Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Planul de modernizare a zonei centrale din Alba Iulia. Vezi imagini cu proiectul aprobat de consilieri și cu ce sugestii au venit cetățenii


Publicat

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat, joi, Planul Urbanistic de Detaliu în vederea refuncționalizării zonei centrale din oraș, respectiv strada Tudor Vladimirescu. Anunțul demarării acestui proiect nu a trecut neobservat de cetățeni, care au trimis Consiliului Local sugestii în legătură cu această investiție.

Proiectul presupune modernizarea celor 2 laturi ale străzii Tudor Vladimirescu, a zonei pietonale și a zonei verzi, reamenajarea intersecțiilor cu str. Oborului și Calea Moților și amenajarea a 94 de parcaje pe latura vestică a străzii. Alte 19 parcaje sunt prevăzute pe latura de est, 13 parcaje lângă magazinul Unirea și 7 parcaje lângă BCR.

Reacții  și sugestii din partea cetățenilor

Cetățenii municipiului Alba Iulia au trimis sugestiile lor vizavi de aceste investiții consilierilor locali și au atras atenția asupra unor lucrări prevăzute în zona respectivă, pe care le consideră nepotrivite.

*Un locuitor al orașului  consideră că amplasarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și Calea Moților este nepotrivită, fiind periclitată siguranța cetățenilor în momentul traversării carosabilului: „un astfel de sens a mai fost amplasat, provizoriu, în zona respectivă și și-a demonstrat inutilitatea”. Același cetățean susține că „zona verde situată între magazinul Unirea și BCR, formată în principal din pini naturali foarte frumoși, se pierde și cred că o parte din locurile de parcare preconizate se pot crea și prin anularea trotuarului dinspre partea carosabilă, astfel se poate păstra actuala zonă verde”, a explicat Costin Lencu.

*George Adam, un alt cetățean al municipiului vine, de asemenea, cu propuneri de amenajare a zonei: „amenajarea a 2 treceri de pietoni – una în fața clădirii CEC Bank și alta în fața BCR, respectiv între locurile de parcare și Registrul Comerțului. Ca locuitor al acestei zone, văd zilnic foarte mulți oameni trecând neregulamentar în aceste zone, Propun de asemenea amenajarea unei piste de biciclete. După părerea mea, este important a se facilita deplasarea cu mijloace ecologice în detrimentul deplasării auto”.

*Asociația de proprietari nr 13 din Alba Iulia a transmis consilierilor sugestiile lor, de care speră să se țină cont la întocmirea proiectelor de execuție: „odată cu lucrările de reabilitare a zonei, să se studieze și situația căminelor de racord canalizare pe toate scările de la blocurile V2-sc A, B și C și V4-sc.A și B și să se prevadă repararea acestora concomitent cu lucrările de reamenajare a zonei. Din cauza tasărilor ce s-au produs în timp la cămine s-au deteriorat și racordurile de la blocurile menționate încât ele nu mai funcționează la capacitate-se inundă canalizarea foarte des umplând subsolurile blocurilor cu apă menajeră. În ceea ce privește soluția cu cele 99 de locuri de parcare care vor ocupa tot spațiul verde actual, dacă s-ar putea studia încă o variantă prin care să fie doar o bandă cu 50 de locuri de parcare, care credem noi că ar satisface nevoile celor ce lucrează în zonă și a altor trecători, mai ales că locatarii parchează în spatele blocurilor respective. În acest caz ar mai rămâne o parte din spațiul verde care poate fi reamenajat în funcție de noile condiții. De asemenea, s-ar mări distanța dintre parcare și cele 2 blocuri care la parter cuprind multe instituții și spații comerciale”.

Primarul Mircea Hava a explicat în ședința de CL că, deși aprobat în forma propusă, proiectul va mai putea suferi modificări ulterioare.

Vedeți mai jos o galerie foto cu proiectul de modernizare a zonei respectiveDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. HOREA

  vineri, 01.06.2012 at 11:02

  FOARTE FRUMOS ARTICOLUL FLAVIA INSA NU AI SPUS CA PROPUNERILE NU AU AVUT „NICI UN ECOU”, PUD-UL FIIND APROBAT EXACT IN FORMA INITIALA. PA !

 2. toma

  vineri, 01.06.2012 at 13:12

  Idei de bun simt de care municipalitatea, primar, consilieri, trebuie sa tina neaparat seama. Hm, si se mai spune ca ,,poporul ie prosti,,…..

 3. alexandru

  vineri, 01.06.2012 at 14:22

  era culmea sa se tina cont de parerea publicului.spatiul verde va disparea si gata. e stilul care l-a consacrat pe mircea hava.

 4. Radu

  miercuri, 06.06.2012 at 12:04

  Dragul meu Alexandru, bag de seama ca esti daltonist.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Scumpiri aprilie 2021 vs aprilie 2020: Au crescut prețurile la energie electrică, ulei și servicii de igienă. Ce s-a ieftinit

Publicat

Energia electrică, uleiul comestibil şi serviciile de igienă şi cosmetică au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna aprilie a acestui an comparativ cu aprilie 2020, în timp ce ieftiniri importante se regăsesc la biletele de avion, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în martie faţă de perioada similară din 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020.

Raportat la luna martie 2021, preţul energiei electrice a rămas acelaşi.

În aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, la capitolul mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, cu 2,16%, şi la energie termică, cu 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 8,66%, iar tutunul şi ţigările cu 6,93%.

În cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 11,88%, în luna aprilie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior.

De asemenea, în aprilie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 6,53%, iar cele de îngrijire medicală cu 5,27%.

Transportul aerian și cartofii și s-a ieftinit

Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 16,49%. Faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit serviciile de reparaţii auto, electronice şi lucrări foto, cu 0,84%, iar serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 4,74%.

În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 39,59%. Raportat la martie 2021, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 1,42%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,22%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, au crescut cu 0,5%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 2,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021, comparativ cu luna aprilie 2020, este 3,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) este 2,6%”, se spune în comunicat.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, este 100,42%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,2%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La sfârşitul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în Alba și alte zone din țară. COD PORTOCALIU pe Someș și Crasna

Publicat

Hidrologii au actualizat atenționările de inundații valabile până vineri noapte în mai multe zone din țară. Județul Alba este sub Cod Galben.

COD GALBEN: până vineri, 14 mai, ora 24.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior  (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare)
 • Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sӑlaj şi Bihor)
 • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
 • Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)
 • Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Arieş – bazin superior (judeţul Alba)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
 • Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Timiş şi Caraş Severin)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj)
 • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
 • Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluenţă Homorodul Mare – amonte Acumularea Ioneşti (judeţele: Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

COD PORTOCALIU : până vineri, 14 mai, ora 12.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Crasna – bazin  aval S.H. Supuru de Jos (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Vaccinare-maraton la IAMU Blaj. 120 de angajați, imunizați într-o singură oră, de echipa mobilă DSP Alba

Publicat

La IAMU Blaj s-a derulat o acțiune-maraton de vaccinare a angajaților. Doar într-o singură oră, au fost imunizate 120 de persoane, joi, de către echipa mobilă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Acțiunea de vaccinare de la firma din Blaj s-a derulat în colaborare cu Primăria.

”120 de persoane vaccinate în prima oră, peste 311 persoane în total, ” a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce nu ar trebui să-ți lipsească la capitolul încălțăminte (P)

Publicat

Unele femei sunt atrase de încălțăminte, altele de bijuterii sau genți. Totuși, dacă vorbim despre prima categorie, e bine să ai grijă de acest aspect, mai ales că te ajută să îți completezi ținuta. Iată ce nu ar trebui să îți lipsească din dulap:

Tenișii

Două-trei perechi de teniși, fie ei clasici sau gheată, sunt aliații perfecți de primăvara până toamna. Sunt ușori și comozi și poți să-i asortezi ușor cu jeanși și tricouri dama pe lângă corp sau oversize, în nuanțe vesele, cu diferite imprimeuri. Poți adăuga o geantă sau un rucsac de mici dimensiuni și ești gata să ieși în oraș cu prietenii sau la shopping.

Pantofii cu toc

Sunt absolut necesari, chiar dacă nu ești neapărat fan. Te scot din încurcătură  dacă ai un eveniment special, o întâlnire de business sau chiar la o întrevedere romantică. Pe lângă centimetri în plus, îți vor scoate în evidență silueta și vei arătă impecabil. Alege o pereche care să-ți ofere suficient spațiu în lungime, dar vezi să fie și suficient de lați ca să nu te bată. Deși stilettos sunt foarte sexy, dacă trebuie să stai o zi întreagă pe tocuri, mai bine alegi unii cu tocul mai gros, care susțin coloana și sunt mult mai comozi. Eventual să aibă și platforma din față mai groasă, pentru a reduce presiunea.

Pantofii tip sneakers

Sunt foarte apreciați în zilele noastre, mai ales că îi găsești în diferite forme, culori și imprimeuri. Te poți bucura de oferte speciale la incaltaminte pentru dama, așa că ai de unde alege. Asigură-te că te simți confortabil în ei încă de când i-ai probat și nu miza pe faptul că se vor lăsa în timp. Este important ca partea din spate să îmbrace călcâiul astfel încât să nu fie rigidă sau să strângă în vreun fel atunci când mergi. Nu în ultimul rând, alege să-i probezi seara, când picioarele sunt mai umflate, astfel nu riști să fie prea strâmți. Fă asta înainte de a-i scoate la „plimbare“, anulând astfel posibilitatea de a-i returna. Acest tip de încălțăminte se poate combina ușor cu pantaloni sport, o fustă sau chiar o rochie cool, casual.

Sandalele

Imediat ce se încălzește afară, mai ales în jurul prânzului, ne gândim să renunțăm la pantofii care ne țin picioarele închise în favoarea sandalelor. Dacă ai de făcut mai multe drumuri sau stai mai mult în picioare, optează pentru unele plate sau cu platformă. Dacă mergi la o petrecere, sunt ideale cele cu toc înalt și barete fine, fie ele simple sau decorate cu pietre, ștrasuri sau cu accente metalice. Când porți sandale, nu uita că pedichiura trebuie să arate impecabil.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate