Administrație
VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice
Garda austriacă, trupele de daci și romani, la care se mai adaugă o nouă reprezentație din perioada medievală, câteva evenimente culturale și artistice, ateliere în aer liber, plus o încercare de a revitaliza șanțurile Cetății – planurile primăriei Alba Iulia pentru sezonul turistic 2021.
Am stat de vorbă cu primarul Gabriel Pleșa despre cum are de gând noua administrație locală să primească turiștii în această vară, după ce anul trecut a fost unul ratat din punct de vedere turistic din cauza pandemiei de COVID-19.
Acum cu relaxarea restricțiilor, însoțită de campania de vaccinare, turiștii sunt așteptați la Alba Iulia. Am vrut să aflăm de la primarul Pleșa dacă vor exista evenimente, reprezentații artistice și cum va fi animată Cetatea pe toată perioada turistică.
Mai mult de atât, am vorbit cu Gabriel Pleșa despre investiții în zona turistică, cum vede turistul Alba Iulia și mai planurile de viitor ale primăriei pentru dezvoltarea serviciilor pentru cei care vizitează orașul.
Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală
Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.
Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.
Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: Alba Iulia revine la viață: Concerte în aer liber, Legiunea XIII-a Gemina, garda austriacă și alte activități culturale
Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.
Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.
Declarațiile despre reprezentațiile istorice pot fi văzute de la minutele 2.00 și 13.00 a interviului.
Evenimente în Cetatea Alba Carolina
Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.
În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.
Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.
Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.
De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.
Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.
Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.
Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.
Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.
Despre evenimentele programate în acest an, Gabriel Pleșa a discutat cu reporterul alba24.ro, de la minutul 10 al interviului.
Planuri pentru șanțurile Cetății
Marea problemă a șanțurilor care înconjoară Cetatea Alba Carolina este aceea că nu sunt puse în evidență. Mai exact, nu există facilități, nu există operatori economici care să aibă spre vânzare macar un minim de produse, iar despre o terasă în zona de est a cetății nici nu a fost pusă problema până acum.
Însă, Gabriel Pleșa a făcut în timpul interviului o serie de declarații referitoare la planurile pentru punerea în valoare a șanțurilor.
Mai exact, acesta a declarat că după votarea bugetului, a fost realizat un PUZ pentru șanțuri: ”vrem să le dam viață, să le punem în evidență”.
Din punct de vedere turistic, aceasta a declarat că au fost identificate 10-12 puncte care ar putea fi amenajate în puncte de alimentație publică. În zonele respective există utilități, la care puncte de vânzare similare ca cele din interiorul cetății se pot racorda.
Va fi realizat un regulament ca în punctele respective să fie instalate rulote sau locații în care să se servească mâncare sau diferite produse aliementare sau chiar să fie amenajate standuri cu suveniruri.
Gabriel Pleșa a declarat că la nivelul administrației sunt multe cereri din partea operatorilor economici de a activa în zona șanțurilor. Mai mult de atât, primarul a declarat că în maxim o lună ar putea pătrunde primii comercianți în șanțurile Cetății.
De asemenea, spațiile din interiorul șanțurilor care momentan sunt într-o stare precară, vor fi scoase din nou la licitație pentru concesionare.
Tot în planurile primăriei pentru a da viață șanțurilor se află și ideea de a muta o bună parte din terasele sezoniere în interiorul acestora.
Planurile primarului Pleșa despre șanțurile Cetății pot fi ascultate și văzute de la minutul 4.00 al interviului.
Cât stă un turist la Alba Iulia
În ultima vreme, expresia ”la Alba Iulia sunt vizitatori nu turiști” a început să fie din ce în ce mai folosită, în special din partea celor cu afaceri în domeniul HoReCa. Aceștia spun că cei care vin la Alba Iulia sunt doar în vizită: se plimbă prin Cetatea Alba Carolina pentru câteva ore, poate servesc o băutură la terasele din Cetate, dar mare parte dintre ei nu rămân peste noapte.
Potrivit primarului Gabriel Pleșa, un turist care vine la Alba Iulia nu stă mai mult de 24 de ore, ceea ce nu este un lucru pozitiv a specificat acesta. Planurile primăriei sunt acelea de a suplimenta atracțiile turistice din oraș în așa fel încât cei care ajung la Alba Iulia să stea două zile.
”Eu cred că oamenii vor rămâne în Alba Iulia, se vor caza, dacă vor avea ce să facă efectiv două zile. Eu zic că dacă pe lângă Cetate, care în sine care este punctul principal, vom avea și servicii de calitate din partea operatorilor economici, iar noi ca administrație să ajutam la organizare și a evenimente, e imposibil ca oamenii să nu se cazeze și a doua zi să participe la un concert”, a precizat Gabriel Pleșa, de la minutul 17.00 al interviului.
Trei aspecte pentru îmbunătățirea serviciilor turistice la Alba Iulia
Îmbunătățirea infrastructurii turistice, înmulțirea punctelor de atracții turistice ( indiferent de domeniul acestora) și nu în ultimul rând, implicarea activă a autorităților locale în turism, sunt punctele pe care Gabriel Pleșa le-a precizat ca fiind aspecte care necesită îmbunătățiri.
Strategia de dezvoltare a Cetății pe termen mediu și scurt
Întrebat de reporterul alba24.ro care sunt primele trei puncte care îi vin în minte când este vorba despre strategia de dezvoltare a Cetății, Gabriel Pleșa a specificat: continuarea investițiilor în conservarea Cetății Alba Carolina, convingerea Ministerului Apărării de a ceda pavilioanele din Cetate.
De asemenea, în zona Cetății ar putea exista un teatru de iarnă și vară. Finalizarea Casei Velican din partea de jos a orașului este o altă investiție pe care primăria vrea să o realizeze.
Legat de preluarea clădirilor care aparțin MApN, Gabriel Pleșa a declarat că momentan sunt în discuții cu reprezentații armatei, iar săptămâna viitoare o delegație a acestora va ajunge la Alba Iulia pentru a discuta cu autoritățile locale.
Dacă spațiile care acum aparțin armatei vor fi preluate, în viziunea primarului Pleșa, ar putea fi realizată o deschidere pe ravelin, iar clădirile pot avea diferite destinații culturale, artistice.
În curtea actualei unități militare, Gabriel Pleșa, a declarat în închiere că a văzut un proiect al unui arhitect din Alba Iulia, proiect care propune construirea unui teatru în aer liber.
Despre strategia de dezvoltare a turismului în Cetatea Alba Carolina, primarul Pleșa a discutat alături de reporterul alba24.ro, de la minutul 21.00 al interviului.
Un interviu realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News