Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Taxele și impozitele locale, indexate cu rata inflației. Locuitorii orașului vor plăti mai mult cu 3,8%, în 2021


Publicat

sediu primarie drona

Taxele și impozitele locale care vor fi aplicate în 2021 la Alba Iulia, vor fi majorate cu rata inflației, mai precis actualizate.

Este vorba despre un procent de 3,8%, potrivit unei hotărâri aprobate în Consiliul Local Alba Iulia în ședința din 30 aprilie.

Administrația locală explică de ce hotărârea a fost luată în această perioadă, care coincide cu starea de urgență în contextul pandemiei de COVID-19.

Pentru anul fiscal 2021, orice impozit sau orice taxă locală, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită în baza unei sume în lei și care constituie venit la bugetul local al municipiului Alba Iulia, se indexează cu rata inflației pe anul 2019, respectiv 3,8%, aplicată la impozitele și taxele locale stabilite în anul fiscal 2020”, se arată în hotărârea adoptată în ședința din 30 aprilie.

Vezi și TAXE și impozite 2020 Alba Iulia: Valori majorate cu 4,6% și taxe speciale pentru căsătorii și acte în regim de urgență

Potrivit Primăriei, dacă hotărârea nu ar fi fost aprobată în Consiliul Local până la data menționată, pentru anul viitor ar fi trebuit aplicate nivelurile maxime prevăzute de Codul Fiscal, plus rata inflației (3,8% în 2019).

”Prin Hotărârea nr. 379/2019 adoptată de Consiliul local al municipiului Alba Iulia, au fost aprobate nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2020.

În conformitate cu prevederile art. 491 alin. 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, <în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice>.

De asemenea în alineatul 2 din același articol se menționează că <sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local și se aplică în anul fiscal următor>.

Potrivit dispozițiilor alineatului 3 al art. 491, <dacă hotărârea consiliului local nu a fost adoptată cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exerciţiului bugetar, în anul fiscal următor, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. (1)>”, precizează reprezentanții primăriei.

Prin urmare, potrivit sursei citate, ”în situația în care Consiliul local al municipiului Alba Iulia nu ar fi adoptat o hotărâre în conformitate cu prevederile art. 491 alin. 1 și 2 din Codul fiscal, în anul 2021, în cazul oricărui impozit și oricărei taxe locale, care constă într-o sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică nivelurile maxime prevăzute de Codul fiscal la care se adaugă și rata inflației pe anul 2019 respectiv 3,8%”.

De asemenea, ”prin adoptarea hotărârii reglementată de art. 491 alin. 1 și 2 din Codul fiscal, Consiliul local al municipiului Alba Iulia are posibilitatea ca, în momentul în care se va supune spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2021, să aprobe sumele în lei sau cotele procentuale, după caz, între limitele minime și maxime prevăzute de Codul fiscal”.

Primăria explică și cum au fost stabilite nivelurile taxelor și impozitelor locale pe 2020, prin HCL nr. 379/2019. Potrivit sursei citate, nu au fost aprobate cotele maxime de impozitare prevăzute de Codul fiscal.

”Dacă în Codul fiscal se prevede că pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii (art. 457 alin. 1), prin HCL nr. 379/2019 cota de impozitare a fost stabilită la 0,1% (art. 2 alin. 1).

Codul fiscal prevede că pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii clădirii (art. 458 alin. 1), prin HCL nr. 379/2019 cota a fost stabilită la 0,5% (art. 3 alin. 1).

Codul fiscal prevede că pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii (art. 460 alin. 1) prin HCL nr. 379/2019 cota a fost stabilită la 0,2% (art. 5 alin. 1).

În cazul clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, Codul fiscal prevede o cotă de impozitare cuprinsă între 0,2%-1,3%, iar prin HCL 379/2019 a fost aprobată o cotă de 1%”.

Exemplu pentru terenuri amplasate în intravilan cu categoria de folosință ”teren cu construcții” –  impozitul prevăzut este:

Zona – prevăzut Cod fiscal lei/ha (minim-maxim) – stabilit prin HCL 379/2019 lei/ha

A: 6.042 lei – 15.106 lei / 6.405 lei

B: 4.215 lei – 10.538 lei / 4.467 lei

C: 2.668 – 6.670 lei / 2.828 lei

D: 1.410 lei – 3.526 lei/ 1.495 leiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. dolfi

    marți, 05.05.2020 at 14:45

    Indexate cu rata SALARIILOR NESIMTITE DIN PRIMARIE!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului ABRUD? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului ABRUD a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Nicolae Simina – PSD, Bogdan Furdui – USR-PLUS, Cristian Albu – PNL, Narcis Avram Jurcă – PRO România, Dan Nemeș – ALDE. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria orașului ABRUD – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de primar al orașului ABRUD?

Loading ... Loading ...

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de furtuni în Alba și alte zone din țară. Ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină

Publicat

Județul Alba și alte zone din centrul țării sunt sub atenționare Cod Galben de vreme rea astăzi, până la ora 23.00.

În toate zonele de munte, precum și în Transilvania și sudul Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în zonele deluroase din sudul și estul țării, precum și în regiunile vestice, sud-vestice și nordice.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Carantină la domiciliu pentru toți cei care vin din Spania, în România. De când intră în vigoare această măsură

Publicat

Spania intră pe lista galbenă a României, din data de 11 august, ora 00:00. Potrivit INSP, zborurile comerciale dintre cele două țări vor fi suspendate și toți cei ce călătoresc din Spania spre România vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

Măsura de carantină se aplică persoanelor care sosesc dintr-o călătorie internațională din țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, și alte categorii de persoane definite de lege.

Citește și Reguli de călătorie: 24 de țări din Europa au restricții pentru români. Carantină, la întoarcerea în țară din alte 42 de state

Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități.

Lista statelor incluse în zona de risc epidemiologic poate fi consultată aici: Lista state cu risc epidemiologic ridicat_10.08.2020. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Bogdan Lazăr, ALDE Alba: În orașul nostru vom desființa cortina baronilor! (P)

Publicat

”Este penibil ca în anul 2020 să mai trebuiască încă să vorbim despre „communism”. Și totuși o facem pentru că o simțim cu toții: PileCunoștințeRelații din păcate se referă la un sistem care funcționează încă și la Alba Iulia.

Pentru că altfel nu se obțin contracte, avize, permise etc. Am spus-o și o declar public: contractele pe câte un pachet de țigări vor înceta. Sau dacă acela este prețul corect, acel preț se va aplica tuturor! Fără clientelisme de partid. Deși, nu cred că un spațiu comercial pe Bulevardul Transilvaniei costa un pachet de țigări pe lună!!!

Și primul pas pentru a scăpa de clientelismul politic este respectarea legii! Atât Legea administrației publice locale nr. 215/2001 cu rectificările ulterioare, cât și Codul Administrativ pun pe primul loc TRANSPARENȚA în conducerea unei UAT.

În anul 2020, cu atât de multe rețele de socializare, pot să îmi iau un angajament care va începe din prima săptămână de mandat:

SECRETOMANIA ȘI ȘMENĂREALA din Primăria Alba Iulia dispar din prima săptămână de mandat! Niciun proiect nu mai trece pe după cortină și fiecare dintre ele este anunțat pe canalele oficiale ale Primăriei, dar și pe conturile mele personale de socializare. Dacă Donald Trump poate să conducă SUA pe Tweeter, un primar la Alba Iulia poate folosi toate mijloacele pentru a ține comunitatea informată cu tot ce îi interesează!

Număr unic de urgență pentru identificarea tuturor problemelor de natură edilitară din Alba Iulia! Iar de acest număr voi răspunde personal!!!

Conturile MELE personale de pe rețelele de socializare vor fi 24/24 la dispoziția albaiulienilor
Crearea unei PLATFORME DE DISCUȚII 0N-LINE pentru prezentarea, discutarea și analizarea proiectelor importante din cadrul Primăriei Alba Iulia. Simulacrul de acum a ceea ce a ajuns “dezbaterea publica” nu mai este de ajuns pentru ca albaiulienii sa poată cu adevărat participa la orice subiect care interesează!

Toți promit, însă sunt SINGURUL care dovedesc cum vom pune în practică mult trâmbițata ADMINISTRARE PARTICIPATIVĂ A ORAȘULUI ALBA IULIA! (Detalii pe https://schimbaalbaiulia.ro)

Fii SMART! Fii parte a schimbării!”, a declarat Lazăr Bogdan, candidatul ALDE Alba, la Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate