aceștia este cel al unui bărbat din Cugir, care vine în Alba Iulia cu autoturismul personal, un Seat Alhambra, parchează, iar apoi începe să apeleze la mila publicului prin zona pieței din Cetate, a povestit Marius Ardeleanu.

De asemenea, tot Ardeleanu a amintit cazul unei femei care vine din Sebeș și cerșește în Alba Iulia. Aceasta apelează la mila cetățenilor și spune că este invalidă, însă nu are nici o problemă.

CITEȘTE ȘI: Suma incredibilă pe care o poate produce un cerșetor la Alba Iulia. Experiențele polițiștilor locali cu cei care cerșesc prin oraș

La un moment dat, polițiștii locali au ridicat-o pe aceasta, în văzul unor persoane care credeau că femeia are un handicap locomotor. Când au întrebat-o câți bani a făcut, femeia le-a arătat suma de 430 de lei despre care a spus că i-a primit în jumătate de oră, a mai spus Marius Ardeleanu, reprezentant al Poliției Locale Alba Iulia.

Un alt caz este cel al unui bărbat tot din Sebeș, care are făcută o proteză, un sistem în care își ascunde picioarele și spune că este invalid. Sistemul este făcut pentru a fi impermeabil și a fi folosit în orice condiții.

După ce bărbatul își termină orele de muncă, se schimbă în haine bune și merge înapoi la Sebeș. Acesta le-ar fi spus polițiștilor locali că strânge bani să își achiziționeze o mașină, o Dacia Logan.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. facsimil

    miercuri, 22.03.2023 at 12:23

    când cresc mare mă fac politician.
    să am imunitate parlamentară să pot să fac ce vreau și să nu pot fi tras la răspundere.
    deasemenea voi propune o lege prin care să ies la pensie specială înainte de a mă angaja.
    atât eu cât și toate neamurile mele.
    de aceea, vă îndemn să fiți cetățeni responsabili, să munciți din greu până la adânci bătrâneți ca să îmi plătiți mie și neamurilor mele pensii speciale grase.

  2. pilu

    miercuri, 22.03.2023 at 12:59

    Se rezolvă simplu.Îl iei de pe stradă şi îl ţi la beci până la ora 24 şi apoi îi dai drumul. Ziua următoare la fel.Lăsaţi amemzile, că încurcă multă lume.

  3. Dinu

    miercuri, 22.03.2023 at 17:30

    Politia spune foarte simplu că nu are ce sa facă. Serios??? Dorm in fața ușilor la blocuri, bănci,parcuri,…peste tot e plin de iei. Mizerie peste tot. Aceeași situație și cu gunoaiele din oraș!

  4. Janvelopa Zam

    miercuri, 22.03.2023 at 21:28

    ce a ajuns și Alba Iulia. Pai pe centru e puhoi de ei. Pana nu fac ca și în gara sa ii strângă pe toți și sa ii deznoade cu bataia nu se rezolva nimic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax