Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia va avea în curând o nouă pistă de biciclete. Ce va lega și cât va costa tronsonul de 2,5 km, finanțat prin PNRR

Publicat

Primăria Alba Iulia va realiza o nouă pistă de biciclete în municipiu, finanțată prin PNRR. Este vorba despre un traseu cu o lungime de 2,5 kilometri, care va asigura legătura între municipiu (pista de biciclete de pe Dealul Mamut) și cartierul Pâclișa. 

Primăria Alba Iulia derulează proiectul „Realizarea infrastructurii pentru biciclete în municipiul Alba Iulia – zona Mamut”, finanțat prin PNRR. Valoarea totală nerambursabilă a proiectului este de 2.929.006,50 lei, cu TVA inclus.

Municipiul Alba Iulia are în prezent o pistă de biciclete cu o lungime de 4,5 km, ce trece prin pădurea de pe Dealul Mamut și face legătura cu localitățile Micești și Pâclișa, dar care nu este amenajată până în localitatea Pâclișa. Astfel, este necesară continuarea amenajării acestei piste de biciclete cu încă 2,5 km, pentru ca distanța dintre cele două localități să fie parcursă în întregime.

Investiția va susține mobilitatea urbană verde prin realizarea/modernizarea infrastructurii pentru biciclete. De asemenea, va contribui la limitarea poluării din municipiul Alba Iulia și localitățile aparținătoare, la evitarea blocajelor din trafic și la creșterea rezilienței populației, fiind promovat un mod sănătos de transport.

Prin crearea unor infrastructuri dedicate, se va asigura o creștere a siguranței în trafic, fiind separate fluxurile ciclabile de cele pietonale sau auto. Pista de biciclete va respecta cerințele generale de calitate a infrastructurii pentru biciclete si trotinete electrice in vederea asigurării viabilității acesteia.

Cum va arăta noua pistă de biciclete

Potrivit temei de proiectare, pista de biciclete ce traversează Dealul Mamut se termină aproximativ la jumătatea coborârii spre cartierul Pâclișa.

Din acest punct urmează să fie amenajată o pistă de biciclete până pe strada Brândușei din cartierul Pâclișa, pe o distanță de 1.590 de metri. De asemenea, se urmărește amenajarea unui tronson care urmează strada Pinului, ce va face legătura dintre strada Lalelelor (zona intersecției cu Unitatea Militară) și strada Brândușei, pe o lungime de 908 metri.

Pista de biciclete va avea o lățime de 2,4 metri, cu dublu sens (lățimea culoarului va fi de 1,2 metri) și va fi încadrată de borduri.

Suprafața pistei de biciclete va fi realizată dintr-un material rigid stabil, cu finisaj antiderapant (asfalt).

Noua pistă de biciclete va fi echipată cu marcaje rutiere, indicatoare pentru circulație, coșuri de gunoi, bănci, iluminat stradal, zonă verde cu arbori și arbuști.

„Alba Iulia este un oraș în continuă dezvoltare, iar în momentul de față, nevoia de transport alternativ, este evidentă. De aceea, am făcut demersurile necesare pentru a putea continua lucrările la pista de biciclete din zona Mamut.

Dorința mea este ca bicicleta să poată fi folosită în siguranță şi într-un mod plăcut, pentru o deplasare eficientă în municipiul Alba Iulia, așa cum se întâmplă în marile orașe europene”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Mihai

  vineri, 19.05.2023 at 09:55

  Si Pista de Biciclete din zona Valea Popii ce face cu ia ?
  De ce nu o duce pana in parc cetate ?

  Rusine, nu ati reusit nimica sa duceti pana la capat !!! doar aruncati aiurea cu banii..

 2. Petru N

  vineri, 19.05.2023 at 15:59

  Pe traseul acesta sunt trei stâni de oi cu câini lăsați liberi,la fel sunt ,așa zise stâni ,la toate ieșirile din Alba Iulia .Dacă ai noroc scapi numai cu un antitetanos,dacă nu,nu scapi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax