Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia Smart City: Calitatea aerului și temperatura, măsurate printr-o aplicație, în mai multe locuri din municipiu

Publicat

uradmonitor1 Albaiulienii și turiștii pot afla, în orice moment, cât de curat e aerul din Cealaltă Capitală și din zona limitrofă. O soluție inteligentă de măsurare a calității aerului a fost implementată la Alba Iulia, în cadrul proiectului Smart City. Aplicația monitorizează de la temperatură, presiune barometrică, umiditate, la dioxid de carbon, formaldehidă, pulberi în suspensie sau radioactivitate Gama.

Aplicaţia „uRADMonitor” reprezintă o soluţie inteligentă de monitorizare a calității aerului, ce oferă informații asupra nivelului de poluare din oraș și zona limitrofă, implementată de Orange România în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City.

uRADMonitor a fost implementat deja în mai multe orașe din lume. Varianta online a soluției de monitorizare a aerului este disponibilă pe www.uradmonitor.com. Aplicația de mobil (Android) este încă în lucru.

Citește și Proiectul Alba Iulia – Smart City, varianta Orange. Hotspoturi wi-fi, senzori de monitorizare a calităţii aerului şi aplicaţie mobilă pentru cetăţeni

comp_model_A3_103_small Soluția de monitorizare a calității aerului constă într-o rețea de monitorizare a mediului bazată pe soluția uRADMonitor. La bază se află mai multe tipuri de dispozitive hardware, de concepție românească, realizate la Timișoara. Echipate cu senzori, acestea sunt capabile să măsoare poluanți fizici și chimici ai aerului. Fiind  dotate cu conectivitate internet pe topologie IoT, măsurătorile sunt sincronizate cu serverul central.

Datele colectate ajută la înțelegerea factorilor de poluare și găsirea unor eventuale soluții de limitare a lor, pentru un mediu mai curat și o calitate mai bună a vieții. Infrastructura desfășurată este o soluție BigData verificată în implementări existente, care permite conectarea de noi senzori pentru a urmări un număr și mai mare de parametrii.

Detectoarele dispun de o baterie de senzori de foarte bună calitate și măsoară un total de 8 parametri de interes pentru calitatea aerului în interior și în exterior: temperatura, presiune barometrică, umiditate, compuși organici volatili(VOC), dioxid de carbon, formaldehidă, pulberi în suspensie PM2.5, radioactivitate Gama.

uradmonitor1 temp Soluția de măsurare a calității aerului propusă pentru Alba Iulia conține senzori montați pe cele 15 mijloacele de transport în comun dotate cu conectivitate Internet și alte 10 dispozitive de măsurare a calității aerului în diverse zone publice din oraș unde există conectivitate Wi-Fi la Internet sau access LoRa WAN.

Datele culese sunt transmise în timp real către un dashboard accesibil peste orice conexiune Internet, oferind informații prețioase asupra nivelului de poluare și a evoluției poluării în timp, sau de la o locație la alta.

Datele se pot exporta către o echipă a Universității ’’1 Decembrie 1918’’ din cadrul Facultății de Științe Exacte și Inginerești în ideea inițierii unui studiu de impact (de exemplu în cadrul programului de licență Ingineria Mediului sau de master Evaluarea, Monitorizarea și Auditul Mediului) la nivel de mediu în Alba Iulia. Totodată datele culese pot fi accesate în timp real via rest API pentru a propune diverse proiecte de reducere a poluării în anumite zone ale orașului (de exemplu: o zi pe săptămână o zonă să devină pietonală).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax