Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

LISTA milionarilor în euro din județul Alba, conform Top 300 Capital. Vezi ce averi au și cum au făcut banii

Publicat


Revista Capital a publicat topul celor mai bogați 300 de români, printre care se numără și oameni de afaceri din Alba sau cu legături de business în județ. În lista județelor cu cei mai mulți milionari în euro, Alba este pe locul al VII-lea, cu 9 milionari, după București, Constanța, Cluj, Bacău, Timiș și Prahova. Oamenii de afaceri din județ, luați în calcul de revistă, au o avere totală estimată la 531 de milioane de euro. Cel mai bogat om de afaceri din regiunea Centru, deci și din județ, este Ioan Popa, proprietarul Transavia.

Cel mai bogat om de afaceri din regiunea Centru (județele Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureș, Brașov, Harghita și Covasna) este proprietarul Transavia, Ioan Popa, cu o avere estimată la 190-200 de milioane de euro. În topul celor 300 de români bogați, la cei 60 de ani ai săi, Ioan Popa este pe locul 21. Transavia este lider național pe piața cărnii de pasăre și înglobează 24 de ferme de creștere a păsărilor, 4 ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii, având în total peste 2000 de angajați. Anul trecut, grupul Transavia a raportat o cifră de afaceri consolidată de 140 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 18%. Aceasta este singura afacere de dimensiuni mari din județul Alba care a rămas 100% în proprietate românească, după ce în ultimii ani, Albalact, Alpin 57 Lux, Supremia și Elit, au fost cumpărate de jucători mari de pe piețele de profil din străinătate.

sursa foto: wall-street.ro

În ultimii doi ani, Ioan Popa a pus pe picioare un resort de golf unic în România, Theodora Golf Club. Alături de Ioan Popa, la conducerea afacerii se mai află fiica acestuia, Theodora.

Compania Jidvei, deținută de Claudiu Necșulescu, este cel mai mare producător de vin din România. Claudiu Necșulescu are 55 de ani și o avere estimată la 58-60 de milioane de euro. Anul trecut, Jidvei a raportat la nivelul județului Alba o cifră de afaceri de 33,5 milioane de euro, cu peste 15% mai mult decât în anul anterior. În topul revistei Capital, acesta se află pe locul 94 între cei 300 de milionari ai României.

 

Tot anul trecut, profitul net a ajuns la 3,09 milioane de euro, în creștere cu aproape 21%. Necșulescu a preluat Jidvei acum aproape 20 de ani, reușind să crească suprafața de vie cultivată de la 630 la 2500 de hectare și reușind să obțină producții record prin investiții în soiuri de calitate și tehnologie. În toamna acestui an, Jidvei a deschis un e-shop de unde pot fi comandate vinuri din gamele Owner`s Choice și Mysterium. Grupul Jidvei deține și patru crame situate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu.

Dorin Mateiu, 50 de ani, și-a vândut compania Elit SRL grupului Smithfield, deținut de chinezii de la WH Group Ltd. Chiar dacă valoarea tranzacției nu a fost anunțată, s-a vorbit de câteva zeci de milioane de euro. Cei de la revista Capital îi evaluează averea la aproximativ 55-60 de milioane de euro și printe și el un loc 97 printre cei mai bogați oameni de afaceri din țară.

În 2016, Elit a avut o cifră de afaceri de peste 75 de milioane de euro și un profit de 7,67 de milioane de euro. Firma a trecut și prin ”experiența” unei insolvențe. Totodată Mateiu mai deține o firmă de transporturi rutiere, Mado SRL și este acționar la SC Mall Alba SRL, firma care deține mallul din Alba Iulia.

Marcel și David Florea (45 și respectiv 40 de ani) au o avere estimată de Capital la 48-50 de milioane de euro. Cei doi dețin afaceri în domeniul construcțiilor, turismului și comerțului cu combustibili. Florea Grup mai deține și o companie de taxi. Cea mai mare investiție a celor doi frați o reprezintă o fabrică pentru producția de prefabricate din beton, care a costat aproximativ 10 milioane de euro. Cei doi frați se află pe locul 120 în Top 300.

În ultimii doi ani, Raul Ciurtin (45 de ani, locul 125 în topul Capital) a vândut 44,9% din pachetul de acțiuni la Albalact, firma înființată de familia sa, grupului Lactalis. Prețul obținut: 31 de milioane de euro. Cu banii încasați, Ciurtin a început să facă o serie de plasamente. De exemplu, a preluat 25,67% din acțiunile Prefera Foods de la Levente Bara, ajungând să dețină direct și indirect 95,42 din acțiunile firmei. De asemenea, a cumpărat o jumătate din Domeniile Boieru, o companie în plină dezvoltare, cu peste 100 de hectare de vie cultivate.

Tranzacția s-a făcut printr-o majorare de capital de 1,2 milioane de euro. În plus, s-a angajat să contribuie la activitatea de producție printr-un împrumut de aproximativ 370.000 de euro. De asemenea, Raul Ciurtin a mai cumpărat terenul de aproape 14 hectare pe care se află fabrica de vopsele Policolor din București, care va fi relocată. Ciurtin intenționează ca alături de alți asociați să dezvolte acolo un proiect imobiliar comercial. Averea lui Raul Ciurtin a fost evaluată la aproximativ 45-47 de milioane de euro.

Ioan Istrate (60 de ani, avere estimată 38-40 de milioane de euro) mai deține 30% din Alpin 57 Lux, restul fiind obiectul unei tranzacții cu letonii de la Food Union. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a ajuns la 20 de milioane de euro. O parte dintre banii obținuți în urma tranzacției, au fost investitiți de familia Istrate în imobiliare, achizționând clădiri în București și în orașele mari din Transilvania. Ioan și Paraschiva Istrate mai dețin, la Sebeș, Leul de Aur.

Tot din zona Sebeșului, mai precis de la Petrești, vine și familia Goța, proprietara grupului Elis din care fac parte Elis Pavaje și Elis Agregate. Averea lor este cotată la aproximativ 26-28 de milioane de euro. Firma poate produce până la 15.000 de metri pătrați de pavaje pe zi.

La cei 41 de ani, Levente Bara are o avere estimată la 26-28 de milioane de euro. Numele său se leagă de Supremia Grup, o companie pe care a fondat-o de la zero și care a ajuns unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de condimente din România și chiar din Europa. Firma a fost vândută grupului francez Solina. Deși în jurul tranzacție s-a păstrat o discreție deplină, surse din piață citate de Capital vorbesc de o sumă de 30 de milioane de euro.

Familia Covaciu apare în topul celor de la Capital cu o avere de 21-22 de milioane de euro din afaceri în industria ceramică. Elena Covaciu și cei doi fii, Cristi și Cosmin dețin IPEC, una dintre cele mai mari companii din lume în industria ceramică, având ca client principal IKEA.

Un alt om de afaceri care își leagă numele de județul Alba este Mihai Miron. Cu o avere evaluată la aproximativ 95-100 de milioane de euro (locul 50 în top Capital), acesta controlează compania Ropharma (distribuție și retail de medicamente), deține un spital în Brașov și afaceri mari în agricultură, printre care o fermă model de bovine, la Doștat, unde crește inclusiv Angus. Soția acestuia este din Doștat, acesta fiind unul dintre motivele care l-a făcut să investească acolo. Mihai Miron este pasionat de mountain bike, ski, kite surfing și de ski nautic. La Doștat deține un domeniu din care face parte și un lac, pe care care Miron obișnuiește să se relaxeze făcând ski nautic.

Un alt român extrem de bogat al cărui nume se leagă de Alba, este Frank Timiș. Averea acestuia este evaluată la aproximativ 380-400 de milioane de euro, cu mai mult de 100 de milioane față de estimările anului trecut. Acesta este inventatorul afacerii Roșia Montană, pe care a vândut-o la momentul potrivit. Afacerile sale sunt în prezen agățe în procese internaționale cu mize de sute de milioane de euro, cu mai toți foștii săi parteneri. În prezent trăiește la Londra dar are afaceri în special în Africa, în țări precum Senegal, Coasta de Fildeș, Gambia și Sierra Leone.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Cormoș Dumitru Radu

    luni, 04.12.2017 la 18:13

    Sunt convins că toți acești oameni de afaceri, vor contribui și pe viitor la consolidarea economiei de piață din România, mai ales acum când sunt momente dificile din punct de vedere politic, într-o lume unde românul a fost ținut în ignoranță și prostie, în ceea ce înseamnă patriotismul față de el ca individualitate, atât la locul de muncă, cât și în familie și peste tot în societate. Tu, omule de afaceri, ține cont pe viitor, și mai mult, că angajatul care intră pe poarta fabricii și uzinei tale, vine cu probleme familiale, financiare, de sănătate și diferite altele sociale prin ceea ce înțelege el din politică, din religie, etc. Consideră-ți angajatul partenerul tău și contribuie cu Educație și Experiență, cu Emoție și Energie la cuprinderea a ceea ce este să fii patriot pentru numele tău, pentru familie, comunitate, și, astfel, pentru firma la care lucrează și astfel, doar așa, pentru România. Succes și valoare! Dumidalba

  2. Bianca Molnar

    marți, 05.12.2017 la 08:50

    Mda…si eu desi lucrez (am lucrat din primul an de facultate), ma implic in multe, trag o rata de 19000 de euro pentru o garsoniera. Felicitari lor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru o bătrână din Câmpeni: Un tâlhar a intrat peste ea în casă, a bătut-o și a încercat să o violeze

Publicat

batrana-batuta

În miez de noapte, un bărbat a intrat într-o casă din Câmpeni, peste o bătrână de 71 de ani. Degeaba a încercat femeia să îi dea 80 de lei, căci pentru bărbat nu a fost de ajuns. A bătut-o, a încercat o violeze și i-a luat cu forța, sub amenințarea cu moartea, o pereche de […]

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Publicat

a

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Românii merită un președinte aproape de oameni: Viorica Dăncilă!

Publicat

Viorica Dăncilă, care a condus Guvernul României și a reușit să ducă la bun sfârșit multe proiecte ce au schimbat în bine viața românilor, merită votul nostru. Vă prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care susținem candidatura doamnei Viorica Dăncilă la președinția României: Nu a ezitat să preia funcția de prim-ministru atunci când a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

ACCIDENT la Aiud. O persoană și-a prins un picior într-un utilaj agricol

Publicat

Pompierii din Aiud intervin miercuri, în jurul orei 18:50, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical unei persoane care și-a prins un picior într-un motocultor. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 în municipiu, pentru descarcerare și prim ajutor la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate