Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI LOCALE: REGULI în secțiile de votare. Masca, dată jos de două ori pentru identificare, dezinfectare la intrare și ieșire

Publicat

Alegătorii care vor veni la vot la alegerile locale din 27 septembrie își vor da jos masca obligatorie timp de trei secunde, de două ori, pentru a fi identificați de operatorul de tabletă și de președintele secției de votare.

În plus, alegătorii trebuie să-și dezinfecteze mâinile de două ori, la intrarea și ieșirea din secția de vot, a anunțat președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, într-un interviu pentru Agerpres.

Citește și SONDAJ: Mergi la vot în 27 septembrie? Regulile din secțiile de votare și listele cu alegătorii din fiecare localitate din Alba

Mitulețu – Buică a mai spus că în secțiile de vot va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Vor exista panouri despărţitoare faţă de alegători.

În plus, în secțiile de vot va fi efectuată în permanență aerisirea spaţiilor în care se votează.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, consideră că, în condiţiile în care toţi participanţii la evenimentele electorale vor respecta regulile, nu ar trebui să existe o creştere a riscului de răspândire a noului coronavirus.

El apreciază că scrutinul din 27 septembrie reprezintă inclusiv un test, în vederea alegerilor parlamentare și estimează o prezenţă la vot de aproximativ 50%.

Declarațiile președintelui AEP cu privire la modul în care se va desfășura procesul de votare în secții

Despre retragerile din corpul electoral: ”Până la acest moment, avem retrageri normale sau suspendări normale, pentru că avem alegeri locale şi avem candidaţi la toate nivelurile – vorbim de comune, oraşe, municipii şi consilii judeţene – şi avem cadrul legal care permite doar acelora care nu au rude până la gradul al doilea, sau inclusiv ei nu sunt candidaţi, să facă parte din acest corp electoral.

Sunt retrageri normale. Începând de săptămâna viitoare, vom vedea care sunt retragerile din acest corp, din cauza fricii de implicare în ziua votului şi de a nu fi infectaţi cu acest coronavirus.”

Cum va vota un cetăţean la alegerile din 27 septembrie. Cum se face identificarea

”Vor fi asigurate materiale de protecţie pentru personalul secţiilor de votare: măşti, dezinfectanţi şi mănuşi.

”Vorbim de cetăţeni care vor primi la intrarea în secţia de votare mască şi dezinfectant. Întreg circuitul va fi organizat de la intrarea în clădirea în care îşi are sediul secţia de votare până la secţia de votare, pentru a nu răspândi acest virus.

La intrarea în secţia de votare, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se.

Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate.

După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare.

La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Se semnează în lista electorală, să înmânează actele de votare, buletinele de vot.

După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta cetăţeanul.

Îşi va ridica actul de identitate şi va părăsi secţia de votare, la fel, după dezinfectare, astfel încât să ne asigurăm că nici la intrare, nici la ieşire cetăţeanul nu va fi posibil să răspândească acest virus.”

Distanțare și panouri despărțitoare

”Va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Panouri despărţitoare faţă de alegători, în special acolo unde spaţiul nu este generos şi nu permite această păstrare a distanţei.

Încontinuu va fi efectuată o aerisire a spaţiilor în care se votează, astfel încât să constatăm la finalul zilei votării că lucrurile s-au desfăşurat în condiţii normale şi nimeni nu s-a infectat.”

Cum votează Bolnavii COVID și cei aflaţi în carantină sau izolare

”Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari.

Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maxim această răspândire a virusului.

Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi toate măsurile de siguranţă.

În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane.

Personalul cu urna mobilă va purta doar mască, mănuşi, dezinfectant şi lucrurile se vor desfăşura în condiţii normale.”

Modul în care se va realiza confirmarea identităţii unui cetăţean, în condiţiile în care votanţii vor purta mască

”În aceleaşi condiţii ca la aeroport. La aeroport se prezintă cetăţeanul, se duce în faţa ofiţerului de la vamă. Trei secunde îşi elimină masca, este identificat de către acesta. În două etape trebuie să fie această identificare: operator şi preşedinte. De două ori va trebui să facă această operaţiune de eliminare a măştii.”

Interviul complet AICI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax