Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia revine la viață: Concerte în aer liber, Legiunea XIII-a Gemina, garda austriacă și alte activități culturale

Publicat

Rexarea restricțiilor impuse de autorități pentru stoparea pandemiei de COVID înseamnă treptat o întoarcere la normalitate. Relaxările vin în același timp cu începerea sezonului turistic.

La Alba Iulia, după ce în anul 2020, nu au existat aproape deloc evenimente artistice sau culturale din cauza pandemiei, autoritățile au schițat un prim program al activităților pentru localinici și turiști. 

Într-un interviu realizat de alba24.ro, primarul Gabriel Pleșa a anunțat primele evenimente care vor anima Cetatea Alba Carolina în 2021.

VEZI ȘI: VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice

Concerte și activități culturale

Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.

În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.

Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.

Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.

De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.

Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.

Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.

Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.

Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală

Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.

Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.

Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.

Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.

Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax