Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Alba Iulia Music & Film Festival”, fratele mai mic al TIFF: Patru zile de „clasă” cinematografică și muzicală în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Prima ediție a „Alba Iulia Music & Film Festival” aduce în orașul nostru o mostră din atmosfera „sferelor înalte” care domină Clujul în săptămâna TIFF: cercuri de cineaști și cinefili, muzicieni de elită și spectatori avizi de plăceri culturale. Timp de 4 zile, în decorul Pieței Cetății și al Palatului Principilor, Alba Iulia va fi un mic epicentru artistic, în care câțiva albaiulieni speră să atingă rangul (utopic până acum) de cetățeni ai unei capitale culturale europene.

Cei care și-au dorit, dar din diverse motive nu au avut șansa de a participa la ediția din acest an a „Transilvania International Film Festival” (TIFF) au un motiv de mare bucurie începând de joi până duminică. Fără a se deplasa mai departe decât Piața Cetății sau Palatul Principilor, aceștia vor putea viziona mult-mediatizatele premiere cinematografice din acest an și, în plus, vor avea ocazia de a-i întâlni pe unii dintre marii lor regizori.

Așa cum s-a întâmplat și la deschiderea TIFF-ului, în 1 iunie, „tonul” metamorfozării orașului într-un imens cinematograf va fi dat de tinerii muzicieni din orchestra Notes&Ties, care vor interpreta piese celebre din coloanele sonore ale unor pelicule de referință, cum ar fi “Star Wars”, “Indiana Jones” sau “Jurassic Park”.

În prima zi a Festivalului, publicul va putea vedea proiecția de gală a filmului „Mihai Viteazul”, de Sergiu Nicolaescu, într-o copie recent restaurată, un film de referință cu scene turnate chiar în Alba Iulia. La eveniment și-a anunțat prezența însuși regizorul.

Vineri vom asista la proiecția filmului lui Silviu Purcărete, “Undeva la Palilula”, a cărei acțiune se petrece într-un mic orășel al României anilor ’60, Palilula, unde tânărul doctor Serafim primește repartiție. Palilula devine un spațiu generic al spiritului românesc, „unde nu se știe prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat”, după cum reiese din descrierea regizorului.

Sâmbătă, Alba Iulia va atinge gradul maxim de „TIFF”, prin proiecția filmului „Despre oameni și melci”, realizat de Tudor Giurgiu, cu Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu și Dorel Vișan, care a făcut „senzație” la premiera de la deschiderea marelui festival.

Ultima zi de festival, duminică, va încheia apoteotic evenimentul, printr-o proiecție clasică. Este vorba despre “Cabinetul figurilor de ceară” realizat în 1924 de către Paul Leni & Leo Birinsky, film mut cu acompaniamentul live al ansamblului EINUIEA. Spectatorii vor urmări trei povești fantastice, ai căror protagoniști sunt şeicul Harun-al-Raşid (din 1001 de nopţi), ţarul Ivan cel Groaznic şi enigmaticul Jack Spintecătorul. Povestea tăcută de pe ecran va fi însoțită nu doar de muzica special compusă pentru ea, ci și de o narațiune live.

Pe lângă toate aceste proiecții și multe altele, publicul va avea parte și de concerte de calitate, ateliere de imagine și cursuri pentru copii, iar intrarea este liberă la toate evenimentele. Să nu pierdem, așadar, nici o clipă din puținele momente de acest gen de care avem parte la Alba Iulia!

Vedeți aici programul complet al evenimentului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax