Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LISTA milionarilor în euro din județul Alba, conform Top 300 Capital. Vezi ce averi au și cum au făcut banii


Publicat

Revista Capital a publicat topul celor mai bogați 300 de români, printre care se numără și oameni de afaceri din Alba sau cu legături de business în județ. În lista județelor cu cei mai mulți milionari în euro, Alba este pe locul al VII-lea, cu 9 milionari, după București, Constanța, Cluj, Bacău, Timiș și Prahova. Oamenii de afaceri din județ, luați în calcul de revistă, au o avere totală estimată la 531 de milioane de euro. Cel mai bogat om de afaceri din regiunea Centru, deci și din județ, este Ioan Popa, proprietarul Transavia.

Cel mai bogat om de afaceri din regiunea Centru (județele Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureș, Brașov, Harghita și Covasna) este proprietarul Transavia, Ioan Popa, cu o avere estimată la 190-200 de milioane de euro. În topul celor 300 de români bogați, la cei 60 de ani ai săi, Ioan Popa este pe locul 21. Transavia este lider național pe piața cărnii de pasăre și înglobează 24 de ferme de creștere a păsărilor, 4 ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii, având în total peste 2000 de angajați. Anul trecut, grupul Transavia a raportat o cifră de afaceri consolidată de 140 de milioane de euro, înregistrând o creștere de 18%. Aceasta este singura afacere de dimensiuni mari din județul Alba care a rămas 100% în proprietate românească, după ce în ultimii ani, Albalact, Alpin 57 Lux, Supremia și Elit, au fost cumpărate de jucători mari de pe piețele de profil din străinătate.

sursa foto: wall-street.ro

În ultimii doi ani, Ioan Popa a pus pe picioare un resort de golf unic în România, Theodora Golf Club. Alături de Ioan Popa, la conducerea afacerii se mai află fiica acestuia, Theodora.

Compania Jidvei, deținută de Claudiu Necșulescu, este cel mai mare producător de vin din România. Claudiu Necșulescu are 55 de ani și o avere estimată la 58-60 de milioane de euro. Anul trecut, Jidvei a raportat la nivelul județului Alba o cifră de afaceri de 33,5 milioane de euro, cu peste 15% mai mult decât în anul anterior. În topul revistei Capital, acesta se află pe locul 94 între cei 300 de milionari ai României.

 

Tot anul trecut, profitul net a ajuns la 3,09 milioane de euro, în creștere cu aproape 21%. Necșulescu a preluat Jidvei acum aproape 20 de ani, reușind să crească suprafața de vie cultivată de la 630 la 2500 de hectare și reușind să obțină producții record prin investiții în soiuri de calitate și tehnologie. În toamna acestui an, Jidvei a deschis un e-shop de unde pot fi comandate vinuri din gamele Owner`s Choice și Mysterium. Grupul Jidvei deține și patru crame situate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu.

Dorin Mateiu, 50 de ani, și-a vândut compania Elit SRL grupului Smithfield, deținut de chinezii de la WH Group Ltd. Chiar dacă valoarea tranzacției nu a fost anunțată, s-a vorbit de câteva zeci de milioane de euro. Cei de la revista Capital îi evaluează averea la aproximativ 55-60 de milioane de euro și printe și el un loc 97 printre cei mai bogați oameni de afaceri din țară.

În 2016, Elit a avut o cifră de afaceri de peste 75 de milioane de euro și un profit de 7,67 de milioane de euro. Firma a trecut și prin ”experiența” unei insolvențe. Totodată Mateiu mai deține o firmă de transporturi rutiere, Mado SRL și este acționar la SC Mall Alba SRL, firma care deține mallul din Alba Iulia.

Marcel și David Florea (45 și respectiv 40 de ani) au o avere estimată de Capital la 48-50 de milioane de euro. Cei doi dețin afaceri în domeniul construcțiilor, turismului și comerțului cu combustibili. Florea Grup mai deține și o companie de taxi. Cea mai mare investiție a celor doi frați o reprezintă o fabrică pentru producția de prefabricate din beton, care a costat aproximativ 10 milioane de euro. Cei doi frați se află pe locul 120 în Top 300.

În ultimii doi ani, Raul Ciurtin (45 de ani, locul 125 în topul Capital) a vândut 44,9% din pachetul de acțiuni la Albalact, firma înființată de familia sa, grupului Lactalis. Prețul obținut: 31 de milioane de euro. Cu banii încasați, Ciurtin a început să facă o serie de plasamente. De exemplu, a preluat 25,67% din acțiunile Prefera Foods de la Levente Bara, ajungând să dețină direct și indirect 95,42 din acțiunile firmei. De asemenea, a cumpărat o jumătate din Domeniile Boieru, o companie în plină dezvoltare, cu peste 100 de hectare de vie cultivate.

Tranzacția s-a făcut printr-o majorare de capital de 1,2 milioane de euro. În plus, s-a angajat să contribuie la activitatea de producție printr-un împrumut de aproximativ 370.000 de euro. De asemenea, Raul Ciurtin a mai cumpărat terenul de aproape 14 hectare pe care se află fabrica de vopsele Policolor din București, care va fi relocată. Ciurtin intenționează ca alături de alți asociați să dezvolte acolo un proiect imobiliar comercial. Averea lui Raul Ciurtin a fost evaluată la aproximativ 45-47 de milioane de euro.

Ioan Istrate (60 de ani, avere estimată 38-40 de milioane de euro) mai deține 30% din Alpin 57 Lux, restul fiind obiectul unei tranzacții cu letonii de la Food Union. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a ajuns la 20 de milioane de euro. O parte dintre banii obținuți în urma tranzacției, au fost investitiți de familia Istrate în imobiliare, achizționând clădiri în București și în orașele mari din Transilvania. Ioan și Paraschiva Istrate mai dețin, la Sebeș, Leul de Aur.

Tot din zona Sebeșului, mai precis de la Petrești, vine și familia Goța, proprietara grupului Elis din care fac parte Elis Pavaje și Elis Agregate. Averea lor este cotată la aproximativ 26-28 de milioane de euro. Firma poate produce până la 15.000 de metri pătrați de pavaje pe zi.

La cei 41 de ani, Levente Bara are o avere estimată la 26-28 de milioane de euro. Numele său se leagă de Supremia Grup, o companie pe care a fondat-o de la zero și care a ajuns unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de condimente din România și chiar din Europa. Firma a fost vândută grupului francez Solina. Deși în jurul tranzacție s-a păstrat o discreție deplină, surse din piață citate de Capital vorbesc de o sumă de 30 de milioane de euro.

Familia Covaciu apare în topul celor de la Capital cu o avere de 21-22 de milioane de euro din afaceri în industria ceramică. Elena Covaciu și cei doi fii, Cristi și Cosmin dețin IPEC, una dintre cele mai mari companii din lume în industria ceramică, având ca client principal IKEA.

Un alt om de afaceri care își leagă numele de județul Alba este Mihai Miron. Cu o avere evaluată la aproximativ 95-100 de milioane de euro (locul 50 în top Capital), acesta controlează compania Ropharma (distribuție și retail de medicamente), deține un spital în Brașov și afaceri mari în agricultură, printre care o fermă model de bovine, la Doștat, unde crește inclusiv Angus. Soția acestuia este din Doștat, acesta fiind unul dintre motivele care l-a făcut să investească acolo. Mihai Miron este pasionat de mountain bike, ski, kite surfing și de ski nautic. La Doștat deține un domeniu din care face parte și un lac, pe care care Miron obișnuiește să se relaxeze făcând ski nautic.

Un alt român extrem de bogat al cărui nume se leagă de Alba, este Frank Timiș. Averea acestuia este evaluată la aproximativ 380-400 de milioane de euro, cu mai mult de 100 de milioane față de estimările anului trecut. Acesta este inventatorul afacerii Roșia Montană, pe care a vândut-o la momentul potrivit. Afacerile sale sunt în prezen agățe în procese internaționale cu mize de sute de milioane de euro, cu mai toți foștii săi parteneri. În prezent trăiește la Londra dar are afaceri în special în Africa, în țări precum Senegal, Coasta de Fildeș, Gambia și Sierra Leone.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Cormoș Dumitru Radu

    luni, 04.12.2017 at 18:13

    Sunt convins că toți acești oameni de afaceri, vor contribui și pe viitor la consolidarea economiei de piață din România, mai ales acum când sunt momente dificile din punct de vedere politic, într-o lume unde românul a fost ținut în ignoranță și prostie, în ceea ce înseamnă patriotismul față de el ca individualitate, atât la locul de muncă, cât și în familie și peste tot în societate. Tu, omule de afaceri, ține cont pe viitor, și mai mult, că angajatul care intră pe poarta fabricii și uzinei tale, vine cu probleme familiale, financiare, de sănătate și diferite altele sociale prin ceea ce înțelege el din politică, din religie, etc. Consideră-ți angajatul partenerul tău și contribuie cu Educație și Experiență, cu Emoție și Energie la cuprinderea a ceea ce este să fii patriot pentru numele tău, pentru familie, comunitate, și, astfel, pentru firma la care lucrează și astfel, doar așa, pentru România. Succes și valoare! Dumidalba

  2. Bianca Molnar

    marți, 05.12.2017 at 08:50

    Mda…si eu desi lucrez (am lucrat din primul an de facultate), ma implic in multe, trag o rata de 19000 de euro pentru o garsoniera. Felicitari lor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi în fotbalul din România: Jucătorii care scuipă sau își suflă nasul pe teren riscă suspendarea și chiar amendă

Publicat

fotbal covid

Coronavirusul a adus reguli noi în fotbal. Jucătorii din România riscă să fie suspendați între 6 și 12 meciuri și să ia chiar șiamendă în cazul în care scuipă sau își suflă nasul pe teren, potrivit noului protocol ce va fi pus în aplicare odată cu reluarea sezonului, aprobat de Federația Română de Fotbal scrie Romania24.ro.

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Federația Română de Fotbal (FRF) au pus la punct două protocoale, care au fost aprobate de Comitetul Executiv al FRF. Documentele cuprind noi regul cu privire la desfășurarea meciurilor din România odată cu reluarea competiției după pauza provocată de criza COVID-19, ce este planificată pentru luna iunie.

Potrivit documentului, fotbaliștii vor trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri unul față de celălalt în timpul antrenamentelor, iar echipa și rezervele nu vor avea voie să stea împreună înaintea meciurilor.

Liga română va fi reluată fără spectatori, iar pe stadion nu va fi permisă prezența a mai mult de 150 de persoane în timpul meciurilor.

UEFA a cerut FRF ca până la 1 iunie să prezinte un plan privind reluarea meciurilor.

Federația Română de Fotbal speră că sezonul fotbalistic intern va putea fi reluat la 13 iunie, însă decizia are nevoie de aprobarea guvernului.

Toate competițiile au fost suspendate la mijlocul lunii martie din cauza epidemiei de coronavirus.

Regulile stabilite LPF și FRF pentru reluarea campionatului de fotbal

Autocarele echipelor vor veni la ore diferite la stadion – oaspeții cu 90 de minute înainte de startul partidei, iar gazdele cu 75 – astfel încât să fie evitată aglomerarea pe holurile de acces.

Protocolul LPF stipulează că jucătorii echipei gazdă trebuie să folosească mașinile personale, și nu autocarul echipei.

Dacă fotbaliștilor le va fi măsurată temperatura în cantonament, arbitrii vor trece prin această procedură la stadion.

Jucătorii  vor fi nevoiți să își dezinfecteze mâinile la intrarea în stadion. În urma lor va veni cineva – fără să intre în contact cu ei – care va curăța cu dezinfectant și „spațiile comune atinse cu mâinile”.

Odată ajunși la stadion – unde fotbaliștii își vor aduce singuri echipamentele – titularii se duc direct la vestiare, iar rezervele merg pe gazon. Când s-au îmbrăcat fotbaliștii din „primul 11”, ei vor face schimb de locuri cu ceilalți.

Echipele vor ieși la încălzire pe rând, iar jucătorii vor păstra distanța socială chiar și pe teren, dar doar în timpul încălzirii, bineînțeles.

Mingile vor fi și ele dezinfectate. Mai mult decât atât, este recomandat ca ședințele tehnico-tactie să aibă loc doar în situații excepționale.

„Nu sunt recomandate ședințele tehnico-tactice în vestiar decât dacă acestea sunt strict necesare. De preferat ca ședințele tehnico-tactice să se desfașoare înaintea sosirii la stadion, în spații deschise (aer liber) sau în săli/incinte unde se poate păstra distanța de 2 metri intre participanți”, arată una din propuneri.

Salutul între jucători interzis

Protocolul FRF interzice în mod clar salutul dintre jucători – manifestat prin strângere de mână – înainte de partidă, iar cele două echipe nu vor mai veni împreună la centru pentru tradiționalul salut al tribunelor, care oricum vor fi fără spectatori, ci numai cu reprezentanți mass-media, oficiali de club și alți actori din categorii similare.

Arbitrii vor ieși pe gazon cu 10 minute înainte de start, în timp ce gazdele o vor face cu opt minute, iar oaspeții cu șase minute.

„Pe întreaga durată a jocului este interzis jucătorilor, staff-ului tehnic și oficialilor cluburilor eliminarea secrețiilor nazale și/sau a salivei pe suprafața de joc sau în zona vestiarelor, a tunelului de acces și a băncii tehnice”.

Toți cei care scuipă sau își suflă nasul, „vor fi sancționați în conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2.3 din Regulamentul Disciplinar la care se va adăuga o penalitate sportivă”, ceea ce înseamnă, potrivit publicației citate, o suspendare între șase și 12 etape.

Coronavirusul a paralizat fotbalul din România

Fotbalul din România, care a fost paralizat de criza COVID-19, ar putea reîncepe după 13 iunie, fără spectatori. Anunțul a fost făcut de Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, care a explicat că, oricum, decizia privind reluarea activității sportive depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Gândim un plan pentru fotbal și pentru celelalte competiții, pentru că vor fi sporturi cu caracter individual care și doresc a a relua competițiile. avem un plan pt înot, pentru sălile de fitness, pentru pregătirea sportivă pentru celelalte sporturi care sunt închise și le vom analiza pe fiecare în parte.

Pe 1-2 iunie vom organiza o conferință în care vom prezenta toate regulile pentru repornirea Ligi I de fotbal.

Joi, la INSP, vom avea o discuție mult mai consistentă în legătură cu aceste scenarii, cu propunerile pe care LPF și FRF le-au avansat deja și vom avea în continuare discuții cu cei doi organizatori de competiții, astfel încât să le avansăm public”, a afirmat ministrul Ionuț Stroe, într-o intervenție la Digi24.

Ministrul a mai spus că pe stadioane vor fi delimitate 3 zone: o zonă de securitate interioară – terenul, tunelul de acces și vestiarele, unde vor fi maximum 100 de persoane, o a doua zonă, în tribune, care va fi organizată pentru transmisiile TV și presă și o zonă exterioară, pentru personalul de pază.

Nu va fi permis deocamdată accesul publicului.

„Din păcate, în faza incipientă, competițiile în România vor fi fără public. Dacă lucrurile evoluează în sens pozitiv, probabil că vom ajunge și în acel moment”, a precizat Stroe.

Sursa: hotnews.ro, Digi24, Fanatik.ro
Foto: Facebook/ CFR Cluj

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Grecia a relansat liniile de feribot spre insule. Când ar putea fi deschise hotelurile

Publicat

Grecia a reluat legăturile cu feribotul spre insule, fiind permis restaurantelor, cafenelelor și barurilor să se redeschidă.

Guvernul elen deschide gradual activitatea, hotelurile urmând să poată primi oaspeți din 15 iunie, după 3 luni în care au fost închise.

Zborurile internaționale vor ajunge în destinațiile principale începând cu 1 iulie.

Până acum, insulele grecești au fost ferite de coronavirus.

Unul din cinci greci lucrează în turism.

În Grecia, au fost înregistrate mai puțin de 3000 de cazuri de coronavirus în Grecia și 172 de decese.

Sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA județelor fără nici o infectare cu COVID-19, înregistrată în ultimele 24 de ore. 8 județe au câte un singur caz

Publicat

În judeţele Alba, Arad, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Neamţ, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea nu a mai fost înregistrat nici un caz de infectare cu COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Există alte opt judeţe din ţară unde, în ultimele 24 de ore, a fost înregistrat doar câte un singur caz confirmat de infecţie cu COVID-19: Bistriţa-Năsăud, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Timiş şi Vaslui.

La nivel naţional sunt 18.594 de cazuri confirmate cu COVID-19, iar pe secţiile ATI sunt internați 198 de pacienți, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ZERO cazuri active de coronavirus la Aiud. Primăria a anunțat că toate cele 20 de persoane infectate s-au vindecat

Publicat

Municipiul Aiud nu mai are nici un caz activ de coronavirus, au anunțat miercuri reprezentanții primăriei pe pagina de Facebook a instituției.

20 de persoane s-au vindecat, potrivit sursei citate, iar o persoană infectată cu acest virus și-a pierdut viața.

Postarea Primăriei:

”Informare privind situația COVID-19 la nivelul municipiului Aiud la data de 27.05.2020:

– 0 cazuri active, conform DSP ALBA;
– 20 persoane vindecate;
– 1 persoană decedată;
– 85 persoane izolate la domiciliu;
– 0 persoane în carantină.

Începând de la momentul aplicării măsurilor de izolare pe raza municipiului Aiud, DSP Alba a dispus izolarea la domiciliu a 478 de persoane. Pentru 393 persoane perioada de izolare a încetat”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate