Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba24 și Bianca Iuga, în căutarea modelelor: Carmen Mușat-Coman, omagiu Amitei Bhose, care l-a tradus pe Eminescu în bengali

Publicat

c

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică.

Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 găzduiește un text despre modele, scris de Carmen Mușat-Coman, profesoară de franceză, jurnalistă și editor de carte.

Povestea despre cum a ajuns ea editor de carte este, de fapt, o poveste despre cum a pus pe picioare un proiect în amintirea profesoarei ei de bengali, doamna Amita Bhose.

Amita Bhose este cea care l-a tradus pe Eminescu în bengali, limba lui Tagore, cea datorită căreia s-a jucat Caragiale în bengali, în India, cea care, din iubire pentru poezia lui Mihai Eminescu, a ales să trăiască în România, să predea la Universitatea București și să traducă Eminescu în bengali și Tagore în română.

Ani mai târziu, Carmen îi publică cărțile în semn de omagiu, dar și ca mulțumire pentru toată munca făcută de Amita Bhose în slujba culturii române. Sună pompos, dar poate ar trebui să ne gândim că nu e nimic pompos, este reverența făcută față de un Profesor cu P, față de un om de cultură, față de sacrificiul celei care și-a lăsat țara și familia din dragoste de poezie și limba română.

Cărțile editate de Carmen pot fi găsite aici: http://www.edituracununidestele.ro/

Peria de sârmă

De Carmen Mușat-Coman

De câtva timp încerc să fug de modele. Modelele sunt, prin definiție, părțile bune ale oamenilor, pe care ți le iei drept repere în viață. Deși nu știu dacă nu cumva e vorba de noroc aici, de șansă. Norocul de a întâlni niște oameni care îți arată un drum bun și care merg cu tine, fie și metaforic. De unde știi dacă drumul e bun, modelul e bun?

Poate că din basme, poate că intuitiv, nu știu. Poate pentru că părinții ne-au spus – Nu e bine să furi, nu e frumos să minți, învață, ca să ajungi om mare. Sunt ei însă modele, pentru noi, copiii lor? Când ajungem la o oarecare vârstă spunem că părinții au fost modelele noastre, deși în tinerețe am cam fost mereu în conflict cu ei.

Poate că nu e vorba de un model, ci de niște principii pe care sperăm ca și ei să le fi urmat. Deci nu aș putea spune că părinții mi-au fost model în viață. Aș minți.

Ei mi-au pus în față câteva principii – ești cinstit, poți dormi liniștit. Înveți, ajungi om mare. Le sunt recunoscătoare că m-au îndrumat pe o cale bună, deși puteam să o cotesc, era foarte simplu și nu știu dacă nu și iremediabil.

Pare totuși că acum lumea s-a răsturnat, de unde și nevoia asta de modele. Nici nu cred că atunci când eram eu copil se vorbea despre modele. Bine, atunci nu se vorbea cam despre nimic.

Numai că acum lumea e cu susu-n jos: furi, ajungi om mare, nu înveți, iar ajungi om mare. Ce-i mai poți spune copilului tău când el vede, de când iese pe ușă, că lumea e anapoda?

Tu-l înveți să fie corect și el vede că incorecții acced în funcții mari.

Tu-l înveți să citească și el vede că agramații ajung în parlamentul european.

Totuși, tu-l înveți să citească. Pentru că în adâncul sufletului tău știi că un om deștept nu poate fi manipulat. Măcar pentru asta și merită să fii un om citit.

Spuneam că de câtva timp încerc să fug de modele. Vreau și eu să am bani fără să muncesc, să mă plimb pe banii statului, să am pensie specială. Dar ce să vezi, din ce încerc să fug de modele, din aia am parte de ele. Și încep să cred că nici nu o să pot scăpa de ele, nici dacă le frec cu peria de sârmă. Sunt sub pielea mea și o să mor cu ele.

O să mor cu toate învățăturile profesoarei de limba franceză, doamna Sima, care s-a zbătut alături de mama ca eu să urmez o facultate și a făcut meditații gratuite cu mine, doar pentru a-i demonstra tatălui că și fetele pot avea o carieră, nu numai băieții. De la dânsa probabil că mi s-a transmis un fel de voluntariat într-ale cărții.

O să mor cu toată dragostea lui Didi – Amita Bhose – , care a trăit aici în vremea comunismului și s-a spălat cu apă rece, și a înghețat de frig, cu mănuși în mână, ca și noi, prin marea clădire a Universității.

Cu toată dragostea ei pentru opera lui Eminescu, pe care mi-a transmis-o mie. Mă scarpin, mă frec cu peria de sârmă uneori, nu am cum să o înlătur. Uneori îmi vine să arunc toate cărțile pe geam și să mă duc în lume, dar când văd câteva cărți puse într-o cutie, pe jos, mă aplec și le scutur de praf, căci mă doare sufletul de câtă muncă e într-o carte ce se vinde cu un leu.

În liceu, profesorul nostru de tehnologie ne spunea, invariabil, la fiecare oră: „Dacă nu citiți cel puțin 30 de pagini pe zi dintr-o carte înseamnă că trăiți degeaba”. Era foarte amuzant. Râdeam cu toții.

La 30 de ani nu știam cum să recuperez zilele pierdute. Iar la 45, când l-am reîntâlnit pe domnul profesor, i-am mulțumit și i-am cerut iertare că făceam gălăgie ca să mă dea afară din clasă. S-a uitat la mine, zâmbind trist: „Ce tânăr eram, dacă vă dădeam afară din clasă. Acum nu știu cum să-i mai adun în clasă”.

Fiicei mele, la vârsta pe care o are ea acum, nu cred că e cazul să-i arăt eu niște modele. Mă bucur însă că are niște principii corecte, profesionale. Muzica ei, de pildă, nu e comercială. Asta e bine.

Îmi aduc aminte că era în clasa a treia și eram disperați că nu citește. Ne luptam cu basme, povești, nu dorea și pace. Până într-o zi, când, dintr-o librărie, și-a luat singură o carte de pe raft o carte: „Pippi Șosețica”, de Astrid Lindgren. Pippi Șosețica era o fetiță cu codițe (ca și fiica mea), orfană, care avea o maimuțică, șosete diferite (acum îmi dau seama, brusc, că fiica mea și acum poartă șosete diferite), o ladă cu bani și trebuia să se descurce singură în diferite situații. A devorat-o.

După ce a citit-o ne-a zis: „Nu am vrut să învăț să citesc, dar până la urmă am învățat”. Am râs. Apoi citea o carte pe zi, iar eram disperați, căci cumpăram o carte pe zi, așa că am îndrumat-o și spre biblioteca școlii. Numai că acolo nu aveau decât basme, iar era o problemă. Cumva, învățătura de aici ar fi că e bine să fii perseverent. Dar problema e că poți fi perseverent și în rău.

De aici, din întâmplarea cu Pippi Șosețica, s-ar deduce că modelele noastre nu sunt și modelele copiilor noștri decât prin caracter – eroul bun care învinge răul. Făt Frumos este, pentru generația fiicei mele, Pippi Șosețica.

Dar ce se întâmpla dacă-i dădeam peste mână fiicei mele când dorea să ia cartea de pe raft, așa cum mai văd părinții făcând pe la târgurile de carte? Aici intervine norocul, șansa? Poate că acel copil are o șansă dacă al lui părinte întoarce capul o clipă și, pac, copilul e-n brațe cu cartea Pippi Șosețica.

Eu chiar o admir pe Pippi Șosețica. Am citit și eu cartea, ca să înțeleg cum o fetiță a putut schimba un destin. Acum nu aș putea spune ce personaj actual aș lua eu de model, și nu din literatură, ci din viața reală.

Din lumea politică exclud pe toată lumea, având în vedere faptul că nici măcar un singur parlamentar nu a votat împotriva legii pensiilor – cea recentă, cu pensiile speciale pentru primari etc.

Din lumea artistică sau altă lume… nu știu ce să zic. Eu nu-mi mai iau modele, pentru că am impresia că nu există oameni numai și numai buni. Cred că important e să avem niște principii la care să nu renunțăm indiferent ce e în jurul nostru: să fii bun, să fii corect, să încerci să faci bine și să te abții de la a face rău. Să ajuți, să ridici o hârtie de jos.

Astea sunt, de fapt, niște reguli de bun simț, care se învață în familie, la școală. Cred că trăim într-o lume în care avem, teoretic, declarativ, multe modele dar prea puțini părinți și învățători care să ne învețe principiile de bază ale omenirii.

Cine este Bianca Iuga

În anii 80 eram elevă de gimnaziu și m-am intersectat cu două doamne care băteau țara și scriau reportaje pentru o revistă din București. Nu îmi amintesc numele revistei, nici numele lor, dar îmi amintesc că atunci am știut că mi-ar plăcea să spun povești despre oameni.

După 1989 am crezut că voi fi jurnalist, dar am ajuns să lucrez în domeniul comunicării și, timp de 20 de ani, am spus povești despre companii.

Am avut un parcurs profesional destul de tipic pentru o parte din generația mea: companie multinațională, companie românească, proiect PHARE, antreprenoriat, freelancing.

La un moment dat în parcursul ăsta, acum mai bine de 10 ani, când propuneam clienților proiecte de responsabilitate socială, m-am gândit pentru prima dată că aș vrea să fac sau să fiu parte dintr-un proiect care să pună pe masă o temă care mie mi se pare esențială: cine ne sunt modelele în viață.

Am fost uimită să constat că, deși toți cei cărora le vorbeam despre ideea unui astfel de proiect spuneau că li se pare minunat, nimeni nu vedea cum ar putea fi construit sau cu ce bani.

Și uite așa ajungem în 2018, în orașul adolescenței mele, Alba Iulia, Cealaltă Capitală, cum mai este numită cu mândrie locală, la sărbătoarea de la 1 Decembrie, 100 de ani de la Marea Unire.

Probabil 100.000 de români ajung într-un oraș care are o populație sub această cifră și aleg să se bucure, să se comporte absolut impecabil, să respecte reguli formale sau reguli de bun simț, să arate că există o Românie a unor oameni decenți pe care nu o vedem mai deloc sau foarte rar în mass-media.

Așa că într-o perioadă în care oamenii din presă ajung să lucreze în domeniul comunicării, eu am ales să fac drumul invers, și să încep un proiect jurnalistic, alături de o publicație online din Alba Iulia, construită corect și cu multă muncă de oameni pe care îi cunosc de o viață și care se pot uita oricând cu mândrie în ochii publicului lor.

Proiectul e simplu: invităm oameni mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, oameni care, prin ceea ce fac, sunt modele pentru cei din jur, să vorbească despre ce înseamnă pentru ei cuvintele astea.

Îmi doresc ca răspunsurile și textele lor să inspire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Cât va crește inflația, cursul euro și numărul de salariați. Prognoza economică, actualizată de Guvern

Publicat

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata inflaţiei de la 9,7% la 12,9%; salariul mediu creşte cu 10,4%, dar în termeni reali scade cu 1,2%; cursul rămâne stabil, la 4,95 lei/euro.

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar.

PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei.

Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%.

Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil.

Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%.

Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB.

Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Numărul mediu de salariaţi ar creşte la 5,175 milioane.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,4% până la 6.157 lei/lună, iar câştigul net va ajunge la 3.838 lei/lună.

În termeni reali, câştigul mediu salarial va avea un minus de 1,2%.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încă o medalie de aur pentru David Popovici la Campionatul European de natație. Primul loc în finala de 200 de metri

Publicat

David Popovici a câștigat luni a două medalie de aur de la Campionatul European de Natație de la Roma. Înotătorul de 17 ani s-a impus în finala de la 200 metri liber.

Acesta a câștigat cursa cu timpul de 1,42:97 și a devenit campion european.

El a avut peste două secunde avans față de elvețianul Antonio Djakovic. Pe podium a mai urcat austriacul Felix Auboeck.

În urmă cu două zile, Popovici a câștigat medalia de aur în cursa de 100 de metri. Tot atunci, el a bătut recordul mondial și a devenit cel mai rapid înotător din lume.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Întregalde caută constructor pentru extinderea și modernizarea sediului instituției. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Primăria comunei Întregalde caută un constructor pentru modernizarea și extinderea sediului instituției. Printr-o investiție de peste 410.000 de lei se urmărește, printre altele, reabilitarea interioară a unor încăperi, realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap și a unei copertine. 

Primăria comunei Întregalde a lansat în 12 august o nouă licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a clădirii primăriei. Reamintim faptul că licitația anterioară, lansată în 22 iulie, a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți.

Valoarea totală estimată a investiției este de 419.169,16 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul constă în modernizarea și extinderea sediului Primăriei Întregalde, cu scopul creeri unui cadru plăcut pentru activitățile angajaților unității administrativ teritoriale.

„Scăderea continuă a numărului de locuitori ai comunei este un factor care semnalizează necesitatea unor investiții imediate în creșterea calității vieții locuitorilor, respectiv atragerea turiștilor. O astfel de investiție este și modernizarea și extinderea clădirii primăriei comunei Întregalde, loc care poate servi întâlnirilor locuitorilor, în special al celor mai tineri, dar și un loc de primire a turiștilor, fie că au sosit cu mașinile sau cu bicicletele, care le pot lăsa în siguranță în parcarea propusă, pentru a descoperi pe jos cadrul natural și construit al comunei”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Principalele lucrări vizează:

  • asigurarea respectării standardelor de confort, igienă și funcționalitate specifice instituțiilor publice administrative prin modernizare și extindere
  • îmbunătățirea procesului de exploatare în bune condiții a clădirii prin echiparea cu dotări necesare unei bune desfășurări a activității de administrare a teritoriului comunei
  • creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile administrative prin realizarea unei rampe pentru accesul persoanelor cu handicap

Astfel, se propune modernizarea și extinderea clădirii Primăriei și reabilitarea interioară a unor încăperi.

Accesul principal la fațada sud-estică a clădirii este alcătuit mai multe trepte care vor fi acoperite de o copertină nou propusă.

În ceea ce privește accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu handicap locomotor, se propune amenajarea unei rampe, respectiv a unei terase de legătură între cele două zone ale clădirii și montarea unei copertine cu structura din stâlpi și grinzi din lemn, care va acoperi terasa propusă.

Proiectul mai vizează înlocuirea pardoselilor, modernizarea finisajelor interioare, modernizarea tâmplăriilor interioare, montarea unui tavan fals din gips-carton și înlocuirea integrală a instalațiilor electrice.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Tichete pentru elevi 2022: când pot fi depuse cereri pentru tichetele sociale de 500 de lei și care sunt condițiile

Publicat

În anul școlar 2022-2023, elevii din familii dezavantajate pot primi tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.

Cererile pentru aceste tichete se depun la începutul anului școlar.

De aceste tichete pot beneficia copiii din categoriile amintite, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu), potrivit edupedu.ro.

Într-un comunicat al Federației Naționale a Părinților se precizează că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.

La ce pot fi folosite tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Condiții pentru preșcolari

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Condiții pentru elevi (clasele zero – VIII)

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Prin familie se înțelege:

  • soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
  • bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
  • persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax