Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia, invadată de gunoaie. Primarul Gabriel Pleșa: ”Nu doresc să asum un eșec care nu ne aparține”

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, face precizări în contextul unei noi ”crize a gunoaielor” din oraș.

Reamintim că deșeurile nu au fost ridicate, din weekend, iar locuitorii au semnalat cum orașul este din nou ”îngropat” de gunoaie.

Colectarea deșeurilor la Alba Iulia a fost reluată de luni dimineața, însă la o capacitate mai mică față de cea de până acum.

Mai jos, integral, precizările primarului:

”Primăria Alba Iulia face toate demersurile pentru ca problema colectării să fie rezolvată cât mai rapid

Ne confruntăm, din păcate, cu o nouă situație, absolut neplăcută și nedorită, în care multe din deșeurile menajere de pe raza municipiului Alba Iulia nu sunt colectate.

Nu îmi doresc să arunc vina asupra nimănui, însă nici nu doresc să asum un eșec care nu ne aparține și de care administrația locală nu se face vinovată, chiar dacă mulți dintre cetățeni arată cu degetul către noi în aceste zile.

Din păcate, situația de fapt se prezintă astfel:

Odată ce rampa de gunoi de la Târgu-Jiu nu a mai acceptat să primească deșeurile din Alba, am fost nevoiți să găsim altă soluție, temporară, până la deschiderea și punerea în funcțiune a rampei ecologice de la Galda.

În tot acel timp, deșeurile menajere s-au acumulat și au fost depozitate pe rampa de transfer a celor de la Polaris, firma care operează serviciul de salubritate în oraș.

Pentru o scurtă perioadă de timp, deșeurile au fost transportate la Bihor, la rampa ecologică de lângă Oradea. Contractul acela a fost însă unul de scurtă durată, menit doar a fi o rezolvare de moment.

Din păcate, chiar dacă rampa de la Galda a fost deschisă, deșeurile adunate pe rampa de transfer de la marginea orașului, cea deținută de Polaris, depășesc cu mult capacitatea actuală de procesare a rampei de la Galda.

Primăria Alba Iulia nu este cea care operează serviciul de salubritate. Primăria Alba Iulia nu este cea care operează rampa ecologică de la Galda. Mai mult, Primăria Alba Iulia nu se află în relații contractuale cu firma care operează rampa de la Galda, Rer Vest, companie care va prelua și serviciul de salubritate din oraș. Aceste relații contractuale sunt intermediate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Salubris, asociație similară AIDA – TL, din care Alba Iulia face parte alături de mai multe localități și în care, implicit, municipalitatea nu are decât un singur vot, și deci nu putere de decizie.

Cu toate acestea, încă de zilele trecute am fost în contact permanent atât cu conducerea Consiliului Județean, proprietarul rampei de la Galda, cu conducerea Rer Vest, firma care operează rampa, precum și cu conducerea Polaris, care operează serviciul de colectare la nivelul municipiului. Am discutat, de asemenea, și cu alte companii care activează în domeniul managementului deșeurilor, pentru a găsi cât mai rapid soluțiile pentru a ieși din această situație.

Știu, înțeleg și împărtășesc supărarea multor cetățeni. Știu că explicații ori un întreg expozeu birocratic nu ține loc de curățenie. Mai știu în același timp că cetățenii, pe lângă răbdarea și înțelegerea de care dau dovadă, și pentru care le mulțumesc, înțeleg foarte bine și care sunt rolul și atribuțiile administrației locale în toată această situație.

Vă asigur pe toți că, deși Primăria Alba Iulia nu este un factor de decizie în această situație ori rezolvarea ei, voi face tot ceea ce ține de mine, vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca această situație complicată să fie soluționată și, mai mult, astfel de situații să nu mai apară în viitor.

Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă cer scuze pentru situația în care am fost, cu toții, puși de această problemă a colectării și depozitării gunoaielor.

Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. pilu

    luni, 24.05.2021 at 18:27

    Pai ce dracu de rampa de gunoi ati facut, de inca de pe acum nu-i in stare sa proceseze ce colecteaza ? Handicapatilor !

  2. dolfi

    luni, 24.05.2021 at 22:02

    avize, voturi, comitete si comitii… totul pe banii contribuabililor..
    Cum ar fi sa te duci la mecanic sa-ti schimbe uleiul si sa-ti zica ca nu poate, ca are nevoie de acordul tinichigiului si a portarului…Unu e in concediu medical, alalalt e beat si nu vine.

    Sau la chirurg, sa-ti spuna ca nu te poate opera daca nu aduci declaratie pe proprie raspundere si acordul tuturor vecinilor din bloc?

    Birocratie si birocratie ca sa aibe Pilele, Cunostintele si Relatiile de dinainte si dupa 1989 „să mâncă și gura lor ceva”

  3. kretz

    luni, 24.05.2021 at 23:01

    da nici cu Polaris n-aveti contract? când aţi majorat preţurile la colectat gunoi în favoarea Polaris, cam acum o lună jumate, nu se putea să le cereti ca de banii ce-i încaseaza să-şi găsească o rampă de descărcat gunoiul? din moment ce plăteşte preturi mărite către Polaris primăria obligatoriu este factor de decizie: din moment ce se plăteşte pt ridicat gunoiul el trebuie ridicat si restul e treaba firmei

  4. Ionel

    marți, 25.05.2021 at 04:56

    Operatorii economici care pun pe piață ambalajele nu reciclează înapoi aproape nimic. Nu avem legislație care să îi oblige. Nici asta cu biodegradabilele nu prea ține pe la noi. Preferăm în schimb să formăm munți de gunoaie!!! Este scârbos DAR mai ieftin!

  5. Altul

    marți, 25.05.2021 at 07:03

    Explicațiile șchioape contrazic mizeria reală. Vorbe și iar vorbe iar în față vorbeții nației, meșterii rezolvărilor cu gura, se fălesc și se umflu în pene. Din păcate, gunoiul e tot ce apare în peisaj. Pe locuitorii orașului nu îi interesează deloc justificările aiuritoare cum că rampa e prea mică sau prea lată sau că gunoiul tre’ plimbat prin țărișoară însoțit de muuulte dosare și hârtii inutile… Astea sunt dovada incompetenței celor ce una promit și alta fumează…. dacă înțelegeți situațiunea.

  6. Altul

    marți, 25.05.2021 at 07:21

    Din comunicat se înțelege doar că primăria nu administrează orașul ci e o anexă decorativă menită să taie panglicuțe și să cânte la serbări.

  7. singur

    marți, 25.05.2021 at 08:50

    Majoritatea celor care i-au votat, in nemarginita lor „inteligenta”, ajung si ei sa vada ca una sunt lozincile si promisiunile de dinainte de alegeri, iar alta e ca atunci cand ajungi la putere, sa stii si sa faci administratie in mod profesionist, cu oameni profesionisti, fapt ce se vede atat la nivel local, cat si la nivel central. Bravo popor, tot inainte, ne meritam soarta !!!

  8. Altul

    marți, 25.05.2021 at 09:00

    Ca unul dintre cei care au avut „inteligența” de a-i vota pe cei care au preluat administrarea orașului, ma recunosc înșelat în așteptări. Dl. Singur are dreptate! Dar oricum, se pare că nu va mai fi singur, în opțiunile viitoare de la vot.

  9. Pamfil

    marți, 25.05.2021 at 09:35

    Astia 2 „singur” si „altul” ciocu’ mic, ca rampa aia de la Galda se construieste de catre prekinii lu’ dom’ primare nu e de vina usr-ul. @Dolfi le zice cel mai bine mai sus.
    Birocratie ca sa aibe capusele incompetente unde „lucra”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax