Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri 9 iunie 2024: Dosar penal pentru împiedicarea drepturilor electorale în Alba. 14 incidente semnalate în județ

Publicat

Alegeri 9 iunie 2024 – alegeri locale și electorale: În județul Alba a fost deschis dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Este vorba despre un caz semnalat la Câmpeni, unde o femeie a semnalat că buletinul ei de vot era ștampilat în avans.

De asemenea, în județ au fost semnalate 14 incidente electorale, legate de continuarea campaniei electorale, suspiciuni de fraudă electorală, fapte de corupere a alegătorilor și tulburarea liniștii publice.

Datele au fost prezentate de Inspectoratul de Poliție Județean Alba, duminică, 9 iunie, la ora 11.30.

Potrivit sursei citate, ”până la ora 11.30, au fost semnalate 14 semnalări de incidente electorale sau de natură a afecta desfășurarea votului, două s-au confirmat, 8 dintre acestea nu s-au confirmat, 4 sunt în curs de verificate.

Cele mai frecvente sesizări au vizat aspecte legate de continuarea campaniei electorale, suspiciuni de fraudă electorală, fapte de corupere a alegătorilor și tulburarea liniștii publice, care au fost verificate cu celeritate.

A fost aplicată o sancțiune contravențională, pentru continuarea campaniei electorale și a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

În jurul orei 10.00, Poliția Orașului Câmpeni a fost sesizată de către o femeie care s-a prezentat pentru exercitarea dreptului la vot la Secție 205 – Școala Gimnazială din localitatea Bistra, cu privire la faptul că buletinul său de vot era ștampilat în avans. Buletinul de vot a fost anulat, iar persoana a votat pe un alt buletin de vot.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, faptă prevăzută și pedepsită de art. 385 din Codul Penal”.

Alegeri locale și europarlamentare 2024: Drepturi și reguli

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax