Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ALBA, pe locul ȘAPTE în TOP județe cu cei mai mulți milionari din România. Capitalul românesc se reinvestește

Publicat

Județul Alba se află pe locul 7 în România după numărul de milionari pe care îi găzduiește, potrivit Top 300, realizat de Capital. În total în Alba există 9 milionari a căror avere însumată ajunge la de 521 mil. de euro. Prezența capitalul românesc alături de marile investiții străine a contribuit la dezvoltarea județului plasându-l pe locul 3, în topul creșterii economice din România.

Față de 2016 averea celor 9 milionari din Alba a crescut cu 71 milioane euro, iar aceasta se datorează în special investițiilor. Capitalul românesc a rămas ”acasă” și va produce efecte în anii următori.

Transavia și-a extins în ultimii ani activitatea și în alte zone din țară, a achiziționat terenuri pe care a cultivat cerealele necesare pentru hrana păsărilor. În prezent, Transavia are peste 2000 de angajați, 318 hale în 25 ferme de creștere a păsărilor și 4 ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii. Fermele Transavia sunt localizate în 8 județe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Mureș, Harghita și Caraș Severin, unde anual se produc peste 70.000 de tone de carne de pui. Ultima investiție este un resort de golf lângă Alba Iulia, în valoare de 15 milioane de euro.

Jidvei al doilea mare investitor cu capital românesc din județul Alba este producătorul numărul 1 de vin din România. Compania a investit în creșterea suprafeței de vie care acum depășeste 2500 de hectare și a inaugurat prima cramă gravitațională din această parte a Europei, la Tăuni. Jidvei dispune de 3 crame, cu o capacitate impresionantă, de peste 270 de mii de hectolitri.

Fostul proprietar al Albalact, Raul Ciurtin își reinvestește banii obținuți din vânzarea acțiunilor Albalact în fabrica de conserve Prefera Foods de la Oiejdea și în cramele Boieru de lângă Aiud.

Chiar și cei mai ”tineri” milionari din Alba au reinvestit profitul obținut, în alte afaceri locale, afaceri care au generat locuri de muncă și beneficii județului. Proprietarii Florea Group au investit în modernizarea unui hotel la Alba Iulia și s-a lansat în producția de pavele.

VEZI:  LISTA milionarilor în euro din județul Alba, conform Top 300 Capital. Vezi ce averi au și cum au făcut banii

19 județe, plus București, se regăsesc în topul realizat de Capital. Cum era de așteptat pe primul loc se află Capitala României cu 111 milionari, urmată de județul de la malul mării, Constanța, Cluj, Bacău, Timișoara și Prahova. Județul Alba se află în primele 10 județe cu cei mai mulți milionari, având în total 9 milionari, lucru care plasează județul pe locul 7.  În topul realizat anul trecut Alba se afla pe locul 6, cu același număr de milionari dar cu o avere totală de 450 de mil. euro, în timp ce anul acesta averile acestora însumează 521 mil. euro.

Alba este unul din județele care au înregistrat cea mai mare creștere economică din România, anul trecut. Maramureş, Cluj şi Alba, cu rate de creştere economică de 6,2%, 6%, respectiv 5,8% în 2016, au fost urmate de judeţul Harghita, cu o creştere a PIB de 5,7% în 2016, şi de judeţele Bacău, Iaşi,Caraş-Severin şi Covasna (toate cu 5,5%). La această creștere au contribuit semnificativ marile investiții străine în special cele ale grupurilor Daimler și Bosch dar și câteva companii cu capital românesc.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax