Eveniment
Alba Iulia, Cetatea muzicii și a filmului în 27-30 septembrie. Vezi programul complet al festivalului
Albaiulienii vor putea bifa, începând din această toamnă, în calendarul evenimentelor culturale, un nou festival de muzică și film ce își propune să devină o tradiție a Cetății. Prima ediție a evenimentului “Alba Iulia Music and Film Festival” va avea loc în perioada 27-30 septembrie, iar, timp de 4 zile, spectatorii vor avea parte de proiecții de film, concerte de muzică, ateliere de imagine și cursuri pentru copii.
Începând de joi, 27 septembrie, Cetatea Alba Carolina va găzdui proiecții de filme și concerte live în cadrul primei ediții „Alba Iulia Music & Film Festival”. Acestea se vor desfășura în două zone în aer liber și o sală, toate în atmosfera specială a cetății recent restaurate.
Evenimentul este un parteneriat între echipa care organizează Transilvania International Film Festival (TIFF), cel mai mare festival de profil din România, și Primăria Alba Iulia. „Împreună, vrem să aducem la Alba Iulia un eveniment de amploare, care să lege arta filmului cu cea muzicală și, în același timp, să conecteze spiritul istoric al cetății Carolina la curentele artei contemporane din România și străinătate”, au transmis organizatorii.
Festivalul își va întâmpina oaspeții cu un concert de excepție: tinerii muzicieni din orchestra Notes&Ties vor interpreta în deschiderea festivalului piese din coloanele sonore ale unor filme celebre. Printre acestea se numără pelicule precum „Star Wars”, „Indiana Jones” sau „Jurassic Park”. Seara va fi completată de proiecția de gala a filmului „Mihai Viteazul”, de Sergiu Nicolaescu, într-o copie recent restaurată, un film de referință cu scene turnate chiar în Alba Iulia.
Vineri, 28 septembrie, pe scena din curtea Palatului Principilor va fi proiectat filmul lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”. Acțiunea peliculei se petrece într-un mic orășel al României anilor ’60, Palilula, unde tânărul doctor Serafim primește repartiție. „Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat” – își descrie Silviu Purcărete concepția regizorală. Mai multe informații despre film se găsesc pe site-ul dedicat, www.undevalapalilula.ro.
Proiecția specială de sâmbătă, 29 septembrie, de pe scena din Piața Cetății este „Despre oameni și melci”, în premieră la Alba Iulia, în regia lui Tudor Giurgiu. O comedie a cărei acțiune se petrece în 1992, în Câmpulung Muscel, unde fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Filmul este cel mai mare succes de box-office pentru un film românesc din ultimii 10 ani, după rezultatele primului week-end de proiecţii. Informații suplimentare despre film se găsesc pe www.despreoamenisimelci.ro.
Pentru ultima zi a festivalului, duminică, 30 septembrie, organizatorii au pregătit o proiecție eveniment – „Cabinetul figurilor de ceară” (1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky) – film mut cu acompaniamentul live al ansamblului EINUIEA. Spectatorii vor urmări trei povești fantastice, ai căror protagoniști sunt şeicul Harun-al-Raşid (din 1001 de nopţi), ţarul Ivan cel Groaznic şi enigmaticul Jack Spintecătorul. Povestea tăcută de pe ecran va fi însoțită nu doar de muzica special compusă pentru ea, ci și de o narațiune live. Aceasta cuprinde inserturi narative din romanul Harun şi Marea de Poveşti de Salman Rushdie şi din scenariul filmului Ivan cel Groaznic de Serghei Eisenstein. Traducerea unor dialoguri a fost liber inspirată din piesa O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale.
Pe lângă proiecțiile speciale din fiecare zi a festivalului, albaiulienii vor avea parte de concerte, ateliere de imagine și cursuri pentru copii. Toate evenimentele se vor desfășura în Cetatea din Alba Iulia: pe două scene în aer liber, amplasate în Piața Cetății și în curtea interioară a Palatului Principilor, și în sala Ferdinand din interiorul palatului. Festivalul beneficiază de echipament tehnic de ultimă generație, două ecrane gigant speciale pentru proiecțiile în aer liber, precum și instalații de sunet și lumini profesioniste.
Accesul la toate evenimentele va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Organizatori: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Primăria Alba Iulia
Parteneri: HBO, Transilvania Film, Lays, RYMA, Casa TIFF
Parteneri media: Adevărul, Cațavencii, Kiss FM, Zile și nopți, Realitatea TV Alba, Alba TV, Unirea, ziaruldealba.ro, alba24.ro, FilmReporter.ro, B365.ro, CineFan.ro
Partener de promovare: PR & More
PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI
JOI, 27 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
19:00 Deschiderea festivalului
19:15 Concert special cu teme muzicale din filme celebre – orchestra simfonică “NOTES & TIES”
20:00 Proiecţie specială “Mihai Viteazul” – 1971, regia Sergiu Nicolaescu
În memoria compozitorului Tiberiu Olah
Palatul Principilor
20:00 “Povestea unei caravane de ţigani” (“When the road bends”) – 2006, regia Jasmine Dellal
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 Scurtmetraje românești din programul TIFF 2012
VINERI, 28 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
18:30 Concert TRANSILVANIA BRASS
19:15 Concert KUSAK / NAIDIN QUARTET
20:00 “Cântecele mării” – 1970, regia Francisc Munteanu
Portret special Dan Spătaru & compozitorul Temistocle Popa
Palatul Principilor
20:00 “Undeva la Palilula” – 2012, regia Silviu Purcărete
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 Scurtmetraje românești de animaţie din competiţia Festivalului Anim’est 2011
18:00 “Despre oameni și melci” – 2012, regia Tudor Giurgiu
SÂMBĂTĂ, 29 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
20:00 “Despre oameni și melci” – 2012, regia Tudor Giurgiu
22:00 Concert GRIMUS
Palatul Principilor
18:30 Concert 7TH FLOWER
19:15 Concert LIGHTS OUT
20:00 “The Shukar Collective Project“ – 2009, regia Matei-Alexandru Mocanu
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 “PINA” – 2011, regia Wim Wenders
18:00 “Mamma Mia” – 2008, regia Phyllida Llyod
Party
23:00 Festival Party (Spaţiile RYMA)
DUMINICĂ, 30 septembrie
Piaţa Cetăţii Open Air
20:00 “Concertul” – 2009, regia Radu Mihăileanu
22:00 Concert PUYA
Palatul Principilor
20:00 Proiecţie eveniment: “Cabinetul figurilor de ceară” – 1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky
Film mut cu acompaniament live – Ansamblul EINUIEA
Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 “Iron Sky” – 2012, regia Timo Vuerensola
18:00 “NINE” – 2009, regia Rob Marshall
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Marian Negrea
duminică, 23.09.2012 at 22:23
Puya la festival de film?Se vede ca nimeni nu gandeste cand face ceva in Alba.
derp t.roll
joi, 27.09.2012 at 09:38
eh… s-a gandit cineva si la cocalarii de pe sate si din cartierele marginase ale orasului… Ei nu „intelege” astea cu filmele decat daca e porno… Asa ca sa se bucure si ei, l-au adus pe individ
artist
luni, 24.09.2012 at 11:13
Puya e pe coloana sonora a filmului ce este proiectat inainte de concert din cate imi amintesc.
Pingback: „Alba Iulia Music & Film Festival”, fratele mai mic al TIFF: Patru zile de „clasă” cinematografică și muzicală în Cetatea Alba Carolina | Alba24